• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.04.2020

16:09 >> 16:10

UKIDANJE MERA U SRBIJI NE ZAVISI OD BROJA ZARAŽENIH! Epidemiolozi otkrivaju - povratak u normalan život zavisi od ovih brojki! A ova mera se POSLEDNJA UKIDA!

Društvo

UKIDANJE MERA U SRBIJI NE ZAVISI OD BROJA ZARAŽENIH! Epidemiolozi otkrivaju - povratak u normalan život zavisi od ovih brojki! A ova mera se POSLEDNJA UKIDA!

Podeli vest

Epidemiolozi saglasni - evo kada ćemo se polako vraćati normalnom životu!

Na pitanje novinara koje su to mere koje će ostati i onda kada se ukine vanredno stanje - epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon saglasni su da će mere najviše ostati na snazi u školama i kod najstarije populacije.

"Brojke su brojke, one su te koje presuđuju. Ali koje su to brojke, to ne znamo, ovo je prvi put da se susrećemo sa ovom situacijom. Videćemo iskustva drugih, prvenstveno naših kolega iz Kine. Svakako će doći do relaksacije, a moje mišljenje je da oni koji su prvi zahvaćeni merama, da se kod njih prvo popušta. Moramo racionalno da se obezbedimo da se oni ne zaraze. Ako smo uspeli do sada da ih sačuvamo, ne smemo dozvoliti da se zaraze na samom kraju. Poslednja mera je otvaranje škola", istakao je Kon.

Sličnog mišljenja je i Kisić Tepavčević koja naglašava koje su to brojke koje se gledaju za ublažavanje mera.

Foto: printscreen

"Verovatno ste čuli da su neke zemlje krenule sa popuštanjem mera, međutim različiti su kriterijumi u različitim zemljama. To će mnogi uraditi kada na dnevnom nivou broj mrtvih bude nekoliko stotina. Ne postoji matematički model kako to uraditi, ali jedan od dobrih pokazatelja jeste procenat onih pacijenata koji se primaju u bolnice i koje zahtevaju lečenje na respiratoru. Mi imamo 136 pacijenata koji su vitalno ugroženi. Svaki novi dan kada ne budemo imali smrtni ishod i kada ne budemo imali pacijente na respiratoru biće jedan od dobrih pokazatelja. To je ono što ćemo prvo gledati i ono što smo već napomenuli, zaista se vidi kraj ove epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi, da ne pokvarimo sve ovo što smo do sada uradili", istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je sada pravo vreme da damo sve od sebe,  kao i da to nije dugačak vremenski period.

"On se broji u nedeljama, optimisti čak broje u danima. Populacija starih koja je najugorženija, to je sada populacija gde imunitet skoro i da ne postoji. Ide toplo vreme, kada nam raste imunitet, a virus slabi. Sve mere će se doneti u zavisnosti od epidemiloške situacije. Najviše pažnje će biti usmerene na školske kolektive i na najstarije", zaključila je zamenica Instituta Batut.

Podsetimo, u Republici Srbiji je do 15 časova 10. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.105 potvrđenih slučajeva COVID 19, a pet osoba je preminulo za poslednja 24 sata. Ukupan broj žrtava tako se popeo na 71


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija