• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.09.2019

11:38

(VIDEO) ZAJEDNIČKA PATROLA SRPSKE I KINESKE POLICIJE počela sa radom u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Društvo

(VIDEO) ZAJEDNIČKA PATROLA SRPSKE I KINESKE POLICIJE počela sa radom u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Podeli vest

Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela je danas sa radom u Beogradu, a osim u prestonici kineski policajci će sa kolegama iz Srbije patrolirati i u Novom Sadu i Smederevu

Prezentaciji mešovite patrole pripadnika MUP-a i pripadnika kineskog Ministarstva javne bezbednosti prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Stefanović je rekao da će srpsko-kineske patrole biti raspoređene na više lokacija u Beogradu - u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu republike, u bloku 70 i na aerodromu ''Nikola Tesla''.

Pojasnio je da su patrole formirane prema sporazumu koje je u Beogradu potpisao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Džaom Kedžijem i dodao da će u okviru pilot projekta, šest policajaca iz Kine za sada smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

- Videćemo kako će se odvijati pilot projekat, a ako bude potrebno, mešovite patrole biti formirane i u drugim gradovima u Srbiji - rekao je Stefanović.

Zahvalio je kineskim kolegama što su, kako kaže, prepoznali potrebu da se zajedničkim radom srpske i kineske policije olakša komunikacija velikom broju kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

- Imajući u vidu da je broj kineskih turista u porastu i da su u Srbiji ubedljivo na prvom mestu po brojnosti, jasno je zbog čega su ove patrole potrebne - istakao je ministar.

Stefanović je naglasio da srpski i kineski narod vezuje čelično prijateljstvo i da Srbija nikada neće zaboraviti da je Kina bila uz nju i u najtežim trenucima.

Kako je rekao, Kina i danas snažno podržava vitalne nacionalne interese Srbije, kao i da naša zemlja podržava politiku Kine i sve njene najvažnije nacionalne interese.

- Zahvaljujući našim predsednicima, Aleksandru Vučiću i Si Ðinpingu, uspostavljeno je snažno strateško partnerstvo naše dve zemlje koje je dovelo do velikih kineskih investicija u Srbiju, koje su omogućile nova radna mesta i poboljšanje naše ekonomije - rekao je Stefanović i zahvalio Kini što je prepoznala Srbiju kao pouzdanog i iskrenog partnera.

Dodao je da je posebno ponosan na saradnju dve zemlje u oblasti javne bezbednosti i zahvalio je ministru Kedžiju koji je, kako je istakao, bio prvi kineski ministar policije koji je posetio Srbiju.

- Aktivnosti poput uvođenja zajedničke patrole pokazuju koliko je bezbednost važna i koliko pažnje pridajemo našoj saradnji. Srpksi i kineski policajci će zajedno patrolirari i pomoći da javna bezbednost bude bolja i da razumevanje između naših građana bude bolje - naveo je Stefanović.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine brzo razvija poslednjih godina i da su sve intenzivnije razmene građana.

Čen je navela su u cilju bolje bezbednosti građana dve zemlje, kineska i srpska vlada odlučile su da formiraju zajedničke policijske patrole što, kako je rekla, pokazuje da je saradnja Srbije i Kine dostigla novi nivo.

- Kineski policajci će uspostavljanjem hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku i obilaskom mesta gde žive kineski državljani, obilaskom kineskih preduzeća i institucija, pomagati srpskoj policiji kako bi se obezbedila još bolja sigurnost građana Kine - rekla je Čen.

Ambasadorka je navela da je od stupanja na snagu bezviznog režima između Kine i Srbije porastao broj kineskih turista koji posećuju Srbiju i naglasila da će zajedničke patrole biti neposredno službi kineskih turista, da će ojačati njihov osećaj sigurnosti i uneti novu vitalnost u saradnji dve zemlje u oblasti turizma.

- Verujem da kineski policajci neće biti samo čuvari bezbednosti nego i ambasadori našeg prijateljstva i da će njihov dolazak još više približiti naše dve zemlje. Očekujemo da će se i odvažni srpski policajci u bliskoj budućnosti pojaviti na ulicama u Kini - rekla je ambasadorka


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lela

pre 4 godine

Ovo je veoma znacajan projekat koji ce ucvrstiti veze izmedu Kine i Srbije. Kina je ozbiljan partner koji je potreban Srbiji.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17