• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.06.2024

19:55

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

Filozof prof. dr Boris Bratina istakao je da mi dobijamo vesti sa zapada i da upravo zbog toga izgleda kao da se svi slažu sa Bajdenovim rešenjima.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Boris Bratina

-Mi dobijamo vesti sa zapada. Dobili smo informaciju da su Palestinci pozitivno reagovali na nešto što je rekao Bajden. Sav palestinski narod nije Hamas iako Izrael to misli i tako se ponaša. Primirje nije potrebno, potreban je mir. Izrael će nakon primirja nastaviti svoju zločinačku agresiju. Bajden je otvoreno rekao da to nije genocid. Abolirao je čitav Izrael. Nisam siguran da li se Palestincima isplati bilo kakvo primirje, ali ne znam ni šta bi im bila alternativa. Očigledno je da je spisak onih koji treba da odgovaraju za sve ovo veliki. Ne igra se po pravilima. Ideja pravila je da umanji ideju prava. Danas ne pobeđuje onaj ko igra po pravilima, nego onaj ko menja pravila. U tome su Srbi veći narod od Jevreja. Za Srbe su svi ljudi žrtve, a za Jevreje su samo Jevreji žrtve. Nema sumnje da je u pitanju ratni zločin, a pošto smo rasitnili reč genocid, više ne možemo ni da je upotrebimo. Najveći antisemiti su Jevreji. Ne vole ni jednu arapsku naciju- rekao je Bratina.

Pukovnik Velibor Stević objasnio je kako funkcioniše Međunarodno ratno pravo i istakao da se ono u Gazi apsolutno krši.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Velibor Stević

-Nije ni trebalo da dođe do ovog rata. Oni su ga izmislili. Oni su stvorili Hamas. Stvorio ga je Izrael. Kako su oni mogli da znaju da će sve ovo da se desi. Taj koncert je odlagan danima. U ratu postoji međunarodno ratno pravo. Hamas je organizacija, a ona ne može da se uništi. Koga će da unište? Kažu da će ubiti komandante. Ja sam bio komandant brigade. Da su mene ubili da li bi brigada propala? Ne! Doveli bi drugog komandanta. Međunarodno ratno pravo traže da poštuju samo države koje njima ne odgovaraju. Pravilo je da Bajden može da kaže da su ubili 36.000 ljudi. Kako oni mogu to da izbroje? Koliko su ubili dece? Međunarodno ratno pravo najstrožije zabranjuje da nekome ne date vodu i hranu. Mi smo vodili specijalnu operaciju na Kosovu. Šiptari su imali sve što je garantovalo Međunarodno ratno pravo. Svi komandanti i komandiri su imali knjižice kako da postupe po tom pravu- rekao je Stević.

On je komentarisao i pogibiju iranskog predsenika, kao i vanredne predsedničke izbore u ovoj zemlji.

-Meni je žao što je predsednik Irana onako poginuo. Službe su zakazale. Oni imaju dužnost da štite predsednika. Predsednik Raisi je modernizovao Iran. Tragedija je velika. Iranci ne žure. Sve će da utvrde i ustanove i onda će da preseku. U junu Iranci treba da izaberu novog predsednika. Iran je drevna držva. To je stari narod. Svet može samo da uči od Iranaca. Ne znamo ko je ovo uradio sa Iranom. Oni su mudar narod- rekao je Stević.

Politikolog Andreja Lović javio se iz Nemačke uživo u program gde je komentarisao skandal koji se juče dogodio u ovoj zemlji, ali i o licemernom odnosu Nemačke sa Izraelom.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

-Bilo je napada u Nemačkoj i na razne sinagoge. Ovo juče može da dovede u pitanje vezano za sve ono što se dešava u Gazi. Pre bih konstatovao brutalnost nemačke policije. Ne dozvoljava se artikulisanje propalestinskih snaga u Nemačkoj. Nemačka je izvršila genocid nad Jevrejima, a sad stoje rame uz rame sa Izraelom. Ta saradnja je spona između Berlina i Vašingtona, a ne Berlina i Vašingtona- rekao je Lović.

Ratni reporter Igror Damjanović javio se iz Ukrajine uživo u program gde je govorio o upotrebi oružja koje je dobila Ukrajina.

-Trenutno glavno pitanje je upotreba zapadnog naoružanja unutar nesporne teritorije Rusije. Vlada u Kijevu rekla je da je 14 zemalja dalo tu dozvolu. Svo naoružanje koje je Ukrajina dobila se ne može efikasno koristiti za udare po ruskoj teritoriji. To oružje je uglavnom nekorisno. Glavno oružje koje može da koristi Ukrajina su rakete. Ova raketa teško može da dobaci čak i do Krimskog mosta. Ja lično verujem da su upotrebu oružja tajno odobrile SAD. Mislim da smo dosta daleko od nuklearnog rata, ali i od toga da zapadne zemlje faktički objave rat Rusiji- rekao je Igor Damjanović. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija