• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2021

15:33

Beogradska delegacija provozala se gradskom železnicom u Mokskvi

Beograd

Beogradska delegacija provozala se gradskom železnicom u Mokskvi

Podeli vest

U okviru posete Moskvi, delegacija grada Beograda obišla je danas gradsku železnicu i provozala se nekoliko stanica

Od predstavnika gradske železnice imali su priliku da čuju kako taj vid prevoza funkcioniše i kako je tokom godina razvijan.

Gradskom železnicom provozali su se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš.

"Iskustva Moskve moći ćemo da primenimo u razvoj BG voza, naše gradske železnice koja će se razvijati uporedo sa metroom", rekao je Vesić.

Gradskom železnicom u Moskvi u početku su saobraćali samo teretni vozovi kojima se prevozila roba iz industrijskih preduzeća, a kasnije, kako se grad širio, razvijala se i železnica čija je kompletna infrastruktura obnovljena od 2010. godine.

Do 2016. godine železnica je bila teretna, a od tada se koristi za prevoz putnika.

Već sada postoji mogućnost da se vozom automatski upravlja, ali se radi na razvijanju tog sistema.
Gradska železnica u ruskoj prestonici na godišnjem nivou preveze oko 120 miliona građana, broj putnika na dnevnom nivou pre pandemije korona virusa bio je 600.000, a sada je taj broj oko 500.000.

Vozovi saobraćaju na svaka četiri minuta u spicu, a van špica na svakih osam minuta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radomir

pre 3 godine

Ostanite tu dok ne izgradimo beogradski metro...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set