• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

11:58

Biblioteke Grada Beograda dobijaju dve nove književne nagrade!

Beograd

Biblioteke Grada Beograda dobijaju dve nove književne nagrade!

Podeli vest

Biblioteka grada Beograda ustanovila je ove godine dve nove književne nagrade - “Beogradski pobednik“ i “Dušan Radović“ - a konkursi za oba priznanja su otvoreni i trajaće do 15. decembra, saopšteno je danas iz ove institucije

Kako je najavljeno, nagrada “Beogradski pobednik” se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini i sastoji se od statue Beogradskog pobednika, diplome i novčanog iznosa.

Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice - nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela koja su objavljena od 15. decembra 2020. godine do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u pet primeraka na adresu BGB sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Beogradski pobednik'' “.

Odluka o dobitniku biće saopštena 28. januara 2022. godine, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden “Beogradski kadril” (kasnije poznat kao “Srpski kadril”) austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg, koji je on komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.
Priznanje "Dušan Radović"

Priznanje “Dušan Radović” se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od statuete Dušana Radovića, diplome i novčanog iznosa, a kao u slučaju “Beogradskog pobednika“, dobitnik može biti samo jedno lice.

Ko šalje predloge za dodenu nagrada?

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela za decu i omladinu napisana na srpskom jeziku (prvo izdanje), objavljena do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u tri primerka na adresu BGB, sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Dušan Radović'' ”.

Odluka o dobitniku ovog priznanja biće saopštena 6. februara 2022. godine, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije “Poletarac” na Televiziji Beograd, rađena prema tekstu Dušana Radovića, a u režiji Džona Bajforda.

Obe statuete u sklopu nagrada delo su akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set