• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

16.02.2023

11:00

Ako imate dijabetes, obavezno u svoju ishranu uvrstite ove namirnice

printscreen

Live TV

Ako imate dijabetes, obavezno u svoju ishranu uvrstite ove namirnice

Podeli vest

Razdražljivost, zamućen vid, često mokrenje, kao i izražen osećaj žeđi i suvoća usta samo su neki od simptoma dijabetesa. Reč je o hroničnoj bolesti koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može da iskoristi insulin koji se proizvodi.

 

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacija za dijabetes procenjuju da svaka deseta odrasla osoba u svetu ima dijabetes. Očekuje se da će broj obolelih 2030. godine porasti na 643 miliona, a do 2045. na čak 783 miliona. Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da normalno živite sa ovom bolešću.

Šta je dijabetes?

- Dijabetes je hronično oboljenje kod kojeg može u potpunosti izostati insulin ili ga prosto ima, ali ne u dovoljnim količinama. Kada govorimo o dijabetesu, postoje tri tipa. Dijabetes tipa 1 – kod njega uopšte ne dolazi do proizvodnje insulina, dok kod dijabetesa tipa 2 dolazi do proizvodnje insulina ali ne u dovoljnim količinama za normalno funkcionisanje organizma. Treći tip je gestacijski dijabetes koji se dobija u trudnoći.

Foto: printscreen

 

Koja je razlika između dijabetesa tipa 1 i 2?

- Kod dijabetesa tip 1 pacijenti po otkrivanju bolesti odmah dobijaju insulinsku terapiju koja se primenjuje injekcijama insulina. Takvi pacijenti svakodnevno moraju da mere šećer i uzimaju svoju terapiju. Kod dijabetesa tipa 2 pacijenti ne moraju da uzimaju insulinsku terapiju, ali zato piju odgovarajuće medikamente kako bi držali glukozu u odgovarajućim vrednostima.

Zašto se kod trudnica stvara gestacijski dijabetes?

- Kada kažemo drugo stanje to zapravo i znači drugo stanje. Hormoni su malo u disbalansu i zato dolazi do poremećaja glukoze u krvi. Retko takvo stanje trudnice može direktno da utiče na plod. Ipak je majka ta koja i nakon porođaja može da nastavi borbu sa dijabetesom, a dete nema neke šanse da nasledi dijabetes. Naravno, lekari će primeniti adekvatan higijensko-dijetetski režim, zatim pratiti vrednost glukoze, a ukoliko je potrebno oni će uključiti i odgovarajuću terapiju.

Foto: printscreen

 

Koga najčešće pogađa ova bolest?

- Dijabetes tip 1 pogađa sve populacije i uglavnom se javlja u mlađem dobu, do dvadeset pete godine. S druge strane, dijabetes tip 2 pogađa sve veći broj žena zato što su one na udaru hormonskog disbalansa. Nažalost, ni deca nisu pošteđena.

Kakva ishrana se preporučuje kod sva tri tipa dijabetesa?

- Ono što važi za sva tri tipa jeste pravilna ishrana i uravnotežena fizička aktivnost. Ključ regulacije glukoze u krvi je zdrava ishrana. Treba izbaciti rafinisana ulja i šećere, prerađevine, pekarske proizvode, punomasne mlečne poizvode... Treba obratiti pažnju i na termičku obradu namirnica - jedite bareno i grilovano. Savet je da pijete dovoljno tečnosti u toku dana. Izbegavajte gazirane sokove, cigarete. Ukoliko ne odreagujete na vreme, dijabetes može da izazove brojne komplikacije. To su: neuropatija, nefropatija, zatim problemi sa očnim vidom, bubrezima, kao i brojna druga stanja.

Koja namirnica naglo podiže glukozu u krvi?

- Ono što će naglo da podigne šećer u krvi jeste belo brašno. Tu su i gazirani sokovi, ali i oni od ceđenog voća koji direktno idu u krvotok i mogu u roku od pet minuta da podignu šećer.

Foto: printscreen

 

Koje voće podiže šećer?

- Banana brzo podiže šećer. Ona se preporučuje kod hipoglikemije odnosno kod pada glukoze u krvi. U letnjim mesecima se ne preporučuje lubenica jer je bogata šećerima. Ukoliko preterate sa urmama, nemojte se iznenaditi ako vam skoči šećer, jer imaju visok glikemijski indeks. Preporučuju se jabuke koje imaju dosta povoljnosti za naš organizam.

Koje namirnice dijabetičari smeju da jedu, a da ne strahuju da će im podići glukozu u krvi?

- Od povrća se preporučuje spanać, brokoli, karfiol, boranija. Grašak, krompir i šargarepa imaju visok glikemijski indeks, pa ih treba izbegavati. Savet je da nakon što pojedete neku voćku obavezno popijete čašu limunade bez šećera. A, možete preko voća da dodate malo cimeta. Sve to će dovesti do bolje regulacije glukoze u krvi. Kada je reč o začina preporučuje se kurkuma i kim, a treba biti umeren sa solju. Od suplemenata koristite cink, selen, vitamin D i C, magnezijum. Jabukovo sirće otvara apetiti i pruža nam osećaj sitosti, a sadrži i brojne aminokiseline koje potpomažu regulaciji dijabetesa.

Foto: printscreen

 

Da li se dijabetičarima preporučuje fizička aktivnost?

- Kod pacijenata s dijabetesom tip 1 preporučuje se umerena šetnja ukoliko je šećer visok. Uvek izmerite šećer pre odlaska na fizičku aktivnost bilo kog tipa. Preporuka je da izmerite glukozu pre odlaska, u toku aktivnosti i nakon opterećenja.

Kako reagovati kada naglo padne šećer u krvi?

- Dijabetičar uvek kod sebe mora da ima neki ugljeni hidrat koji će brzo da deluje. To može da bude čokoladica, keks ili sok od jabuke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija