• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. PAUNOVIĆ - A. CRNOMARKOVIĆ

21.08.2017

19:35

ODZVONILO BAHATIM VOZAČIMA! STIGLO 50 MODERNIH RADARA odsad će i noću da love, A MI VAM OTKRIVAMO RIZIČNE TAČKE!

Društvo

ODZVONILO BAHATIM VOZAČIMA! STIGLO 50 MODERNIH RADARA odsad će i noću da love, A MI VAM OTKRIVAMO RIZIČNE TAČKE!

Podeli vest

Saobraćajna policija danas postavlja 50 najmodernijih uređaja koji i po mraku beleže svako prekoračenje brzine. Čak 200 radara širom Srbije svakodnevno će kontrolisati brzinu, najviše pokriveni Ibarska magistrala i Beograd

Uprava saobraćajne policije dobila je 50 najsavremenijih radara za merenje brzine koji će moći i noću da love brze i bahate vozače! Kada oni danas budu postavljeni na puteve širom Srbije, ukupno 200 radara svakodnevno će kontrolisati svako i najmanje prekoračenje brzine.

SRPSKI SAOBRAĆAJCI DOBILI NOVU OPREMU: Od sada će zbog merenja brzine BITI KAŽNJAVANI I POLICAJCI, a ne samo vozači!

Kako saznajemo, najviše će biti pokriveni Ibarska magistrala i sporne tačke u Beogradu i ostalim velikim gradovima, ali i pravac prema Mađarskoj.

Nove lokacije
Akcija će uspeti samo ako se promene lokacije gde su postavljene patrole i radari
Damir Okanović, komitet za bezbednost saobraćaja

Rizični pravci

U Upravi saobraćajne policije objasnili su za Informer da je u poslednje dve godine zbog neprimerene brzine na putevima u Srbiji poginulo čak 1.206 ljudi i da će moderni radari pomoći da se taj problem reši.

- Brzina je glavni uzrok smrti i teških povreda u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je saobraćajna policija i nabavila 50 najnovijih radara za merenje brzine kakve imaju sve najrazvijenije zemlje na svetu. Glavna prednost ovih radara su specijalni infracrveni zraci, koji omogućavaju merenje brzine noću, što do sada nije bilo moguće. Uz to, sve informacije koje zabeleže ti radari šalju se direktno u sistem, što je fenomenalna stvar jer ćemo kroz mesec ili dva precizno znati deonice na kojima se prebrzo brzo vozi - rekli su nam u Upravi saobraćajne policije, a potom i najavili veliku akciju na putevima u Srbiji:

PIJETE KAFU DOK VOZITE? Evo zašto to ne biste trebali da radite

Rizične tačke na kojima će biti najviše radara

- Ibarska magistrala
* Lazarevac - Ćelije
* Ovčarsko-kablarska klisura
* Užice - Zlatibor
* Kokin Brod
- Put od Novog Sada prema Mađarskoj
- Kraljevo - Novi Pazar ("dolina jorgovana")
- Grdelička klisura
- Sićevačka klisura
- Zrenjaninski put
- Šabac - Novi Sad (kod Rume)
- Autoput pre naplatnih rampi (Šimanovci, Bubanj potok)
- Beograd (iza Pupinovog mosta ka Borči)

- Naša saobraćajna policija će se od danas uključiti u veliku međunarodnu akciju pojačane kontrole brzine na putevima. U akciji će biti uključeno ukupno 200 radara, od kojih je 50 novih modernih i 150 ovih koje već imamo. Svih 27 policijskih uprava poslalo je najrizičnije tačke na putevima, gde ćemo postavljati radare. Uz merenje brzine patrole su dobile instrukciju da svakog vozača koga zaustave podvrgnu i alko-testu - smatraju u Upravi saobraćajne policije.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović tvrdi za naš list da ova akcija može da uspe samo ukoliko se radari postave na nova mesta.

- Najbahatije voze oni koji tačno znaju gde su postavljene patrole i radari. Zbog toga je neophodno promeniti lokacije svim patrolama i onda niko više ne bi mogao da se provuče. Činjenica je da je neprimerena brzina "ubica broj 1" na putevima. Zbog toga je važno da postoje ovakve akcije, kojima će se rigorozno kontrolisati brzina - jasan je Okanović.

On je ukazao i na rizične deonice na kojima će najverovatnije biti postavljeno najviše radara.

VOZAČI PAŽNJA! POČELA DRAKONSKA PRIMENA ČLANA 187: Više ne možete da vozite ako imate više od 0,3 promila alkohola u krvi!

- Najveći problem je još uvek Ibarska magistrala, i to deonice od Lazarevca do Ćelija, Ovčarsko-kablarska klisura, od Užica do Zlatibora i oko Kokinog Broda. Odmah posle Ibarske, izuzetno je rizičan pravac od Kraljeva do Novog Pazara ili takozvana "dolina jorgovana" gde gine ogroman broj ljudi, kao i pravac prema Mađarskoj. Uz to radari moraju da se postave i u Grdeličkoj i Sićevačkoj klisuri, na putu Šabac - Novi Sad kod Rume i na Zrenjaninskom putu - smatra Okanović.

Korisna akcija

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanićtvrdi da će novih 50 radara dosta uticati na smanjenje brzine i bezbednost u saobraćaju.

- Novi radari, za razliku od starih, mogu se koristiti i noću, a informacije će odmah odlaziti u sistem, pa ćemo već za mesec ili dva imati statističke podatke koji će u budućnosti dosta pomoći u identifikaciji kritičnih mesta. Oni će biti postavljeni na najrizičnijim lokacijama, koje su nam poznate do sada. Sve to plaćaju građani, dakle, u interesu svih nas je da poštujemo ograničenja-poručio je Vujanić.

Ograničenja na putevima su kriminalna

Tanjug

Ograničenja na drumovima u Srbiji su katastrofalna i ne odgovaraju stanju na putevima, smatraju svi naši sagovornici. Jedna od uloga novih radara je da se i to promeni.
- Onaj ko je na izlasku sa Pupinovog mosta stavio ograničenje samo 50 km/h, treba odmah da sam pocepa svoju diplomu. To je nekoliko puta bezbednija deonica od Ibarske magistrale, gde je ograničenje 80 km/h - jasan je Damir Okanović.
Sa njim se slaže i Milan Vujanić, koji je pozvao sve vozače da nadležnim organima prijavljuju ograničenja koja nisu primerena stanju puta.
- Ako vozač šest puta poštuje dozvoljenu brzinu za koju smatra da je neadekvatna, sedmi put će prekoračiti i napraviti prekršaj - kaže Vujanić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 6 godina

U Srbiji je oduvek vladala potpuna apsurdnost u načinu sprovodjenja zakona, i to iz razloga naše ciničnosti i potrebe da se pokažemo pametnijima od onoga što stvarno jesmo. Prelazak pešaka na mestu koje nije obeleženo pešačkim prelazom je, sa stanovišta zakona bezbednosti u saobraćaju, prekršaj potpuno iste težine kao i nedozvoljena brzina. Kaznene odredbe našeg zakona vrlo jasno predvidjaju stepen i način sankcionisanja ovakvog prekršaja, ali niko nikada nije kaznio i jednog pešaka zbog kršenja zakona, dok u isto vreme imamo strašno prozivanje i anatemisanje vozača koji su prekršili propise koji su, ne retko, u neskladu sa zdravim razumom.

Sasa

pre 6 godina

Druze raspitaj se malo, mbogo je pesaka na dnevnom nivou kaznjeno za prolazK van pesackog i na crveno svetlo za pesake.

RINGISPIL

pre 6 godina

Kontrola brzine i toboznja zabrinutost za bezbednost vozaca je prica za male majmune. Panduri imaju platu, dobijaju ekstra lovu za polaganje vozackog ispita kao clanovi komisija, korumpirani su 20 evra na ruke je zakon, panduri voze automobile od 10,000 evra odakle? Lepa prica da se namiri alava drzava i njeni sluzbenici.

Miki

pre 6 godina

Nista lakse od kaznjavanja umesto da milicajci stoje na ulici i regulisu saobracaj i smanje nepregledne rakrsnice kao npr. izmedju Rudnicke i Branicevske ulice.?

yastreb

pre 6 godina

Da, iza Pupinovog mosta ka Borči je baš kritična tačka. Toliko kritična da su ograničili brzinu na 50km/h van naselja gde postoje po tri trake u oba smera. Pa ko je ovde lud?

bata rale

pre 6 godina

Potpuno podrzavam napore da se smanji broj nastradalih od brze voznje i alkohola ali niko ne prica koliko ih je nastradalo od vozaca pod dejstvom droge narkotika za njh sigurno nema instrument za merenje

Ilija

pre 6 godina

Ustanicka ulica u Beogradu, ima ogranicenje od 40kmph, na mnogim mestima, a ima po dve trake za jedan i za drugi pravac, plus, pokirivena je sa semaforima od pocetka do kraja. Idiotluk koji ne mogu da shvatim.

Ron Jeremy

pre 6 godina

Све лекове деци да купујете од ових пара.

Marcco

pre 6 godina

Bravo! Nobelovu nagradu onome koji je izmislio radar i laser koji radi i po mraku!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17