• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

20.06.2020

08:24

Ovakvo vreme smeta i ZDRAVIMA, a lekari kažu da nam može pomoći SAMO JEDNA JEDNOSTAVNA STVAR

Društvo

Ovakvo vreme smeta i ZDRAVIMA, a lekari kažu da nam može pomoći SAMO JEDNA JEDNOSTAVNA STVAR

Podeli vest

Broj poziva pacijenata i intervencija na javnim mestima službi Hitne pomoći širom Srbije povećani su u poslednjih nedelju dana za čak 30 odsto zbog sparnog vremena koje će nas pratiti sve do kraja meseca

Visoka vlažnost u kombinaciji sa letnjim temperaturama i niskim vazdušnim pritiskom znatno su pogoršali zdravstveno stanje hroničnih bolesnika, ali su stvarale tegobe i kod zdravih ljudi, koji su se mahom žalili na glavobolju, nesvesticu, razdražljivost i pad koncentracije.

Prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić kaže da će ovako teško vreme trajati sve do 25. juna.

- Sve do 25. juna biće pretežno oblačno vreme, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavinskih nepogoda. Obilnije padavine Srbiju očekuju 19. juna, kao i u periodu od 21. do 23. juna. U Podrinju, kao i južnim i zapadnim delovima Srbije očekuju se lokalno veliki pljuskovi i nevreme, poput onog koje je u utorak pogodilo Lučane i Čačak - ističe Bijelić.

NAJPOZNATIJI SRPSKI METEOROLOG otkrio do kada ćemo IMATI PLJUSKOVE SVAKI DAN

Foto: Tanjug

Od 25. do 28. juna, prema njegovim rečima, očekuje nas postepena stabilizacija vremena, a početkom jula i prave letnje temperature.
- Kraj meseca trebalo bi da bude suvlji i sunčaniji u odnosu na preostale dane juna, a i topliji, sa temperaturama i do 30 stepeni. Prva polovina narednog meseca trebalo bi da prođe bez padavina, ako izuzmemo prolazna naoblačenja i pljuskove 2, 7. i 8. jula. I dani će nam biti znatno topliji, sa temperaturama i do 32-33 stepena - priča Branko Bijelić.
 

Savet lekara: Pijte što više vode


Kako će nestabilno vreme potrajati i tokom naredne sedmice, lekari savetuju da se dnevno pije najmanje dva litra vode, jer većina tegoba kako kod hroničnih tako i kod zdravih ljudi tokom velike sparine prouzrokovana je dehidratacijom organizma.
- Organizmu je prilikom sparnog vremena potrebno više vode, jer se čovek tada i više znoji a da toga nije ni svestan. Kroz znojenje se gube elektroliti, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Kad se naruši njihov balans, varira pritisak, javljaju se nesvestica, grčenje mišića, konfuzija... Zato je tokom sparnog vremena, kada se čovek non-stop znoji, potrebno da se stalno unose preko vode kako bi organizam imao kapaciteta da funkcioniše u tako teškim okolnostima i da ne bi kolabirao - kaže dr Zoran Krulj.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina!
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina!

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta!
Live TV

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta!

Donald Tramp je za svog zamenika izabrao senatora iz Ohaja Džej Di Vensa. Ovakav izbor američkog kandidata za predsednika smatra se neočekivanim, kontroverznim, s obzirom na to da je Vens (39) nekad bio oštar Trampov kritičar. Međutim, u poslednje vreme poznat je kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika bivšeg predsednika. Zašto je došlo do ovakve odluke Trampa i ko je zapravo Vens komentarisao je predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Informer u "Info jutru".

17.07.2024

09:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija