• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

31.10.2020

20:01

REPORTERI INFORMERA U NAJVEĆOJ PRIVREMENOJ KOVID-BOLNICI U SRBIJI  I ARENA SE PUNI! Za četiri dana primljeno više od 100 pacijenata!

Društvo

REPORTERI INFORMERA U NAJVEĆOJ PRIVREMENOJ KOVID-BOLNICI U SRBIJI I ARENA SE PUNI! Za četiri dana primljeno više od 100 pacijenata!

Podeli vest

Svi zaraženi imaju srednje tešku kliničku sliku i obostranu upalu pluća * Hala raspolaže sa 360 ležajeva koji su smešteni u 40 soba i dodatnih 150 kreveta na galeriji * O pacijentima svakodnevno brine 25 lekara i 50 medicinskih sestara

Za četiri dana primili smo više od 100 zaraženih pacijenata u privremenu kovid-bolnicu u beogradskoj Areni, ali se bojim da nam borba tek predstoji, poručuje za Informer medicinski koordinator potpukovnik dr Predrag Bogdanović!

Privremena kovid-bolnica koja se ni po čemu ne razlikuje od drugih kovid-ustanova raspolaže sa 360 ležajeva koji su smešteni u 40 soba i dodatnih 150 kreveta na galeriji ove hale. O pacijentima u Areni svakodnevno brine 25 lekara i 50 medicinskih sestara. Pored sjajnog medicinskog osoblja i sve potrebne terapije, svi oboleli imaju svoj orman, tri obroka dnevno, deo za gledanje televizora, čitanje novina i knjiga... A ako im je teško, mogu i da porazgovaraju sa psihologom.

Kako kaže dr Bogdanović, po nekoliko pacijenata stiže na svakih sat vremena i uglavnom svi imaju srednje tešku kliničku sliku i obostranu upalu pluća. Starosna struktura je raznolika, pa se u sobama nalaze mladi od 20 do starijih od čak 88 godina.

 

Teška klinička slika


- U ovom trećem talasu bolest duže traje, a jedina je uteha što nema još velike potrebe za respiratorima. Sa radom smo počeli u nedelju, 25. oktobra, u pola 12, za 24 sata primili smo 25 pacijenata. Sledećeg dana je bio primetan porast. Već do četvrtka, do kraja dana, očekujemo da brojka bude veća od 100, možda i 150 pacijenata. Uočljiv je porast obolelih. Klinička slika je za nijansu teža nego u julu, ali na sreću mali procenat obolelih trenutno zahteva mehaničku ventilaciju. Najgore je što će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu. Tek očekujemo veliki broj obolelih - upozorava doktor i dodaje:

- Mali broj zaraženih, i to možda dva ili tri studenta imaju lakšu kliničku sliku i za njih možemo da kažemo da su asimptomatski. Uglavnom su se zarazili u velikim kolektivima, kolektivnim smeštajima, kao što su studentski i starački domovi ili su im zarazu doneli mlađi članovi porodice.

Foto: Informer DN

Čuvajte sebe, ali i nas


Smene medicinskog osoblja traju osam sati, dok se oni koji rade u crvenoj zoni sa pacijentima menjaju na svaka četiri sata.
- Nije nam lako! Pogotovo što nosimo svu potrebnu opremu. Od skafandera, duplih rukavica, kaljača, kape, vizira... Vruće nam je, nezgodno i teško za rad i za deljenje terapije. Ali moramo. Trudimo se, jer nam je to posao. Ali lakše bi nam bilo kada ne bi bilo pacijenata. Kada bi se svi čuvali. Kada poštujemo mere, čuvamo i sebe i druge - poručila je medicinska sestra Jelena.

Na pitanje šta se dešava sa onim pacijentima kojima se stanje naglo pogorša on otkriva:
- Do sada smo imali pet hitnih premeštaja. To su oni oboleli kod kojih dođe do pada nivoa kiseonika ispod 80 odsto. Odmah pristupamo intenzivnoj terapiji i ne gubimo ni sekund. Međutim, ukoliko vidimo da nema boljitka, takav pacijent se uz lekarsku pratnju, sanitetskim vozilom, prebacuje u kovid-bolnicu. To su uglavnom stariji ljudi, sa već postojećim hroničnim oboljenjima. Kada dođe do toga, primetan je strah i njima se to u očima vidi - kaže naš sagovornik.

U sobama s pacijentima - muk... Ponegde se samo čuje šištanje kiseonika i rad pumpe za one koji teže dišu. Sobe su podeljene na muške i ženske, a u njima pacijenti sa maskama na licu koji leže ili sede zamišljeno i uplašeno. Svako od njih razmišlja gde se zarazio i pita se da li će i kada ponovo biti zdrav i otići svojoj kući.

Apel za mlade


Svaki pacijent ima i svoj lični broj radi lakšeg prepoznavanja. Đorđe Obrenović (24), student šeste godine medicine na VMA, pacijent je zaveden pod brojem 18/5. Prekinuli smo ga dok je igrao igricu na laptopu.

- Iskreno, ne znam gde sam se zarazio. Poštovao sam sve mere. Pokušavao sam se da se setim i ne znam. Oko mene nema nikog ko je bolestan ili ima simptome. Jedino ako nisu asimptomatski. Prvo sam osetio jak kašalj, a onda i temperaturu. Ali danas mi je već mnogo bolje - rekao nam je Đorđe, a onda je poslao snažnu poruku svojim vršnjacima:

- Nosite maske, trudite se da ne izlazite mnogo uveče i da se ne skupljate u grupama. Pokušajte da se strpite. Ovo niko ne shvata ozbiljno dok se sam ne zarazi - kaže Đorđe.

Foto: Informer DN

Na putu za trpezariju sreli smo i Vladu Milanovića, koji je pre nekoliko dana primljen u Arenu. Vlada šest meseci živi u Švajcarskoj, a šest meseci u Srbiji. I baš u svojoj domovini je zakačio koronu.
- Bio sam u Kraljevu kod rođaka i priznajem da se nisam dobro čuvao. Tako sam se zarazio. Na sreću, za sada se dobro osećam, teže malo dišem. Ali se ne bojim, jer sam u sigurnim rukama - kaže Milanović.

U Areni i Kinezi


Dok smo obilazili beogradsku Arenu, u prijemnu ambulantu stigao je i kineski par kod kog je registrovan koronavirus. Žalili su se samo na temperaturu i zapušen nosem bez čula mirisa. Nakon što su ih pregledali i dobili svu potrebnu pomoć, devojka je smeštena u žensku, a njen dečko u mušku sobu.

Baka Milka omiljeni lik iz Arene


Milka Tripković (84) iz Čajetine nakon 32 dana uspešno je izlečena od korone, i to baš u privremenoj bolnici u Areni. Prema rečima potpukovnika dr Predraga Bogdanovića, baka Milka je primljena u julu, a kući je otišla sredinom avgusta.
- Mnogi pacijenti koji su bili ovde i dan-danas su u kontaktu sa nama. Kada smo baka Milku primili, u tom periodu smo primili veliki broj pacijenata iz zlatiborskog okruga. Kako je bila slabo pokretna, hteli smo da je pošaljemo u bolnicu. Ona nije htela ni da čuje. Molila nas je da je ne šaljemo i obećala da će se truditi koliko može. Samo da ne ide u veliku bolnicu. To smo i učinili. Tako da su žene iz njene sobe i celokupno osoblje, stalno brinuli o baki i pomagali joj i ostala je kod nas. Verovali ili ne, ona nas zove na svakih nedelju dana samo da nas pozdravi - otkriva dr Bogdanović i dodaje da je među pacijentima bilo i novih ljubavnih parova.





 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija