• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beoinfo

16.01.2020

14:27

RADOJIČIĆ: Gradske vlasti intenzivno rade na unapređenju kvaliteta vazduha

Beograd

RADOJIČIĆ: Gradske vlasti intenzivno rade na unapređenju kvaliteta vazduha

Podeli vest

Apelujem na građane, stručnu javnost, kao i medije, da u vezi sa pitanjem kvaliteta vazduha postupaju odgovorno prema sebi i drugima, poštuju mišljenja i savete nadležnih institucija i ne podležu uznemirenosti, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

On je rekao da su gradske vlasti u prethodnom periodu učinile značajne korake u pogledu suštinskog unapređenja kvaliteta vazduha u prestonici Srbije. Osim konkretnih mera koje već daju rezultate, napravljen je niz planova i inicirani su kapitalni projekti u ovoj oblasti koji će trajno izmeniti Beograd i život u njemu, te obezbediti čistiju i zdraviju budućnost svih građana.

Na kvalitet vazduha utiče kombinacija faktora – od atmosferskih prilika koje su aktuelne, ali i prolazne, do zaostalih načina grejanja i pojačanog saobraćaja. Međutim, vrlo aktivno i strateški se radi na tome da se ljudski činioci koji utiču na zagađenje smanje.

– Važno je istaći da su, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje i Sektretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, maksimalne dnevne koncentracije zagađujućih materija na teritoriji Beograda u padu prethodnih godina. Ovo je još značajnije ako imamo u vidu da se u Beogradu registruje čak 50.000 vozila više svake godine, kao i da se industrija značajno razvija – istakao je gradonačelnik Radojičić.


On je objasnio da su uspešno realizovani mnogi ciljevi iz strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji – Beograd 2016”.

– Ugašen je veliki broj kotlarnica koje su koristile mazut i ugalj kao energent i priključene su na sistem daljinskog grejanja. Zatim, smanjila se emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE „Nikola Tesla” A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja. To je učinjeno modernizovanjem voznog parka i nabavkom 244 nova autobusa u prethodnoj godini, koji su svi sa EURO 5 i EURO 6 motorima, a u skladu sa zahtevima EU u pogledu emisija, izgradnjom biciklističkih staza i proširenjem pešačkih zona. Uspostavljen je efikasan sistem monitoringa i kontinuiranog izveštavanja o kvalitetu vazduha i putem aplikacije „Beoeko” – naveo je Radojičić.

On je dodao da se radi i na velikim projektima u oblasti energetske efikasnosti.

– Intenzivan saobraćaj, toplotna postrojenja i spaljivanje uglja i drvne mase su najznačajniji izvori zagađenja vazduha u Beogradu, a na rešavanju svakog od ovih problema radimo istovremeno. Bitno je da građani znaju da se i na ovom planu radi na visoko stručan način i uz poštovanje najviših evropskih i svetskih standarda, te da smo u tom pogledu primer u regionu – dodao je Radojičić.

On je podsetio da Grad Beograd intenzivno sarađuje na ovom pitanju, pre svega sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kao i svim drugim nadležnim institucijama na nacionalnom nivou, kako bi se sveobuhvatno pristupilo kompleksnom problemu za koji nije moguće naći instant rešenje. 

– Nažalost, ova tema se koristi u dnevnopolitičke svrhe i sve je više pokušaja da se nipodaštavaju napori velikog broja stručnjaka koji predano rade na trajnom prevazilaženju problema zagađenja u Beogradu, za šta upravo prethodne vlasti nisu imale rešenje, planove i realne aktivnosti. Naprotiv, posle mnogo decenija konačno radimo kapitalne projekte – spalionicu Vinča, koja obezbeđuje obnovljiv izvor energije, toplodalekovod iz Obrenovca kojim će se topla voda iz elektrane koja se bacala sada koristiti za grejanje, kao i metro kojim se na najbolji mogući način unapređuje saobraćaj. Razmišlja se i o individualnom doprinosu građana većom upotrebom bicikala i javnog prevoza, i najdalekosežnije, o ozelenjivanju prestonice masovnim pošumljavanjem koje sprovodi Grad Beograd do čak 25 odsto površine grada – rekao je gradonačelnik Beograda.

Kao izuzetno važan projekat za rasterećenje centra grada od vozila i smanjenje zagađenja vazduha, gradonačelnik je naveo obilaznicu oko Beograda.

– Rad na obilaznicama je izuzetno značajan, a za Beograd posebno, jer svi magistralni putevi prolaze kroz centar Beograda. S jedne strane, to saobraćajno opterećuje glavni grad, a s druge ga i veoma zagađuje. Sada će situacija biti mnogo bolja jer rasterećujemo centar i smanjujemo zagađenje vazduha – rekao je on.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je pitanje zaštite životne sredine u samom vrhu agende globalne politike, kao i da je od prvog dana mandata izuzetno posvećen unapređenju kvaliteta životne sredine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set