• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.12.2014

12:05

Kinezi grade još jedan most na Dunavu, koštaće 480 miliona evra

Društvo

Kinezi grade još jedan most na Dunavu, koštaće 480 miliona evra

Podeli vest

Kinezi će graditi i drugi most preko Dunava u Beogradu, i to drumsko-železnički u blizini Vinče, saznaje Informer. Ova investicija koštaće oko 480 miliona evra. Najizvesnije je da će ga izgraditi "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC), koji je pravio i most Zemun-Borča.

Samit Kine i 16. zemalja centralne i istočne Evrope, koji počinje danas u 16 časova, biće prilika da se između Srbije i Kine potpiše niz bilateralnih sporazuma. Pored ključnih projekata, pruge Beograd-Budimpešta i novog bloka TE "Kostolac", kako saznajemo, razmatraće se i izgradnja mosta kod Vinče. On bi trebalo da bude deo obilazne teretne pruge Beograd - Bubanj potok - Vinča.

Tuneli dugi 30 km


Sa kineskim investitorima razgovaraće se i o koncesiji na deonici puteva Surčin-Obrenovac i Preljina-Požega. Kako saznaje Informer, za finansiranje autoputa Preljina-Požega potrebno je dosta novca jer je neophodno da se naprave tuneli dužine od čak 30 kilometara. Pregovori se vode sa dve kineske kompanije, CRBC i "Šandung hajspid grup".
Kinezi će dobiti poziv i da se uključe u realizaciju projekta autoputa Beograd-Temišvar, o čemu je bilo reči i tokom posete premijera Aleksandra Vučića Kini, u septembru ove godine. Jedna od opcija je i realizacija projekta kanal Morava, a tu je najviše zainteresovana firma "Čajna gedžuba grup korporejšn".

U kojoj meri su Srbiji značajni ulagači iz Kine, pokazuje i najava generalnog direktora "Er Srbije" Daneta Kondića. On je kineskim medijima izjavio da će ta kompanija u što kraćem roku otvoriti liniju Beograd-Peking.

Povoljni krediti


Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je stanje u našoj infrastrukturi veoma loše i da su nam preko potrebna ulaganja.
- Ne možemo sami da investiramo u obnovu infrastrukture. Zato je potrebno da kroz koncesije i jako povoljne kredite napravimo neki dogovor sa Kinezima. Veoma je važno da vodimo računa o zaduživanju, jer već imamo veliki dug. Dobro je što su krediti koje nude kineski investitori po niskim kamatama i što se daju na duži rok - smatra Kovačević.
Kako je Informer već pisao, ubedljivo najznačajniji projekat ovog samita biće potpisivanje sporazuma o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, vrednog 870 miliona evra, i novog bloka TE "Kostolac", u koji treba uložiti 575 miliona evra. Velike poslove Srbiji će doneti i kineski giganti poput "Huaveja", "ZTE korporacije", "Čajnateksa" i druge kompanije.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Budjoni

pre 9 godina

A tek "Kanal" ! Mora da se zadovolji ambasador vizionar, pa nek kosta sta kosta ! Pozlatice to narod !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija