• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2020

11:08

ŠEF KANCELARIJE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE U SRBIJI IZRAZIO ZABRINUTOST! Zadovoljan testovima, plaši ga broj zaraženih

Društvo

ŠEF KANCELARIJE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE U SRBIJI IZRAZIO ZABRINUTOST! Zadovoljan testovima, plaši ga broj zaraženih

Podeli vest

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je zadovoljan testovima za korona virus koji se koriste u Srbiji, koji su se pokazali kao dobri, ali ga ga brine broj zaraženih poslednjih dana.

- Ako uporedim Srbiju sa Slovenijom broj obolelih je relativno dobar u odnosu na broj stanovnika. Takođe, zabrinut sam jer se poslednjih nekoliko dana broj zaraženih u Srbiji povećavao i plaši me da Srbija ne sklizne na put nekih zapadnih zemalja gde je epidemija prouzrokovala katastrofu - rekao je Ivanuša.

Upitan o medicinskoj opremi, za kojom postoji jagma na svetskom tržištu, Ivanuša kaže da nijedna zemlja nema dovoljno zaliha u vreme epidemije, i pored svih postojećih kapaciteta.

- Do opreme je teško doći jer je potražnja za njom ogromna, a sveprisutna je i otežano funkcionisanje transportnih puteva - napomenuo je Ivanuša u izjavi za televiziju N1.

Ivanuša je rekao da je svet i dalje na početku epidemije i pored evidentnog napretka u pojedinim dalekoistočnim zemljama, i ukazuje na značaj javnozdravstvenih mera i onoga što svaki pojedinac u svom životu može da sprovede - sprečavanje prenosa virusa Covid-19.

- Cilj je da se obezbedi socijalna distanca, da sprečimo prenos virusa. Taj virus, kao što je rekao jedan stručnjak, ''niti ima krila niti ima noge'', ne može sâm da putuje već putuje s ljudima. Ako mi, našim ponašanjem sprečimo da prelazi s jednog na drugog čoveka, virus se neće širiti - rekao je Ivanuša.

On je takođe dodao da mera testiranja igra veliku ulogu, i da ako se otkriju pozitivni na virus, što pre treba izolovati sve njihove kontakte koji imaju najveću verovatnoću oboljevanja.

- Respiratori, ventilatori i sva druga oprema, može biti od koristi pojedincima koji obole, ali ako pogledamo epidemiju kao takvu, najvažnije su javnozdravstvene mere, socijalnog distanciranja i testiranja - kazao je Ivanuša.

Kaže da misli kako je svet globalno i dalje na početku epidemije i pored napretka u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru...

- Ali, vidimo i velike probleme u Evropi i SAD. Tu je sada centar globalne epidemije. To ne znači da je ne možemo zaustaviti i usporiti. Možemo je i te kako kontrolisati. Da bismo je pobedili treba nam jače oružje, a to je vakcina - smatra Ivanuša.

Kao značajan u problemima izazvanim epidemijom širenja Covid-19, Ivanuša ističe privredni i ekonomski aspekt, te navodi da je teško funkcionisati bez privredne delatnosti, i oporavka ekonomije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UTICAJ NA SVETSKOM NIVOU

pre 4 godine

PITANJE ZA UTICAJNU SZO; Pošto vi svetski strčnjaci normalno sve znate i svi očekuju od vas savet u svemu ZAŠTO sa takvom zabrinutošću ne poradite samo na apelu na sve zdravstvene sisteme svih zemalja da se svi ljudi pod hitno očiste od patogena koje svi imamo, bar jednom godišnje što je Mnogo Mnogo zdravije i mnogo puta jeftinije.ZAŠTO nam SZO samo preporučuje i nameće VAKCINACIJU kao alternativu .TAJ odgovor da se ne biste diskriminisali morate dati ljudima.

sledeća vest

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija