• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

01.11.2022

08:15

KATARINA ŽIVI SA METASTAZAMA SAMO ZAHVALJUJUĆI OVOJ TERAPIJI!

Informer

Podkast

KATARINA ŽIVI SA METASTAZAMA SAMO ZAHVALJUJUĆI OVOJ TERAPIJI!

Podeli vest

Rezultati studije Evropske organizacije za istraživanje i lečenje kancera pokazali su da adjuvantna imunološka terapija kao i adjuvantna ciljna terapija, ukoliko se primaju tokom 12 meseci, smanjuju rizik za razvoj metastaza za 50 odsto

Godišnje se u našoj zemlji rak kože otkrije kod oko 400 osoba, od čega samo 20 odsto u ranom stadijumu. Melanom može da se javi na koži, ali i na sluzokoži svih organa, na noktima ili u očima.

Pacijentima sa metastatskim melanomom od 2017. godine dostupna je imunološka i ciljna terapija. Prema rečima doktorke Lidije Kandolf Sekulović, Vojnomedicinska akademija i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije bili su učesnici velike studije Evropske organizacije za istraživanje i lečenje kancera koja je trajala od 2015. godine. Ideja je bila da se novi lekovi, za koje se znalo da su efikasni u četvrtom stadijumu bolesti, kod već razvijenih metastaza, daju preventivno pacijentima u trećoj fazi.  

- Naših pacijenata bilo je ukupno šest i svi osim jednog pacijenta, koji je brzo prešao u četvrti stadijum, i dalje su u lečenju i praćenju. Tako da je krajem 2017. Evropska agencija za lekove odobrila adjuvantnu terapiju, imuno i ciljnu terapiju u lečenju pacijenata kojima su uklonjene metastaze u limfnim čvorovima. To su ljudi koji nemaju nigde bolest i prate se, ali imaju visok rizik da se bolest vrati. To je standard terapije koji je potreban svim našim pacijentima - ističe dr Kandolf Sekulović.

Foto: Informer

Katarina Čočović

Vesna Vuković iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ističe kako moderni lekovi predstavljaju revoluciju u lečenju metastatskog melanoma. 

- Do pre šest-sedam godina, kada su se ovi lekovi stavili prvi put na listu lekova u Republici Srbiji, kada neko kaže da ima metastatski melanom, u dobroj meri je bio otpisan. Lečnje se vršilo lekom, koji se koristio 50 godina unazad, bez neke vrste nade. Pojava novih lekova potpuno je izmenila pogled na lečenje metastatskog melanoma i dala samopouzdanje ljudima koji sumnjaju da su bolesni da što pre odu kod lekara. Dala je i struci vetar u leđa da krene u promociju sprečavanja nastanka melanoma. Suština je da se bolest dijagnostikuje u što ranijoj fazi kako bi ishod izlečenja i kvalitet života bio pozitivniji. A i ako se bolest otkrije u odmakloj fazi, postoje inovativne terapije koje velikom broju pacijenata značajno unapređuju kvalitet života i omogućavaju normalno funkciuonisanje u društvu - tvrdi Vesna Vuković.

Foto: pexels.com

Oko 1100 različitih pacijenata obolelih od metastatkog melanoma prošlo je kroz lečenje ili još uvek prima neku od inovantivnih terapija. Neki od njih su na terapiji više od pet godina. Ovi brojevi ukazuju nam da je reč o bolesti sa kojom sada može da se živi ukoliko se tretira na pravi način. Jedan od pacijenata, koji je godinama na imunološkoj terapiji, je i Katarina Čočović iz Valjeva. Katarina živi sa metastatskim melanomom, a za gledaoce portala Informer.rs podelila je kakvo je njeno zdravstveno stanje trenutno i o kojoj je tečno terapiji reč.   

- Terapija na kojoj sam je imunološka, "Keytruda" se zove lek. Uporedo sam primala još jedan lek koji mi je doniralo Udruženje obolelih od melanoma iz Sarajeva. U pitanju je lek "Jervoj". To je najsavremenija terapija koja se koristi svuda u svetu. Moje metastaze su prisutne i dalje, primam terapiju redovno i nadam se da će ona dati bolji efekat u budućnosti. Za pecijente u četvrtom stadijumu bolesti lek "Keytruda" je dostupan na Institutu za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije, a UPOOM ulaže napore da i ovaj drugi lek postane uskoro dostupan obolelim u Srbiji - objašnava Katarina. 


Katarina poručuje ljudima da osmatraju svoje telo svakodnevo i ako uoče i najmanju poromenu, da se obrate dermatologu. To je najbolji mogući vid sprečavanja metastatskog melanoma. Udruženje pacijenata obolelih od melanome takođe je predalo zahtev ministarki Danici Grujičić za potpunu zabranu solarijuma u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija