• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

04.02.2020

23:48

POZDRAV IZ KARANTINA! ČETVORICA EVAKUISANIH SRBA IZ VUHANA JAVILI SE PORODICAMA SA JUGA FRANCUSKE! Evo šta kažu!

Društvo

POZDRAV IZ KARANTINA! ČETVORICA EVAKUISANIH SRBA IZ VUHANA JAVILI SE PORODICAMA SA JUGA FRANCUSKE! Evo šta kažu!

Podeli vest

- Dobro se osećamo. Srećni smo da smo zahvaljujući srpskoj ambasadi u Pekingu uspeli da se evakuišemo iz Kine. Francuzi dobro brinu o nama - poručili su Aleksandar Kalaba, Stefan Vojnić, Nenad Nešković i Dušan Đelić

Pozdrav iz karantina, ne brinite. Narode, vidimo se u Beogradu 16. februara, poručili su svojim najbližima u Srbiji četvorica Srba koji su prekjuče evakuisani iz epicentra koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu.

Aleksandar Kalaba iz Zrenjanina, Stefan Vojnić iz Beograda, Nenad Nešković i Dušan Đelić iz Aranđelovca od prekjuče se nalaze u karantinu na jugu Francuske. Osećaju se odlično i nemaju simptome koronavirusa.

Braća Francuzi

Prva potvrda da Srbi mogu da se evakuišu stigla je od Francuske
Ivica Dačić, ministar

Čuli se s porodicama

Sva četvorica su presrećna što su napustila Vuhan.
- Dobro se osećamo. Srećni smo da smo zahvaljujući angažovanju srpske ambasade u Pekingu uspeli da se evakuišemo iz Kine. Plašili smo se da se ne zarazimo ako ostanemo u žarištu koronavirusa. Ovde u školi za vatrogasce gde smo smešteni imamo sve. Svako ima svoju sobu. Ma glavno je da je sve prošlo - poručili su preko ambasade Srbije u Parizu.

Foto: Informer DN


Naš izvor iz srpske diplomatije kaže da srpskim državljanima ništa ne treba osim mobilnih kartica, koje treba što pre da im se dostave.
- Srpske diplomate ne mogu da dođu do četvorice Srba, jer je škola gde su smešteni u karantinu. I predstavnici drugih zemalja koje imaju svoje državljane tamo komuniciraju samo putem mobilnih telefona. Internet je loš, ali su se nekako snašli da se čuju s najbližima - kaže naš izvor.


Avion za evakuaciju kasnio je s poletanjem, pa je bilo nervoze među putnicima.
- Plašili su se da kineske vlasti neće dati dozvolu i da će stopirati let iz Vuhana. Presedeli su čak tri sata u avionu dok nije poleteo - kaže naš izvor.

Foto: Informer DN


Da su se Francuzi pobrinuli da im bude udobno, govori i to što su im od sale za fizičko napravili improvizovani restoran, koji radi non-stop, tako da imaju u izobilju hrane, vode, sokova i kafe. Nalaze se u ograđenom prostoru, ne smeju da izlaze odatle, čuvaju ih specijalci.

Dobra saradnja Srbije i Kine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je juče ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, koja ga je informisala o aktuelnom razvoju situacije povodom izbijanja epidemije respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom, kao i merama koje je kineska vlada do sada preduzela u cilju njenog suzbijanja.


- Ministar Dačić je izrazio zahvalnost na pomoći koju kineski državni organi i institucije pružaju našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Pekingu i Šangaju, posebno kada je reč o povratku četiri državljanina Srbije iz Vuhana, odnosno provincije Hubej, koji su 1. februara 2020. prebačeni avionom francuske vlade iz Vuhana. U Srbiji sa velikom pažnjom i prijateljskom zabrinutošću pratimo razvoj u vezi sa aktuelnom epidemijom - navodi se u saopštenju.

 

Diplomatska akcija

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrđuje za Informer da se naši državljani osećaju dobro. On je objasnio na koji način je ministarstvo na čijem je čelu uspelo da naše građane izvuče iz epicentra zaraze.


- Ambasada Srbije u Pekingu je odmah po izbijanju epidemije koronavirusa uspostavila kontakt sa našim državljanima u Vuhanu i celoj provinciji Hubej. Prvo smo pokušali da organizujemo prevoz naših državljana do Šangaja drumskim putem, ali iako su vlasti provincije Hubej dale saglasnost da napuste grad Vuhan, kineske vlasti nisu dale dozvolu za ulazak u druge provincije. Naše ministarstvo je istovremeno uspostavilo kontakte sa ministarstvima spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Italije i Rusije, koja su u tom trenutku počela da organizuju prebacivanje svojih građana iz Vuhana. Interesovali smo se da li postoji mogućnost da letovima koje oni organizuju budu prevezeni i naši građani. Prva potvrda stigla je od Francuske, koja je poslala sve potrebne formulare i instrukcije za evakuaciju - kaže Dačić i dodaje:

Foto: Informer DN


- Ambasada Srbije u Pekingu je organizovala sve dozvole kineskih vlasti koje su bile potrebne za njihov transfer, kao i prevoz za svu četvoricu naših državljana, i oni su u subotu prevezeni do konzulata Francuske u Vuhanu, gde im je nakon pregleda i razgovora sa medicinskim timom organizovan prevoz do aerodroma. Na aerodromu je obavljen još jedan pregled i razgovor sa putnicima. Bilo je planirano da avion iz Vuhana poleteti u subotu u 22 sata, ali je zbog komplikovanih procedura na aerodromu poleteo sa nekoliko sati zakašnjenja.

Majka Aleksandra Kalabe za Informer: Pao mi je kamen sa srca, jedva čekam da zagrlim sina
 


Majka Aleksandra Kalabe Zvezdana kaže za Informer da joj je pao kamen sa srca jer je konačno čula glas svog sina.


- Aca nas je odmah pozvao i rekao da je dobro, što je meni najvažnije! Svi momci iz Srbije osećaju se odlično, u izolaciji dobro vode brigu o njima, imaju svega u izobilju i zaista im ništa ne fali. Oni su, pre poletanja aviona, svi testirani i rezultati pokazuju da nemaju koronavirus. Meni je najvažnije da je on živ i zdrav, a za dve nedelje će doći u Srbiju i konačno ćemo svi biti zajedno. Željno ga očekuju i njegova ćerkica i trudna žena. Ne može se rečima opisati koliko nam je ovo svima veoma teško palo - kaže Zvezdana i dodaje:


- Dok je bio tamo, bila sam očajna, preplašena, možete misliti kako se jedna majka oseća kad joj je dete daleko i u opasnosti. Iako sam se trudila da budem bar upola hrabra kao on, to mi nije polazilo za rukom. Kad god nam je prepričavao kako izgleda Vuhan, kako su ulice puste i ne sme da izađe napolje bez maske, ja bih pretrnula od straha. Non-stop smo pratili vesti i sa nestrpljenjem čekali da nam jave da će ih evakuisati. Mojoj sreći nije bilo kraja kada smo čuli da se ukrcao u avion i poleteo iz onog pakla. Veliko hvala našoj ambasadi što se toliko borila za ove momke. Moj Aca će uskoro biti sa nama. Ma jedva čekam da ga zagrlim.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17