• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. / Informer

31.03.2022

10:00

KAD MILA IZBUŠI... MUŠKARCI GLEDAJU I NE MOGU DA SE NAČUDE! Taj alat ne zna da koristi 90 odsto njih!

Inofrmer.rs

Live TV

KAD MILA IZBUŠI... MUŠKARCI GLEDAJU I NE MOGU DA SE NAČUDE! Taj alat ne zna da koristi 90 odsto njih!

Podeli vest

U Srbiji, zemlji u kojoj su poslovi i dalje podeljeni na muške i ženske, postoji neobična mlada žena koja se bavi jednim takvim "tipičnim muškim poslom" - reparacijom i redizajnom nameštaja, izradom unikatnih predmeta od drveta, reciklažom i restauracijom
Mila Rosić (37) odlično barata bušilicom, stolarskim alatom i šmirglom u svojoj radionici na uglu Ugrinovačke i Tršćanske ulice u Zemunu, a svoj brend  potpisuje sa "Dve stolice i majstorice". Ona sa puno ljubavi od bilo kog parčeta drveta može da napravi čudo, a veoma uspešno, kao čarobnim štapićem, oživljava stari nameštaj i pravi je majstor da starim predmetima da novi sjaj! Njen zanat, kao takav, zahteva mnogo žrtvovanja, vremena i posvećenosti. 
 
- Ovaj posao sam počela da radim kao hobi, tako što sam prvo sa prijateljicom iz srednje škole počela da sređujem njene stvari po kući, a zatim svoje. Nakon kratkog vremena počela sam da uređujem nameštaj rodbini i prijateljima. Onda sam shvatila da mi to dobro ide i da u rukama imam potencijalni posao. Godinu dana sam usavršavala zanat i zatim počela da radim - priča Mila.
 

Foto: Inofrmer.rs

Ona objašnjava da svoj zanat bazira na resauraciji, reparaciji i redizajnu starog nameštaja i da kada u njenu radionicu dođe stara trpezarijska stolica, ona je prvo rastavi i detaljno išmirgla sve delove. Nakon tog koraka ona je ponovo sastavlja i farba a onda joj daje svoj umetnički pečat. 

Nemaštaj sa pričom

 
Mila Rosić kaže da njene mušterije obično donose stari nameštaj "sa pričom" koji  neće da bace jer je kvalitetne izrade, sentimentalno su vezani za njih i teško im je da pronađu nov, istog kvaliteta. Njen posao je da takvim predmetima vrati sjaj i udahne im novu dušu. 
- Trudim se da vratim prvobitan sjaj komada koji obrađujemo, kao i da ostavimo lični dizajnerski pečat. S druge strane, kupac može sebi da omogući komad nameštaja sa unikatnom vrednošću i adekvatnom namenom i upotrebom. Nameštaj koji se ranije proizvodio znatno je kvalitetniji od industrijskog koji je danas u ponudi. Radio se ručno i od punog drveta. U meni se zbog toga i javila želja da oživim taj princip, da radim na očuvanju tradicije - objašnjava Sanja.
 

Foto: Inofrmer.rs

Ona dodaje da je veoma važno da čuvamo zanate koji  polako izumiru u Srbiji:

-  Ono što sam primetila kod ovog mog zanata jeste da se stare zanatlije penzionišu i da dolazi do smene generacije. Bitno je da upravo od njih, pravih majstora učimo ovaj posao koji nije nimalo lak. Ono što je najvažnije, ako želite da se bavite zanatima, jeste da mnogo volite ono čime se bavite i da to radiite profesionalno, bez obzira da li si muškarac ili žena - kaže Mila. 

Foto: Inofrmer.rs

Naša majstorica je sa puno entuzijazma poslala i poruku budućim preduzetnicima da i oni hrabro započnu svoj biznis, ali i da se vrate tradici, jer je zanat zlatan.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija