• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

25.01.2023

15:00

ŠTA KADA BRAT POŽELI DA SE IGRA BARBIKOM, A SESTRA PO CEO DAN ŠUTIRA FUDBALSKU LOPTU? Ima li mesta panici?

Informer

Live TV

ŠTA KADA BRAT POŽELI DA SE IGRA BARBIKOM, A SESTRA PO CEO DAN ŠUTIRA FUDBALSKU LOPTU? Ima li mesta panici?

Podeli vest

Beogradska psihološkinja Jovana Stojković savetuje roditelje kako da pravilno reaguju kada dođe do poistovećivanja dece

Poistovećivanje dece veoma je često u porodicama gde ih ima više. Ono predstavlja veliki izazov kako za same mališane, tako i za roditelje.

- Iako vlada uverenje da će dolaskom još jednog člana porodice stvari postati jednostavnije, nije uvek tako. U neku ruku roditeljima jeste lakše jer fokus nije više samo na jednom detetu. Kod prvenca se beleži i prvi zubić, grčevi, sve što dete prvi put uradi...Sa drugim detetom, što zbog nedostatka vremena, što zbog upućenosti u situaciju, roditelji bivaju opušteniji - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković. 

Foto: pexels.com

 

Od neprocenjivog značaja za svakog roditelja je da izgradi dobar odnos sa svakim detetom ponaosob, ali im i pomogne da stvore dobre međusobne odnose. Odrastajući braća i sestre susreću se sa brojim izazovima poredeći se međusobno. 

- Izazov je i za starije i za mlađe dete. Obično ljudi misle kako se samo mlađe dete poredi sa starijim bratom ili sestrom, ali nije uvek tako. Mlađe dete može da kognitivno i emocionalno više napreduje uz starije. Kada ovo kažem, mislim da može da krene ranije da crta, piše, priča zbog toga što se nalazi u jednoj stimulativnoj sredini. Oponašanjem starijeg brata ili sestre ranije i sazreva. Ali neretko dođe i do sitiuacije da starije dete, gledajući na koji način se roditelji ophode prema mlađem, počne da traži pažnju. Može da traži da se ponovo ljulja, ne želi da samostalno odlazi u toalet, ne želi da samostalno jede jer vidi da je roditelj tada stopostotno fokusiran na dete Iako se ponekad misli da ono nazaduje ili stagnira, to nije slučaj - tvrdi naša sagovornica. 

Foto: pexels.com

 

U porodicama gde odrastaju deca suprotnog pola mališani često dele igračke pa braća počinju da se igraju lutkama, a sestre autićima, alatom ili se maskiraju u superheroje. To naročito zabrinjava očeve.

Foto: Informer

 
 

- Kod nas su zastupljeni i neki kulturološki stereopiti pa, ukoliko su deca različitog pola, neki roditelji smatraju da ne treba da dele igračke. Ukoliko dečak zatraži da se igra Barbikom ili nekom drugom lutkom koja pripada sestri, očevi to doživljavaju traumatično. U pitanju je samo faza razvijanja i potpuno je normalno. Dete do osme godine traži sebe, svoj identitet koji se i kasnije razvija - tvrdi psihološkinja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Naomi Samuel

pre 1 godinu

Želim svima ovdje reći kako je DR Apata promijenio moju sudbinu. Gotovo petnaest godina radila sam kao prodavačica u automobilskoj tvrtki i jedva dobivala proviziju da platim račune dok je izvjesna kolegica na umu kupovala kuće. Bila sam zbunjena oko nje jer su joj svi zavidjeli na tome koliko je zaradila. Nisam shvaćao što nije u redu jer sam bio dobar u svom poslu i nije bilo ničega posebnog što je učinila drugačijom i gotovo pet godina nisam mogao skupiti hrabrosti da joj se izrazim. Jednog dana dok me tjerala molio sam je da me posavjetuje i odlučio učiti od nje, no ona je rekla da sam bolji na poslu, što me dodatno zbunilo jer je njoj očito bolje. Nakon mnogo razgovora, obavijestila me o dr. Apati koja je izvela njezinu magičnu čaroliju koja ju je učinila izuzetnom. Dala mi je njegov kontakt i zamolila me da razgovaram s njim i učinim sve što traži od mene. Prošlo je sedam mjeseci i upravo sam kupila svoju prvu kuću i uštedjela dovoljno novca da pošaljem svoje blizance na fakultet. Bio sam slomljen i beskućnik i nikad ne bih mogao zamisliti da ću tako brzo posjedovati dom. Hvala DR Apata. Pitajte ga za pomoć i uz njegovo dopuštenje ostavljam njegov broj za izravni kontakt WhatsApp / Viber: (+66 81 302 8552) ILI Email: drapata4@gmail.com

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija