• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2020

09:18

TOKSIKOLOG SA VMA OTKRIVA Ova droga nam ubija decu! Jezivi podaci iz bolnica: TROVANJE, KOMA I SMRT

Društvo

TOKSIKOLOG SA VMA OTKRIVA Ova droga nam ubija decu! Jezivi podaci iz bolnica: TROVANJE, KOMA I SMRT

Podeli vest

Svetski dan Međunarodne borbe protiv droge obeležava se danas, a u Srbiji je 15 odsto učenika prvog razreda srednjih škola probalo neku drogu.

Upotreba droge tokom života češća je kod mladih koji žive u gradovima u odnosu na sela, pokazala su istraživanja Instituta za javno zdravlje Batut.

Mladi najčešće koriste marihuanu, zatim ekstazi, amfetamine, LSD, ali i druga halucinogena sredstva, krek, kokain, heroin.

Svaki deseti učenik prvog razreda srednje škole koristio je neku ilegalnu drogu, a da to nije marihuana ili hašiš.

Klinički toksikolog Tomislav Režić iz Centra za kontrolu trovanja VMA kaže da se u toj ustanovi zbrinjavaju pacijenti koji imaju više od 14. godina, a da se mlađi od 14. godina zbrinjavaju u pedijatrijskim zdravstvenim ustanovama.

Kaže da je u prvih šest meseci dvoje maloletnika zbrinuto zbog konzumiranja amfetamina, dvoje zbog kokaina i nešto malo više zbog marihuane.

"Zbog uvođenja vanrednog stanja imali smo pad ukupnih ambulantnih pregleda i hospitalizovanih pacijenata, pa u skladu sa tim manji broj ukupnog broj pacijenata", pojašnjava Režić.

Foto: AP PHOTO

 


Navodi da je Centar za kontrolu trovanja u prvih šest meseci imao 122 pacijenta koji su se javili zbog konzumiranja droge, da je 116 završeno ambilantno, a šestoro je primljeno na kliniku.

"Struktura pacijenata po uzročnicima trovanja nije se promenila i dalje dominiraju opijati morfinske strukture odnosno heroin koji je najzastupljeniji- 47 odsto, šestoro od njih je primljeno na kliniku, a zbog težine kliničke slike i ozbiljnih komplikacija dvoje je umrlo", rekao je on.

Zbog konzumiranja spida i ekstazija zbrinuto je 17 pacijenta, kokaina 14, marihuane 19, a bilo je pojedinačnih slučajeva droge GHB (tri pacijenta).

Navodi da je prošle godine registrovano više slučajeva konzumiranja droge GHB, poznatije kao "droga za silovanje".

"To je supstanca koja je u rastvorenom obliku bezbojna, može se podmetnuti u bezalkoholno ili alkoholno piće. Izaziva takve fizičke i psihičke efekte da je pogodna za onesposobljavanje osobe nad kojom se kasnije može izvršiti seksualni delikt", pojasnio je on.

Tokom prošle godine u Centru za kontrolu trovanja je zbrinuto 349 pacijenata, od kojih je 18 bilo na bolničkom lečenju.

"Imali smo i oprošle godine dominaciju heroina sa 135 ambulantnih pacijenata, od kojih je 13 primljeno na kliniku i dva pacijenta su umrla", pojasnio je Režić.

Prošle godine na VMA je zbrinuto 11 pacijenata zbog droge GHB, a naš sagovornik pojašnja da "droga za silovanje" nije korištena samo u kriminalne svrhe već da su je partneri koristili za poboljšanje raspoloženja u cilju poboljšanja libida.

"Ta droga deluje tako da izaziva euforično stanje, povećava seksualni potencijal, a u slučajevima predoziranja, uzimamanja veće količine preparata, ima sedativni efekat, narušavanje stanja svesti, pa čak može dovesti i do kome", navodi on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mm

pre 3 godine

jedina smo drzava koja narkomanima na recept daje drogu..to nigde nema samo kod nas

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17