• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

19.11.2018

21:57

VELIKI SERIJAL INFORMERA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA ZLOUPOTREBE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršitelji se preko noći bogate na račun sirotinje!

Društvo

VELIKI SERIJAL INFORMERA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA ZLOUPOTREBE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršitelji se preko noći bogate na račun sirotinje!

Podeli vest

Zoran Pašalić, zaštitnik građana: Neki izvršitelji misle da je svrha njihovog rada da se prekomerno bogate uz bezobzirnost prema dužnicima. Dejan Gavrilović, "Efektiva": Znam mnoge od njih koji su zgrnuli milione na tuđoj muci, počeli su u skromnim kancelarijama, a sad se šire u luksuzu

Mnogi javni izvršitelji su se u Srbiji obogatili preko noći na račun sirotinje i njihove muke, kažu sagovornici Informera, stručnjaci za zaštitu prava građana!

Prema rečima zaštitnika građana Zorana Pašalića, neki vlasnici izvršiteljskih kancelarija umislili su da je zgrtanje miliona uz bezobzirnost prema građanima svrha njihovog postojanja. Sa druge strane, Dejan Gavrilović, predsednik udruženja "Efektiva", navodi da zna mnoge izvršitelje koji su počeli u skromnim kancelarijama, a sada iznajmljuju čitave spratove u poslovnim centrima i šire se u luksuzu.

Stotine pritužbi

Primio sam na stotine žalbi građana koji su zbog izvršitelja dovedeni na ivicu egzistencije
Zoran Pašalić, zaštitnik građana

Teške zloupotrebe

Zoran Pašalić, zaštitnik građana, kaže za Informer da su javni izvršitelji u Srbiji dobili preterano velika ovlašćenja, koja zloupotrebljavaju kako bi stekli ličnu korist.

- Biće potrebno mnogo godina da javni izvršitelji shvate koja je njihova uloga i svrha u društvu. A ona sigurno nije prekomerno bogaćenje preko noći uz bezobzirnost prema pravima i interesima drugih, već stvaranje efikasnih mehanizama i ostvarivanje prava poverilaca, bez egzistencijalnog ugrožavanja dužnika. Zbog toga je potrebna efikasna kontrola koja vodi kažnjavanju nepravilnosti i nezakonitosti u njihovom radu - kaže Pašalić.

Foto: Reuters

On otkriva da dobija na stotine pritužbi nezadovoljnih građana koji se žale na rad izvršitelja:

Naplaćuju već plaćen dug

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da se susretao sa primerima da izvršioci naplaćuju već plaćen dug.
- Neverovatna neusklađenost u sistemu rada javnih preduzeća dovodi do velikog broja slučajeva da izvršitelj naplaćuje dug koji je već plaćen, samo zbog toga što organ koji je zadužen za naplatu nije obavestio pravni sektor - kaže Pašalić.

- Na osnovu tih pritužbi mogu se lako uočiti ključni problemi. To su pre svega pravila u delu koji se odnosi na dostavu akata izvršitelja dužnicima. Dešava se da građani uopšte ne budu informisani o postupanju izvršitelja, pa njihov dug zbog zateznih kamata vremenom naraste a da oni to i ne znaju, niti su za to krivi. U našem pravnom sistemu trenutno ne postoji mehanizam koji bi sprečio zloupotrebe takvog tipa, niti ih adekvatno sankcionisao - kaže Pašalić i dodaje da je to samo jedan od primera nepravilnosti u radu javnih izvršitelja:

- Još jedan veliki problem jeste to što izvršitelji, prilikom naplate duga preko plata i penzija, odmah stavljaju administrativnu zabranu na maksimalan iznos od dve trećine primanja i tako ugrožavaju egzistenciju dužnika. Često se isti cilj može postići manjim opterećivanjem primanja u dužem vremenskom periodu, čime se dužnik ne dovodi u bezizlaznu situaciju. Upravo ovakve pritužbe sam dobijao od građana sa minimalnim prihodima, koji su upozoravali da su takvim postupanjem izvršitelja dovedeni na rub siromaštva. A sve dodatno pogoršava činjenica da izvršitelji ovo rade zbog lične koristi i dokazivanja, odnosno radi samopromocije - kaže Pašalić.

