• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

15.10.2020

17:03

VLADIMIR VELIČKOVIĆU POSTHUMNO DODELJENA NAGRADA MUZEJA GRADA BEOGRADA!  Obeležen dan Muzeja u prestonici!

Beograd

VLADIMIR VELIČKOVIĆU POSTHUMNO DODELJENA NAGRADA MUZEJA GRADA BEOGRADA! Obeležen dan Muzeja u prestonici!

Podeli vest

Vladimiru Veličkoviću, akademiku i jednom od najistaknutijih srpskih slikara, danas je u Starom dvoru posthumno dodeljena obnovljena nagrada Muzeja grada Beograda za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda

Time je obeležen Dan Muzeja grada Beograda, a nagradu, odnosno skulpturu vajara Zorana Kuzmanovića, u ime porodice Veličkovića primio je Miško Ruvudić.

Nagradu je dodelio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Posebna mi je čast i zadovoljstvo da posle 47 godina uručim prvu nagradu Muzeja grada Beograda - rekao je Vesić i podsetio je da je tu nagradu poslednji put, 1973. godine, primio Aleksandar Deroko kome će na Topličinom vencu biti podignut spomenik koji će raditi vajar Zoran Kuzmanović.

Vesić je naveo da je poznavao Veličkovića koji je, istakao je, verovatno najznačajniji predstavnik likovne scene u regionu u drugoj polovini 20. veka.

OD 22. OKTOBRA SPREMITE SE ZA ŠOK TEMPERATURE! Narednih dana u Srbiji će biti PRAVA JESEN, ali nas čeka VELIKI PREOKRET

- Kakav je njegov izuzetan doprinos slikarstvu svi znamo, ali i da nijednu sliku nije naslikao samo to što je iz njegovog fonda stipendirano mnogo naših studenata koji su dobili priliku da rade u Parizu i da ih vide u Evropi, je nešto zbog čega je Veličković zaslužio ovu nagradu. Iza njega će ostati ti mladi ljudi kojima je svojim ugledom, autoritetom i finansijskom podrškom omogućio da se probiju u svetu - rekao je Vesić.

Kako je dodao, ova nagrada je najmanje što Grad Beograd i država mogu da učine da se sačuva sećanje na Veličkovića.

Ruvudić je, u ime porodice Veličkovića, zahvalio na nagradi.

- Zahvaljujemo na tome što je baš Vladimir, koji više nije među nama, onaj čiji je rad i uticaj na kulturu u Srbiji i Beogradu prepoznat i što je on u revitalizaciji ove nagrade prvi laureat - rekao je Ruvudić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić o razvoju Grocke, vodosnabdevanju, turizmu, Vinči...
Beograd

Vesić o razvoju Grocke, vodosnabdevanju, turizmu, Vinči...

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas Opštinu Grocka i sa novim predsednikom Draganom Pantelićem i opštinskim rukovodstvom razgovarao o radu i razvoju te gradske opštine sa više od 108.000 stanovnika, projektima i programu 2020-2025 koji je usvojio Grad Beograd

13.10.2020

14:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set