• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

10.01.2020

21:51

NAJZAD SU I BUGARI SU UKAPIRALI ONO ŠTO SRBIJA ZNA ODAVNO! Američki tečni gas je privid, a ruski stvarnost, GDE BI NAM BIO KRAJ DA NISU SRUŠILI JUŽNI TOK?!

Društvo

NAJZAD SU I BUGARI SU UKAPIRALI ONO ŠTO SRBIJA ZNA ODAVNO! Američki tečni gas je privid, a ruski stvarnost, GDE BI NAM BIO KRAJ DA NISU SRUŠILI JUŽNI TOK?!

Podeli vest

Na američki tečni gas treba gledati kao na privid, dok je ruski gas realnost, izjavila je bugarska profesorka i stručnjak za geopolitiku Nina Djulgerova

Danas je američki tečni gas privid, a ruski realnost. To je takva politička frazeologija, koja trenutno nema politički odraz, objasnila je Djulgerova za list Trud.

Prema njenom mišljenju, pogrešno je govoriti isključivo o američkom tečnom gasu, jer takvi projekti u energetici nemaju nacionalnost - tečni gas se doprema tankerima na kojima nema nikakvih nacionalnih obeležja.

VOJSKA SRBIJE POSTAJE BRUTALNA SILA, NAŠA ZEMLJA NABAVILA KINESKE DRONOVE UBICE! Ovo niko u regionu nema!

- Taj termin (američki tečni gas) se koristi da se dokaže da Amerika ima doslednu politiku u cilju isključivanja Rusije sa evropskog energetskog tržišta - istakla je Djulgerova.

Ona je naglasila i da je učešće Bugarske na otvaranju "Turskog toka" pobeda zvanične Sofije, kao i da su na taj način i Rusija i Turska priznale da je Bugarska danas faktor koji se ne može zaobići.

Takođe je navela i da je prisustvo bugarskog premijera Bojka Borisova na otvaranju "Turskog toka" dokaz da je Bugarska sposobna da izvršava svoje obaveze.

Ruski predsednik Vladimir Putin, srpski predsednik Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod „Turski tok" osmog januara.

GAS U SRBIJU STIŽE DO SEPTEMBRA! PUNIM GASOM NAPRED! VUČIĆ, PUTIN I ERDOGAN PUSTILI GASOVOD "TURSKI TOK"

Podsetimo, ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što su SAD i EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, navodno prekršio evropske propise o konkurenciji.

Foto: Tanjug

Sofija je tako ne samo izneverila Moskvu, već je i "zabola nož u leđa Srbiji", koja je računala na Južni tok kao stratešku investiciju i nešto što bi našu zemlju učinilo energetski nezavisnom od gasa koji dopremamo preko Ukrajine i Mađarske. 

Osim toga Beograd bi imao i značajne prihode kao tranzitna zemlja za ruski gas!  

U međuvremenu, Bugarska i Rusija pregovaraju o "vaskrsavanju" otkazanog gasovoda Južni tok preko Crnog mora i izgradnju nuklearne elektrane Belene, jer zvanična Sofija nastoji da smanji plaćanja za neizvršene ugovorne obaveze prema Rusiji.

O poseti Putina Damasku pred dolazak u Tursku

Djulgerova se takođe osvrnula i na saopštenja o tome da je ruski predsednik Vladimir Putin na putu za Tursku posetio Damask, gde se sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.
- Rusija i Putin su još jednom pokazali da su čvrsto prisutni na Bliskom Istoku. Za Rusiju je važno i to što može da održava dobru komunikaciju sa svim zaraćenim zemljama u regionu. To joj omogućava da tamo postane najvažniji faktor. O tome mašta svaka velika sila - da bude posrednik, neko ko stvara ravnotežu u procesima. Rusija je to postigla", zaključila je Djulgerova.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Дошло им из "Д.пета у главу", што би рекли код нас стари људи...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17