• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

24.08.2020

23:20

DRAMATIČNO UPOZORENJE DOMAĆIH STRUČNJAKA! Novi udar korone stiže nam sa mora!

Društvo

DRAMATIČNO UPOZORENJE DOMAĆIH STRUČNJAKA! Novi udar korone stiže nam sa mora!

Podeli vest

Kada se 25.000 ljudi koji su sada na odmoru vrati u Srbiju, bićemo u velikoj opasnosti od naglog širenja zaraze. Dr Darija Kisić Tepavčević: Sve je realnija odluka o uvođenju karantina za sve koji se vrate iz inostranstva

Srbiju za desetak dana očekuje novi udar koronavirusa i naglo širenje zaraze, kada se oko 25.000 naših građana sa letovanja vrati u zemlju, upozoravaju epidemiolozi!

Zbog toga je Krizni štab na korak od donošenja odluke o uvođenju karantina od 14 dana uz obavezni PCR test za sve naše povratnike iz inostranstva.

To se, pre svega, odnosi na naše ljude koji trenutno letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gde se epidemija opasnog virusa otela kontroli.

Najveće žarište

Hrvatska već nekoliko dana zaredom obara rekorde u broju novozaraženih. Trenutno beleže više od 300 novoobolelih dnevno, što je dva puta više nego u našoj zemlji. Koliko je situacija ozbiljna i opasna, svedoči i činjenica da su Nemačka, Austrija, Slovenija i Velika Britanija već uvele obavezan karantin za svoje državljane koji se vraćaju iz Hrvatske, a koju smatraju najvećim žarištem u Evropi. Ozbiljna situacija je i u Crnoj Gori, a samo iz naše zemlje je prošle nedelje u tu državu pohrlilo čak 15.000 ljudi. Nimalo naivno stanje nije ni u BiH, gde je takođe veliki broj Srba otišao na odmor.

Zamenica direktora "Batuta" i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević kaže da je stanje u zemljama regiona znatno gore nego u Srbiji, zbog čega postoji opravdan rizik da "povratnici sa mora" šire virus po povratku u zemlju i da se poveća broj obolelih.

Parametri Subota Nedelja Vikend

Broj testiranih 8.670 6.939 15.609
Broj obolelih 170 109 279
Broj preminulih 3 3 6
Broj osoba na respiratoru 46 46 46
Udeo zaraženih 1,96 1,57 1,79

 

- Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete, epidemiološka situacija je lošija nego u našoj zemlji. U ovom momentu nas zabrinjava povratak naših građana iz zemalja regiona. Očekivano je da poraste broj obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle na turističke destinacije - istakla je Kisić Tepavčević.

Ona tvrdi da je sve realnija odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku iz inostranstva.

- Na nedeljnom nivou se prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gde imamo najviše građana, gde treba uvesti eventualni PCR ili karantin nakon dolaska u zemlju. Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka još nije doneta, ali naravno da o njoj razmišljamo i da se o tome priča svakodnevno - kaže Kisić Tepavčević.

Ne nose se maske

I profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ističe da uz sve gorenavedeno postoji i opasnost da se za 10 do 15 dana poveća broj obolelih, zahvaljujući onima koji se vraćaju sa jezera, planina i banja u Srbiji, gde nisu poštovane epidemiološke mere.

Zdravstveno upozorenje

Epidemiolog Predrag Kon upozorava da će povratak građana sa odmora iz inostranstva biti veliki izazov i da će zbog toga svako ko se bude vraćao dobiti zdravstveno upozorenje kojeg će morati da se pridržava.

- Povratak roditelja sa decom iz inostranstva, koja će posle ići u škole, jedan je od rizika sa kojim se moramo nositi. Svakome ko bude dolazio sa tih područja uručivaće se zdravstveno upozorenje sa merama koje se moraju poštovati - kaže Kon.

Neke od mera jesu i da povratnici, kad se vrate u zemlju, 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima. Ako osete simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah da stave masku preko usta i nosa, pojačaju higijenu ruku i pozovu telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome borave.

- Imamo opasnost da zbog naših ljudi, kojih nije malo, a koji će se vraćati iz banja, sa planina, jezera, gde su velike gužve i gde se ne pridržavaju mnogo mera, imamo jednu reakciju. To znači da bismo u prvoj polovini septembra mogli imati povećanje broja obolelih. Zbog toga ponovo skrećem pažnju svima da budu vrlo oprezni i da se tako i ponašaju. Nemojte biti mnogo optimistični - upozorio je Tiodorović.

SZO: Kraj korone za dve godine

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je da će koronavirus najverovatnije trajati oko dve godine, isto kao i španska groznica 1918. Uprkos ovim procenama, Gebrejesus je rekao da se SZO nada da bi, ukoliko svet bude jedinstven i ukoliko se pronađe vakcina, pandemija mogla da traje i kraće od prognoziranog.

- Španska groznica, koja se pojavila 1918. posle Prvog svetskog rata i odnela milione života, trajala je dve godine. Naša situacija sada je takva da imamo više tehnologije, ali uz veću povezanost virus ima veće šanse da se proširi i može se kretati brzo. Tako da praktično: prednost su nam bolja tehnologija i znanje, a mana globalizacija, bliskost i povezanost. Ipak se nadamo da ćemo ovu pandemiju završiti za manje od dve godine. Za to su nam neophodni nacionalno jedinstvo i globalna solidarnost. To je zaista ključno, uz maksimalnu upotrebu dostupnih sredstava i nadu da ćemo što pre imati vakcinu - rekao je prvi čovek SZO.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45