• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

09.09.2021

08:10

SVE TAJNE JOVANKE BROZ I NJENE VEZE SA SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI! Da li je stvarno "smakla" Rankovića i spremala državni udar? OVO JOJ TITO NIKAD NIJE OPROSTIO!

Produkcija

Podkast

SVE TAJNE JOVANKE BROZ I NJENE VEZE SA SLUŽBAMA BEZBEDNOSTI! Da li je stvarno "smakla" Rankovića i spremala državni udar? OVO JOJ TITO NIKAD NIJE OPROSTIO!

Podeli vest

Uskoro ćemo imati priliku da otkrijemo pravu priču iza jedne od najmisterioznijih Srpkinja

Svakog ponedeljka, od 20. septembra u 22.00 na Prvom programu RTS emitovaće se dokumentarno-igrana seriju "Jovanka Broz i tajne službe" koja kroz deset epizoda prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima.

Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja naših i stranih istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbednosti.

Foto: Produkcija

Gledaoci će saznati kako je upravo Jovanka Budisavljević došla u Titovu blizinu i kakav su uticaj imale službe bezbednosti na to, kakva je bila uloga Steve Krajačića u njenom životu, da li je ona učestvovala u pripremi afere prisluškivanja i smeni Aleksandra Rankovića i šta je o tome mislila skoro 50 godina posle tih događaja. Šta je pozadina sukoba Jovanke Broz i šefa vojne tajne službe, generala Ivana Miškovića, i zbog čega je Tito zaštitio Jovanku i smenio Miškovića? Da li je Jovanka zaista pripremala državni udar sa generalom Đokom Jovanićem i da li se borila za vlast u takozvanom posttitovskom periodu, kako su je optuživali neki Titovi saradnici?

Zašto su neki Titovi saradnici hteli da razvedu ili odvoje Jovanku od Tita i šta su sve koristili da bi to ostvarili. Šta je bila takozvana "Jovankina zagrebačka epizoda", ko je i na koji način pokušao da ovo iskoristi za Jovankinu kompromitaciju i kakva je bila uloga službi bezbednosti u tome? Da li je Jovanka bila "psihijatrijski slučaj", paranoična i bolesno ljubomorna žena, ili je bila samo tvrdoglava, ponosna i dostojanstvena?

Šta je državno i partijsko rukovodstvo tadašnje Jugoslavije tražilo od službi bezbednosti u odnosu na Jovankino pojavljivanje u javnosti i pisanje njenih memoara? Zašto su tajne službe vodile tri operativne akcije za Jovanku? Ko je naredio da se još dok je Tito bio živ prisluškuju ne samo Jovanka nego i njena najbliža rodbina? Upravo ova serija daje odgovore na ova i mnoga druga pitanja.

Foto: Produkcija

Serija se bavi i Jovankinim životom u vreme izolacije i objašnjava zbog čega nije mogla da reši svoja osnovna statusna pitanja. Šta je Jovanka mislila o Titu i koga je optuživala dok je živela u ponižavajućim uslovima, kao teško ogorčena i obespravljena žena?

Gledaoci će saznati šta je još Jovanka htela da kaže i da li su neki događaji iz njenog života ostali prekriveni velom tajni.

U igranom delu serije pojavljuju se naši poznati glumci u ulogama nekih značajnih ličnosti iz tog perioda. Jovanku Broz igraju Milica Tomašević i Snežana Savić, Tita Nebojša Dugalić, Rankovića Gordan Kičić, Ljubičića Branislav Lečić, Bakarića Svetozar Cvetković, i mnogi drugi glumci u drugim ulogama.

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Režiser je Nedeljko Kovačić, autor scenarija Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija