• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2024

22:34

Poznat datum održavanja sednice u Savetu Evrope! Da li će nas okarakterisati kao genocidan narod? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Poznat datum održavanja sednice u Savetu Evrope! Da li će nas okarakterisati kao genocidan narod? (VIDEO)

Podeli vest

Poznat je datum kada će se glasati u generalnoj skupštini SE o Srebrenici! Pitanje je da li ćemo nešto uspeti, ali predsednik Aleksandar Vučić već je krenuo put Njujorka. Sednica će se održati u sredu 15. maja. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorili su prof. dr Ilija Kajtez, pukovnik u penziji i advokat Nebojša V. Perović.

Prof. dr Ilija Kajtez, pukovnik u penziji rekao je da je vrlo teško da možemo da očekujemo da ćemo imati većinu na našoj strani.

-Tim velikim moćnim, takozvanim demokratskim zemljama zapada predsednik Vučić zadao je mnoge glavobolje. Ovde će se desiti šta će se desiti. Predsednik Vučić, kao odgovoran državnik ide i pokušava do poslednjeg trenutka da učini sve što je moguće. Često sve to ne bude dovoljno. Videćemo kakvu težinu na ovo glasanje ima poseta predsednika Kine. Videćemo šta će druge velike sile da učine. Videćemo kako će se postaviti muslimanski svet. Videćemo kako će se postaviti Crna Gora. Mi se nadamo da broj onih koji će glasati u prilog rezolucije biti što je moguće manji. To je važno radi borbe koja će nastati sutradan. Nadam se da nam neće staviti taj užasni žig genocidnosti. Ako se to desi, naša borba počinje već sutradan. Mi to ne prihvatamo i naš narod se ne oseća tako. Zašto su nas izabrali, to je poznato i jasno, ali nama predstoji nemirenje sa tim- rekao je Ilija Kajtez.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ilija Kajtez

On je rekao da su Zapad i zapadna civilizacija izgubili svaki ljudski i moralni kredibilitet.

-Rezultat ovoga će biti da će ostatak sveta prestati potpuno da veruje reči zapadnog čoveka. Kao što dolar gubi vrednost, tako će sve što govori zapadni čovek izgubiti vrednost. Svaka imperija je propala onda kada su njene vredonosti prestale da budu uvažavane. Mi ćemo sada imati proces gde će sve ono što dolazi sa Zapada biti drugačije vrednovano. Drugačiji će odnos biti prema njihovoj propagandi, njihovim filmovima i muzici, a naročito prema njihovoj politici. Posle Dejtona odmah su Amerikanci rekli da sutra kreću u rušenje Dejtona. Šta god da se desi, sutradan nam predstoji borba. Taj zapad koji sav u zlu i laži leži mora d čuje moćne narode istoka, Rusiju, Kinu, Indiju, ali i Afriku i Latinsku Ameriku. Mi ne možemo da menjamo svet, ali možemo da budemo na pravoj strani istine- rekao je Ilijan Kajtez.

Advokat Nebojša V. Perović istakao je da se sve ovo što se sada dešava ukazuje na to da je poslednji trenutak da se u Srbiji stvori institut za proučavanje zločina nad Srbima.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nebojša Perović

-Mi nemamo ustanovu koja se bavi zločinima nad Srbima. Niko se u Srbiji ozbiljno ne bavi tom tematikom. Sve što se dešavalo Srbima svodi se na priču i razgovore sve dok se ne pojavi neka nova tema. Mi nemamo obeležavanje Kumanovske bitke. Jedna od velikih bitaka koja nam se desila je bitka na Marici. Tada je veliki broj Srba postradao. Mi nemamo tačne podatke o tome koliko je u Beogradu nastradalo ljudi tokom Drugog svetskog rata- rekao je Perović.

On je rekao da narodni poslanici u Skupštini Srbije nisu hteli da sačine kforum da izglasaju rezoluciju o dešavanjima u Jasenovcu.

-Narodni poslanici narodne Skupštine Republike Srbije nisu hteli da sačine kforum i da izglasaju rezoluciju o dešavanjima u Jasenovcu. Ako prozovemo pojedine ministre, ne znači da smo protiv vlasti; ako ukažemo na nerad, ako kažemo da ih ne zanima nešto što bi trebalo da ih zanima. Mi nemamo institut za proučavanje zločina. Vidite šta imaju Jevreji. Mi do dana današnjeg od 1999. nemo tačan spisak nastradalih u toku bombardovanja. Za 25 godina se toliko ministara promenilo, nikoga to ne zanima. Za vreme dosove vlasti tužilaštvo za ratne zločine bilo je strah i trepet u Srbiji. 2010. tužilaštvo za ratne zločine je samo i isključivo optuživalo Srbe- rekao je advokat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena! (VIDEO)

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!
na ivici

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!

Liban bi mogao da propadne i sklizne u građanski rat, izjavio je u ponedeljak francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ova bliskoistočna zemlja, kojom je Francuska upravljala tokom nekog od 20. veka, poslednjih nedelja je postala bojno polje između Izraela i naoružane grupe Hezbolah.

22.10.2024

20:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija