• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2024

19:56

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena! (VIDEO)

Informer

Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena! (VIDEO)

Podeli vest

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da svaki napad na ukrajinskom frontu ima političku pozadinu.

Foto: Tanja Andric

Srđan Simić

-Rusija je pre samo nekoliko dana formirala novu vladu, dok Ukrajina sve više teži spajanju sa EU. Ruska strana je sigurno dominantnija. Rusija koliko želi toliko i istupa na frontu, ali Ukrajina do dan danas ne želi da se preda i da svim snagama brani svoju teritoriju. Politika je ta koja će odlučiti da li ćemo uskoro razgovarati o nekom primirju. Postavlja se pitanje da li smo mi u trećem svetskom ratu ili on tek treba da počne. Eskalacija sukoban nije rešenje. Da li je neka članica NATO-a uslovljena od strane Amerike? Doprineli su tome da se dva slovenska naroda ubijaju i od njihove strane će ići to rešenje. O tome je govorio i Makron. Bilo je reči o tome da će se Poljaci i Rumuni uključiti. Ipak, da li tu postoje pretenzije Poljaka na teritoriju koja je u današnjoj Ukrajini. Ta pomoć koja je došla sa Zapada sigurno će kad-tad biti naplaćena. Niko im nikad nije ostao dužan. To je sigurno nešto čemu ćemo u budućnosti da svedočimo. Na Balkanu već 30 godina imamo neka nerešena pitanja. Postoje pitanja vezana za BiH. Ceo ovaj deo Evrope je u problemu koji se tiče i granica i naroda koji žive na ovom prostoru- rekao je Simić.

Istoričar Aleksandar Gajić rekao je da Rusi u ovom trenutku svesno napuštaju i žrtvuju određene delove sopstvene teritorije kako bi zauzeli Odesu i ušće Dunava.

Foto: Informer printscreen

Aleksandar Gajić

-Mislim da će to biti od krucijalnog značaja za rat. Dunav je najvažnija evropska reka gde se obavlja bitan transport. Sa ekonomskog aspekta veoma je bitan za EU. Ako bi Rusi uspeli da zauzmu ušće Dunava šta bi to značilo za snabdevanje ukrajinskih snaga iz EU. Što se tiče ruskih oružanih snaga, može se zaključiti da oni deluju konstantno. Oni napreduju deo po deo, melju teritoriju, melju protivnika, svo naoružanje koje stiže sa zapada. To je taktika koja je duže vreme prisutna. Mislim da se neće menjati način rata koji se sprovodi. Interesantno je spomenuti da će do primirja doći onoga trenutka kada jedna strana bude izgubila svoje resurse. Bitni su i ekonomski i ljudski i vojni resursi- rekao je Gajić.

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Da li su to inovacije ili kritike koje smo čuli na njegov račun?

Istoričar Aleksandar Gajić objasnio je kakva je prisna veza postojala između Putina i Šojgua.

-Što se tiče Šojgua, on je bio blizak prijatelj Putina. Privatni odnos koji postoji između njih je evidentan bio u prethodnom periodu. Rusija mora da sagleda svoje pozicije. Ovaj rat iziskuje mnogo materijalnih sredstava. Ovo je sada već ratna ekonomija. To je nešto što traje već dve godine. Rusija je fantastično izdržala sve napade, pritiske i sankcije uvedene sa zapada. Što se tiče samog Šojgua, on nije degradiran da će biti penzionisan, on će biti sekretar Saveta bezbednosti. To je i dalje bitna i značajna funkcija. To kod Putina nije retka pojava- rekao je Gajić.

Danijel Simić, novinar i ratni reporter, uključio se uživo u program Informera gde je komentarisao situaciju sa Šojguom i Prigožinom.

Foto: Informer printscreen

Danijel Simić

-Za sada deluje da su ove vesti loše za vlasti u Kijevu. Što se tiče Šojgua, to je vrlo očekivan potez Vladimira Putina. Ruska javnost nije bila zadovoljna Šojguom. To je glasno rekao Prigožin, pa smo imali sukob između Šojgua i Prigožina. Meni je izgledalo smešno kada gospodin Prigožin govori da je ruska avijacija bombardovala njegov logor. To prosto nije tačno. Nema nikakvog snimka. Takva stvar bi morala da procuri. Kasnije, kad sam razgovarao sa nekim Rusima, oni su rekli da je postojao da je postojao taj scenario da se bombarduje kamp. Što se tiče ove smene, ona je urađena bez izazivanja potresa. Svog starog prijatelja Putin je prebacio na novu poziciju na kojoj će se baviti vojno-tehničkom saradnjom sa drugim zemljama. Čitava ova epizoda sa Prigožinom bacila je crni pečat na Šojgua- rekao je Simić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija