• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

04.08.2020

11:27

IMAMO DEČAKA (14), VATERPOLISTU, NA VEŠTAČKOJ VENTILACIJI! Dr Đukić upozorio: Klinička slika kod dece je teža nego ranije!

Društvo

IMAMO DEČAKA (14), VATERPOLISTU, NA VEŠTAČKOJ VENTILACIJI! Dr Đukić upozorio: Klinička slika kod dece je teža nego ranije!

Podeli vest

Kod dece obolele od korone sada se javlja znatno složenija klinička slika nego što je to ranije bio slučaj. U bolnici je mnogo više dece s visokom temperaturom

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović", upozorava da KOVID-19, za razliku od marta i aprila, jače i razornije pogađa i najmlađe. Kako kaže, samo u "Mišoviću" se trenutno leči desetoro dece. Sa njima su i majke, u ovom momentu njih osam.

- Klinička slika kod dece je teža nego ranije, posebno praćena visokom temperaturom. U ovom drugom piku javlja se mnogo teža klinička slika i kod trudnica - objašnjava Đukić i nastavlja:

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg dečaka vaterpolistu koji je bez pridruženih bolesti, a morao je da bude prebačen na veštačku ventilaciju. Iz Vranja smo imali momka od 26 godina pozitivnog na koronu, sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije. To je ozbiljna klinička slika kod mladih, koja se primećuje i u svim zemljama u regionu.

U "Mišoviću" se trenutno leči 195 KOVID pacijenata. Na intenzivnoj nezi ih je oko 60, dok je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

- U svim zemljama regiona označen je crveni alarm evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, a raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom i u Španiji, Italiji i Engleskoj. Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenima neizmerno zahvaljujem - rekao je Đukić.

Foto: pink.rs

Kako se saznaje, iako lekari nisu spremni da daju bilo kakve prognoze, nijedno dete smešteno u "Mišoviću", ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, nije životno ugroženo.

Prema informacijama, zbog teže kliničke slike kod dece na sastancima kriznog štaba dodatno će se razgovarati o merama zaštite u školama nakon 1. septembra. Zasad, ipak, struka ostaje pri stavu da niži razredi, od prvog do četvrtog, budu najmanje tri sedmice mesečno na nastavi u školi, ali uz striktno poštovanje epidemioloških propisa.

Takođe, odeljenja će najverovatnije biti dodatno podeljena, kako u istom trenutku u učionici ne bi bilo više od 12 do 15 đaka. Što se tiče starijih osnovaca i srednjoškolaca, još se razmatra najbolji model za odvijanje nastave.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija