• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2024

22:30

Plan čije pobede iznosi Zelenski? Motivacioni govor ne može da promeni stanje na terenu!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Plan čije pobede iznosi Zelenski? Motivacioni govor ne može da promeni stanje na terenu!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je prekjuče da će doraditi svoj "plan pobede" i obelodaniti njegove detalje. Njegovu izjavu, koju je objavio na svom Telegram kanalu, komentarisali su profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka i Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan" tokom gostovanja u "Ratu uživo".

Petričković ističe da motivacioni govori koje Zelenski daje ne mogu promeniti realnu situaciju na samom ratištu.

- Očigledno da je rasplet događaja na terenu poprilično na ruskoj strani. Kad sam čuo taj plan pobede koji iznosi Zelenski, ja sam sam sebi postavio pitanje - čije pobede? Mislim da je sada trenutak u kom će, u nekom periodu, a trebamo uzeti i taj tajming, dolazak jeseni, u toj kampanji biti poprilično pojačani ti udari u Kurskoj oblasti i Donjecku. U Nemačkoj, u Šolcovoj stranci, ali i u ostalim u Bundestagu, postoji neka vrsta nezadovoljstva zbog raspoređivanja nuklearnih glava po Nemačkoj. Samo čin koji je merljiv je nepogrešiv, sve ostalo su špekulacije. SAD je razvila doktrinu da je istina samo ono što se propusti kroz taj medijski spin. Zelenski ima očigledno dobre mentore. Porazno je to što kupe mlade ljude i koriste kao topovsko meso. Motivacioni govor ne može da promeni stanje na terenu. Ako se dronovi budu proizvodili, postavlja se pitanje ko će da ih upotrebljava? To nema veze sa demokratijom već sa enormnim resursima kojima Rusija raspolaže. Tu je ključ svega ovoga. Ovo je sukob nekog neomundijalizma sa tradicionalnim sistemom vrednosti. Novac je nažalost progutao to što se zove čovek kao ljudsko biće. Vođenje ovakvih ratova gde se potire to što se zove humanost čoveka... Postavlja se pitanje gde to civilizacije ide i da li napreduje? Nažalost, ne napreduje - naveo je profesor.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Vasiljković

Vasiljković kaže da je "primena veštačke inteligencije u vojnoj industriji zastrašujuća" i da je "izuzetno važno pratiti razvoj tehnologije".

- Razvoj vojne tehnologije se toliko ubrzava, da ga je gotovo teško pratiti. Mi smo jedini devedesetih godina imali GPS sisteme. To nam je dalo tako veliku prednost. Danas imate veštačku inteligenciju, a njena primena u vojnoj industriji je zastrašujuća. Mislim da su ruska i kineska tehnologija počele da prevazilaze zapadnu. Mislim da je razvoj tehnologije izuzetno važno pratiti. Moj uski fokus je na tome šta mi možemo da naučimo iz ovog sukoba. Tu su toliko bitne stvari, važno je da ne napravimo istu grešku kao Ukrajinci. Mnogo je pametnije učiti na tuđim greškama, nego na svojim - poručuje Kapetan Dragan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka