• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.06.2019

23:18

PAŽNJA! KO ISTRESA MRVE KROZ  PROZOR PLATIĆE 5.000! Od 1. jula nove komunalne kazne u srpskim gradovima

Društvo

PAŽNJA! KO ISTRESA MRVE KROZ PROZOR PLATIĆE 5.000! Od 1. jula nove komunalne kazne u srpskim gradovima

Podeli vest

Kažnjavaće se i puštanje veš-mašine i usisavanje noću i u vreme kućnog reda, pušenje u liftu i hodnicima * Prijave će se pisati i vlasnicima pasa koji laju u stanu

Svako ko trese mrve kroz prozor, pali mašinu za veš ili usisava stan za vreme kućnog reda, od 1. jula platiće kaznu od 5.000 dinara, predviđa novi nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama! Kažnjavaće se i vlasnici pasa koji glasno laju u stanu, kao i oni koji puše u liftu i hodnicima ili suše veš na mestu koje za to nije predviđeno. 

Ova odluka stupiće na snagu u Beogradu, a drugi veliki gradovi u Srbiji, koji već imaju ovakve propise, počeće da ih primenjuju znatno drastičnije i revnosnije.

Poštovanje mira

Prema rečima Predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića, prema novim propisima, svaka buka jača od 30 decibela u vreme kućnog reda ubuduće će biti sankcionisana.
- Usisivač i veš-mašina proizvode 70 decibela, nešto glasniji razgovor 50, a plač bebe ili lavež pasa oko 120. Ako vas komšija zbog toga prijavi komunalcima, a oni dođu i u njegovom stanu izmere buku jaču od 30 decibela, i sve se još dešava u vreme kućnog reda, platićete kaznu od 5.000 dinara. Isto će vam se desiti ako vas kamere snime ili vas neko slika kako istresate mrve sa terase ili kroz prozor. Dakle, ne moraju da vas uhvate na delu, bitno je da postoji materijalni dokaz da ste napravili prekršaj. E, sad, ako vaša mašina za veš završi svoj program dok ne dođu komunalci, verovatno ćete se izvući - kaže Marinović i dodaje da će svaki prekršaj nositi sa sobom olakšavajuće i otežavajuće okolnosti:
- Ukoliko je kazna fiksna, komunalni policajac na licu mesta može da izda prekršajni nalog i ako platite u roku od osam dana, kazna će biti upola manja. U drugim slučajevima mora da se pokrene prekršajni postupak i tada sudija odlučuje o visini kazne koja će zavisiti od težine dela, da li ste priznali ili ne, da li vam je prvi prekršaj, da li ste i pre kažnjavani, da li ste zaposleni i slično. 

Na pitanje da li će komšija moći da zloupotrebi nova pravila i, recimo, prijavi dečiji plač koji je u proseku jak 120 decibela, Marinović odgovara:
- Naravno da nećemo terati "mak na konac". Sudije će uzimati u obzir sve olakšavajuće okolnosti, jer niko ne može da programira svoju decu da ne plaču od 16 do 18 časova i od 23 do pet ujutru, kada traje kućni red po novim pravilima. Poenta ovog propisa je da se u zgradama poštuju tuđi mir i privatnost, da se iskoreni bahatost, a ne da se stanari kažnjavaju po svaku cenu - objasnio je Marinović. 

Foto: Informer DN

Problem sa žurkama

U gradovima u kojima ove odredbe već postoje kažu da se one uglavnom primenjuju u ekstremnim situacijama, ali da će od jula kriterijumi biti stroži.
- Najviše primedbi i prijava je zbog žurki i preglasne muzike u stanovima, a upravo zbog načina podnošenja ovakvih prijava, odluka o kućnom redu u gradu je promenjena i pooštrena krajem prošle godine - kažu za Informer u Gradskoj upravi Novi Sad, gde kazne za ove prekršaje idu i do 10.000 dinara.

Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama u Nišu doneta je još decembra 2017. godine.
- Najviše se krše odredbe koje se odnose na buku i držanje životinja. Takođe, evidentno je da se ne poštuje zabrana sušenja veša i odlaganja stvari na terasama. Često reagujemo i kad neko trese tepih ili mrve kroz prozor - kaže Vladica Maksimović, profesionalni upravnik zgrade u Nišu. 

ČAK 70 ODSTO VOĆA PREPUNO JE OTROVA! Stručnjaci upozoravaju da jedemo jabuke i kruške pune hemikalija

 

Čačak: 25.000 dinara kazna ako ostavite bicikl u hodniku


Kućni red je u Čačku regulisan Odredbom iz 2015. godine, a čini se da su kazne u ovom gradu najrigoroznije. Tako, ukoliko ostavite bicikl u hodniku zgrade, to može da vas košta između 5.000 i 25.000 dinara, s tim što nije precizirano od čega zavisi visina kazne. 





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
theywryrwer

pre 4 godine

A kazna za setanje kucica po stazama predvidjenim za trcanje ... to mnogima smeta a niko nikad nije pokrenuo to pitanje

Tanja

pre 4 godine

Recite a gde da susimo ves ,nisu svi u m9gucnosti da kupe masinu za susenje .Sramota sta radite sa ovim napacenim narodom

Ljubo

pre 4 godine

Navsta smo mi spali u dvadeset i prvom veku ,da raspravljamo i ucimo o tresenju sa balkona ,sirenju vesa ,galami na druge i po zgradama ,pi*anju gde ne treba ,bacanju smeca gde ne treba ...bez kulture i zakona . ..

ranjellypaun

pre 4 godine

Neka ukinu jeftinu struju, nece nam vise trebati! Nema pusenja u liftu, hodniku, ali jos uvek ima po restoranima i kaficima.....tamo mogu da nas truju!!!! Kontradiktorni ste samo tako! STA je sa izmetom kucica po travi, parkovima? STA sa strokavim gradom!!! Jaooooooooooo.........od vas u skupstini zabole me glava......glumac do glumca, samo sa mnogo vecom platom od pravih glumaca!

laki

pre 4 godine

j... te se sa engleskim zakonima. sprovodite postojeće naše zakone.

Darlinka

pre 4 godine

Znam da nećete objaviti moj komentar, ali imam pravo, kao gradjanina ove nesretne Srbije, na svoje mišljenje. Ovo je takva bruka i sramota, ne postoji reč u mom rečniku koju bih upotrebila a koja bi na najbolji mogući način iskazala ono što mislim o ovim merama. Ja sam za red, ali ovo...

deda Raša

pre 4 godine

Bem ti zakone koji se ne sprovode u delo. Donosimo raznovrsne Zakone i zakoncice a niko ih ne sljivi bas ni za sta. Jedino ce nekog jadnika zakaciti a to je bas pravi nesretan slucaj. Pa vec imamo "Zakon" o kucnim ljubimcima. Medjutim izmeta na sve strane. Gospodje hoce kucnog ljubimca ali da ne ciste za njim. Rade li tako npr. i sa Papagajhima? I Te mrvice, ce sigurno pozobati gladne ptice a izmet??? Hocu pravnu drzavu gde nikada, nikada manjina nece moci maltrtetirati vecinu, po bilo kom kriterijumu.

Sandra

pre 4 godine

Dobro je što su propisani uslovi o ponašanju stanara i moguće kazne. Naš narod inače nema mnogo sluha ni poštovanja prema potrebama drugih stanara. Nikako da naučimo da bi stan trebao da bude oaza mira a ne mesto za bančenje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17