• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.10.2024

22:30

Da li će se Putin zaustaviti u Odesi ili nastaviti dalje da širi Rusiju? Ujedinjene nacije polako počinju da odlaze u istoriju!

Nikola Babić

Podkast

Da li će se Putin zaustaviti u Odesi ili nastaviti dalje da širi Rusiju? Ujedinjene nacije polako počinju da odlaze u istoriju!

Podeli vest

Gosti "Rata uživo" Informer TV bili su Marko Matić sa Instituta za odgovorne medije i advokat Marko Anđelković Slijepčević. Analizirali su najnovije informacije sa fronta u Ukrajini, ali i druge goruće svetske teme.

Matić ističe da je pitanje koliko dugo će još Mađarska uspevati da se protivi stavovima ostalih članica Evropske unije po pitanju sukoba u Ukrajini.

- Tursko članstvo u NATO je neupitno i ono neće biti dovođeno u pitanje, čak i ako ona postane članica BRIKS. Turski predsednik dolazi u Srbiju, a nakon toga na samit BRIKS. On na taj način pokazuje stav koji je protivan preovlađujućem stavu Zapada. To što se sastaje sa Putinom bi moglo da mu napravi određen problem. Erdoganova amibicija je da bude posrednik u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba. Mađarska se definitivno razlikuje od ostalih zemalja Evropske unije. Ona je uvek bila protiv, uvek je trgovala i uvek je na kraju podržala sve pakete sankcija koje su uvedene Rusiji. Koja je crvena linija koja je postavljena Mađarskoj, to je sada pitanje. Pominju se neka finansijska ograničenja i finansijske ucene. Videćemo koliko će moći da izdrži. Ona radi za sebe, ali ne može mnogo da uradi za Rusiju ili bilo koju državu. Sve države koje nisu bile u prilici da se opredele za jednu ili drugu stranu se nalaze u veoma teškoj poziciji. Najteže je biti neutralan. Da je Kina mogla da se opredeli, opredelila bi se na početku rata. Zemlje koje ne mogu da se opredele nalaze se pod velikim pritiscima - rekao je analitičar.

Foto: Nikola Babić

Marko Anđelković Slijepčević

Anđelković Slijepčević konstatuje da, po njegovom mišljenju, Rusija neće imati nameru da se širi dalje od Dnjepra, eventualno Odese.

- Rusija, kao država, uopšte nema potrebu da vrši teritorijalni ekspanzionizam. Rusija, kakvu danas poznajemo, je krenula upravo iz Kijeva. Svaki plan, naročito državni, ne mora uvek da se ostvari. Prvi plan koji je Rusija morala da preduzme jeste da napravi otklon od svoje teritorije ukoliko bi Ukrajina ušla u NATO pakt. Te četiri ukrajinske oblasti su deo prvog plana. To je najmanje što oni hoće. Sledeća ideja je, po mojoj proceni, je da se dođe do Dnjepra. Druga, još bolja opcija za njih, jeste da se dođe do Odese. Sve drugo što su pričali za mene nije realno i mislim da Rusi nemaju tendenciju i težnju za daljim ekspanzionizmom. Sa aspekta Ukrajine, to je agresija. Imajući u vidu geopolitičke odnose i sistem kolektivne bezbednosti, mi primećujemo da Ujedinjene nacije polako počinju da odlaze u istoriju. Savet bezbednosti, kao udarna pesnica UN, je trebalo da bude garant mira i stabilnosti. On je upao u kolaps, odlično blokadu. Vreme ga je prevazišlo. Samim tim što vam UN pada, samim tim vam pada i međunarodno pravosuđe. Ti međunarodni, vojni tribunali svoje nadležnosti ostvaruju u više dimenzija. To su vremenska i teritorijalna. Mnogo je daleko da mi govorimo o tome i ako nekad budemo mogli, to će direktno zavisiti od one maksime da istoriju pišu pobednici - ističe advokat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!
Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

10.10.2024

13:21