• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.10.2020

15:59

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,25 posto

Društvo

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,25 posto

Podeli vest

Izvršni odbor Narodne banke Srbije razmatrao je na današnjoj sednici aktuelna makroekonomska kretanja i očekivanja za naredni period i doneo odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta.

Na sednici je istaknuto da rezultati u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti četvrti mesec zaredom prevazilaze očekivanja, te da je sasvim izvesno da će na nivou godine stopa rasta BDP-a biti bolja od ranije projektovanih minus 1,5 procenata, i da će, prema novoj projekciji, pad iznositi oko 1,0 posto.

U saopštenju NBS se napominje da su izraženiji pozitivni rizici ka još povoljnijem ishodu u pogledu BDP-a, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Već je, kako se ističe, dostignut pretkrizni nivo aktivnosti u industriji i trgovini na malo, izvoz je na putu normalizacije, a osim toga, revidirana projekcija BDP-a za 2020. odražava i bolje rezultate u građevinarstvu i poljoprivredi.

Povoljne izglede potvrđuje i priliv stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan uprkos pandemiji i ekonomskom usporavanju naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera, a koji i dalje u potpunosti pokriva deficit tekućeg računa, dodaju iz centralne banke.

Brz oporavak naše privrede, kako dodaju, najbolje govori o adekvatnosti mera i aktivnosti koje koordinirano sprovode NBS, Vlada i predsednik Republike zahvaljujući kojima smo očuvali proizvodne kapacitete i zaposlenost, a ujedno sprečili i veći pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike i u narednom periodu nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka.

To će podstaći dalji rast domaće tražnje i, uz postepeni oporavak eksterne tražnje, omogućiti da već u prvoj polovini naredne godine bude premašen pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti, navodi se u saopštenju NBS.

Na sednici je takođe istaknuto da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je u avgustu bila stabilna na nivou od 1,9 posto međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa će nastaviti da se kreće i u narednim mesecima.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

Na globalnom nivou, iako se ekonomska aktivnost postepeno oporavlja, delom zahvaljujući monetarnim i fiskalnim merama vodećih centralnih banaka, izgledi za naredni period i dalje u najvećoj meri zavise od toka pandemije, napominje NBS. Oporavak našeg najvažnijeg trgovinskog i finansijskog partnera, zone evra, za sada se odvija iznad prethodnih očekivanja, čemu doprinose i stimulativne mere ECB-a. Kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu su još uvek volatilna, na šta, pored neizvesnosti oko toka pandemije, utiču i geopolitičke tenzije u svetu.

Iz NBS ističu povećanu otpornost naše ekonomije na šokove iz međunarodnog okruženja, kao rezultat odgovornog vođenja ekonomske politike u prethodnim godinama i adekvatnog odgovora na aktuelnu globalnu krizu.

Tome u prilog, kako napominju, govori činjenica da je Srbija uspela da očuva kreditni rejting i tokom pandemije, što je jasno priznanje uspeha Vladi i Narodnoj banci Srbije na očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije i povoljnih izgleda za ekonomski rast.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17