Zaštita rođaka i stanodavaca

Prema rečima Pašalića, poseban problem u radu javnih izvršitelja jeste naplata duga od trećih lica, čime se krše odredbe o njihovoj zaštiti koje postoje u zakonima.
- Neke od pritužbi koje sam primio govore da postoje slučajevi kada se te odredbe ne poštuju. Primer za to je slučaj kada se na stvarima stanodavca naplaćuje dug njegovog podstanara - kaže Pašalić.

Zaštitnik građana kaže da će se zalagati za smanjenje tarifa za nagrade i naknade izvršiteljima, koje su daleko veće nego što bi trebalo da budu.

Sprečiti sve češće sukobe interesa

Zoran Pašalić kaže da Agencija za borbu protiv korupcije mora da se pozabavi sukobima interesa u kojima se nalaze izvršitelji.
- Ako jedan javni izvršitelj ima i agenciju za naplatu dugova, kao što ste vi pisali, onda time moraju da se pozabave nadležni organi. Pre svih Agencija za borbu protiv korupcije, ali i Komora izvršitelja.

- Insistirali smo da te tarife bude srazmerne visini duga, i delimično smo i uspeli u tome. Druga stvar na kojoj insistiramo jeste rigorozna kontrola rada izvršitelja, jer bez nje ne postoji način da se oni spreče da krše svoja ionako ogromna ovlašćenja i da se neosnovano bogate - dodaje Pašalić.

Zarada, ali fer

Nemam ništa protiv da izvršitelji zarađuju, ali ne tako što će nečiji dug naplatiti trostruko više
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Slaba kontrola

Predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da izvršiteljima zakon i nedostatak kontrole pomažu da se neosnovano bogate.

- Javni izvršitelji se bahate zato što je zakon loš i treba ga pod hitno menjati, ali i zato što se njihov rad ne kontroliše dovoljno, pa mogu da rade i mimo zakona. Najveći problem je to što im je dato previše ovlašćenja i slobode. Izvršiteljske tarife su previsoke i od dužnika se bespotrebno uzima ogroman novac. Na taj način javni izvršitelji zgrću milione, nauštrb sirotinje. Prema iskustvima ljudi koji nam se javljaju, izvršitelji za kancelarije iznajmljuju po čitave spratove u novim i skupim zgradama, luksuzno ih opremaju, imaju čak i po desetak zaposlenih, a mnogi su počeli u skromnim kancelarijama. To dokazuje da zarađuju ogromne pare! Nemam ja ništa protiv da neko ima profit od svog posla, ali ne tako što će nečiji dug naplatiti dva ili tri puta više od glavnice, uništiti mu život i porodicu i dovesti ga na prosjački štap. To je sramota - smatra Gavrilović.

Imovina dužnika se procenjuje "odokativno"

Foto: Informer

Dejan Gavrilović kaže da izvršitelji procenjuju imovinu dužnika kako im se prohte, pa se čitave kuće i imanja prodaju budzašto na licitacijama.
- Država treba da nađe rešenje kako da se imovina dužnika ne prodaje u bescenje, da se tu uvede neki red! Ako je imovina vredna, treba angažovati stručnjake koji će stvari proceniti realno, a ne "odokativno". Ako poverilac kaže "hoću novac odmah", to ne daje za pravo izvršitelju da prodaje nečiju imovinu budzašto. Dužnik treba da ima pravo da plaća u ratama ukoliko dug može da isplati u roku od deset godina. Veliki problem je što je u interesu i poverioca i izvršitelja da imovinu dužnika prodaju odmah, i zato treba menjati propise što pre - kaže Gavrilović i dodaje da je još jedan veliki propust u zakonu to što izvršilac može da pleni imovinu rodbine i stanodavaca.
- Kada je pisan zakon, pošlo se od toga da su svi dužnici prevaranti, da će oni da smišljaju načine kako da izbegnu plaćanje duga, pa će da prebacuju imovinu na rodbinu. Imali smo slučaj da su muž i žena ostali bez kuće i svih stvari u njoj i bili su prinuđeni da se sa samo dva kofera stvari presele kod sina. Čim su se prijavili na njegovu adresu, izvršitelji su im zakucali na vrata i popisali svu sinovljevu imovinu kako bi naplatili ostatak duga - kaže Gavrilović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar Stojanović

