• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

21.03.2020

15:14

MITROPOLIT AMFILOHIJE I EPISKOP JOANIKIJE UPUTILI MOĆNU PORUKU! Evo šta su napisali na sajtu Mitropolije crnogorske-primorske!

Društvo

MITROPOLIT AMFILOHIJE I EPISKOP JOANIKIJE UPUTILI MOĆNU PORUKU! Evo šta su napisali na sajtu Mitropolije crnogorske-primorske!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručili su danas da su svi dužni da se vladaju po propisima i savetima zdravstvene struke radi sprečavanja širenja koronavirusa i istakli značaj savesnog, razumnog i solidarnog ponašanja.

"Naš uzvik: 'ne damo svetinje' važi i ovde jer svaki čovek je svetinja koju treba štititi i braniti od bilo kakve zaraze i greha", naveli su u oni u uputstvu objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorske-primorske.

Svim verujućim ljudima, naročito onim starijim od 65 godina, očinski su savetovali da ne napuštaju svoje domove, čak ni onda kada je u pitanju potreba za bogosluženjem i pričešćem svetim tajnama.

Svakog od njih, pričestiće nadležni sveštenik, u njihovom domu, i po njihovoj izraženoj volji i zahtevu, naveli su i istakli da „možemo i treba da svi verni pretvorimo svoje domove u hramove, po reči atinskog Arhiepiskopa Jeronima, da u njima ujedinimo svoja srca, tražeći zdravlja i milost Božiju za sve ljude".

Ističu da higijenu u hramovima treba držati, kao i do sada, u besprekornom redu, kako nalaže crkvena tradicija i odnos poštovanja prema svetinjama Hramovi treba da su otvoreni i provetreni od jutra do večeri, kako bi vernici mogli stupiti u njih i obaviti svoju molitvenu potrebu.

MILOV REŽIM JE GORI OD KORONAVIRUSA! Amfilohije razobličio diktatora: CRNU GORU JE POGODIO VIRUS "ZAKON O BEZAKONJU"!

U dane služenja cvete liturgije, tokom sedmice i u nedelju - vernici će biti obavešteni o rasporedu službi u svim gradskim i prigradskim hramovima, kako bi se obezbedilo u njima učešće vjernika, a opet - u skladu sa propisanim zdravstvenim merama.

Naveli su da sveto pričešće, ne predstavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koje nam prete sa drugih strana ¦ izvan svetog Putira ¦  prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama.

"Zato je neophodno da praktikujemo sve mere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a neretko i sablažnjava braću i sestre svoje (Episkop bački Irinej)", navodi se u poruci.

Za krštenja i opela i druge duhovne bogoslužbene potrebe preporučuju vernicima da u dogovoru sa parohijskim sveštenikom, preduzmu sve - kako bi se pomenute sveštenoradnje obavile u skladu sa svim propisanim zdravstvenim merama.

EPISKOP JOANIKIJE U SAMOIZOLACIJI U CRNOJ GORI! Prema nalogu Sanitarne inspekcije tamo će provesti 14 dana!

"Koliko nam treba duhovna pomoć i zaštita - prizivanjem Blagodati Božije, kroz crkvene molitve, u istoj meri se od nas traži krajnja odgovornost u pogledu sprovođenja onih mera koje štite i nas same i druge ljude oko nas, od opasnosti epidemije koja ubija ljude širom sveta", naveli su.

"Po divnoj reči Svetog Grigorija Bogoslova i ova epidemija je 'oblačak koji će brzo proći'. Zato ne plašimo se, strah i panika je najopasniji virus, ali po onoj narodnoj 'čuvajmo se da nas i Bog sačuva'. Pokazujemo odgovornost zato što volimo Boga i bližnje a ne zato što strah kuca na naša vrata", naveli su Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17