pre 5 godina

Pored tolikih brojnih dokaza šta radi privatni izvršitelji da i od države otimaju pečate i ostale znaminosi koriste(oteli zakon ZIO-a samo u svoju svrhu. Neznam što prima platu kriminalistićka policija i ostali nadležni organi za ZKD-a .Predlažem da se uvedu sveštenici po sudovima i da zakletvu pred njima daju sudije advokati tužioci i privatni izvršitelji da svake godine polašu za licencu za svoje znanje a ne da samo prepisuju tuđi rad , i da im advokati prepisuju presude . Ako ne verujete izvršite štih probu u znanju. Proveriti stećenu imovinu za godinu dana i za koliki je rad imovina stečena , nakon određenog vremena proveriti koja im je dužnost i da daju zakletvu u crkvi to jest gde bi se u sudu napravio mali oltar za polaganje zakletve da ćev poštovati Srpski zakon u celosti bog nek im je na pomoč koliko radili po Srpskom zakonu a bog im bio sudija pošto oni narodu sude a njima nek ssudi bog sa sveti petrom ,otroškim, sveti ilija sveti mihajlo presvetom bogorodicom i ostalim svecima koje če odrediti bog i isos hristos

stanisavljevic

pre 5 godina

IZVRŠITELJI, to je zelenašstvo posvečeno od strane države, ili još drugim rečima, veliki BIZNIS sa sirotinjom. Država je dužna da reaguje. Izvršitelje koji su privatnici, štiti policija koju plačaju svi gradjani Srbije. Tačka.

Vladdimir

pre 5 godina

Najveći problem je slobodna procena vrednosti imovine koja se pleni, i nesrazmeran odnos zaplenjene imovine i duga koji se potražuje. Na to se nadovezuje pravo izvršitelja da imovinu ponude po vrednosti od 40% u odnosu na realnu vrednost kako bi je što lakše prodali. Javna je tajna da postoji interesna grupa ljudi povezana sa izvršiteljima koja odmah otkupljuje ovako ponudjenu imovinu kako bi kasnije njome trgovala po realnoj ceni.

Cvele

pre 5 godina

U Srbiji, u svim oblastima,nema preventivnog delovanja.Potrebno je da se desi neka tragedija pa onda tek drzavni organi reaguju.Setite se onog privatnika koji je pre desetak godina upao u poresku upravu i zapucao.Tako ce neki mucenik upasti i u kancelariju izvrsitelja i napraviti masakr.

Milos

pre 5 godina

Prvo treba pitati zasto su sebe doveli do toga da im izvrsitelji dodju na vrata.Hvala Bogu da je pocela drzava da radi pa nema kada te neko prevari da kaze u sebi" Bog ce ti vratiti"nego ga dobijes na sudu pa neka grca u svojoj kazni.

ziki

pre 5 godina

ZBOG OGROMNIH ZLOUPOTREBA JAVNIH IZVRSITELJA POD HITNO TREBA SUSPENDOVATI POSTOJECI ZAKON KOJI REGULISE NJIHOV RAD, A ISTOVREMENO SUSPENDOVATI OVU SLUZBU KOJA JE SVOJU FUNKCIJU STAVILA U LICNE INTERESE I NEZAKONITO BOGACENJE. ZASTITNICE GRADJANA, GOSPODINE PASALICU, PREDUZIMAJ HITNE MERE DO0K NE BUDE KASNO I DODJE DO POBUNE OSIROMASENIH GRADJANA.

Milan

pre 5 godina

DRŽAVA HITNO DA UKINE OVE LOPOVE TO NAROD NIJE ZASLUŽIO DA GA KRADU NEPISMENE BUDALE, PROPALI ADVOKATI I SUDIJE.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17