• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

16.12.2020

07:45

EVO KOLIKO JOŠ SRBIJA TREBA DA PLATI TITOVIH KREDITA Rate će stizati sve do 2041. godine

Društvo

EVO KOLIKO JOŠ SRBIJA TREBA DA PLATI TITOVIH KREDITA Rate će stizati sve do 2041. godine

Podeli vest

Srbija je isplatila ratu u iznosu od 21, 74 miliona evra juče ujutru, 15. decembra. To je poslednja rata za ovu 2020. godinu.

Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske banke. Njega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

- Do kraja 2020. godine, za otplatu obaveza po reprogramiranim dugovima nastalim sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, dospeva jedino obaveza prema Svetskoj banci, i to 15. decembra 2020. godine, po Кonsolidacionom zajmu B u iznosu od 21,74 miliona evra - naveli su za Telegraf Biznis iz Narodne banke Srbije.

Kako objašnajvaju, od toga se 17,87 miliona evra odnosi na glavnicu a 3,87 miliona evra odnosi na kamatu.

Podsetimo,  u septembru smo već platili dospeli kredi od 75,3 miliona evra prema Pariskom klubu poverilaca. Čak 13 miliona evra bila je kamata. Dve nedelje kasnije i ratu za Svetsku banku.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja dospeva svake godine (po Кonsolidacionom zajmu B).

Iz Narodne banke Srbije su naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 3 godine

Jos samo da napisu gde su te pare otisle i da tamo gde su otisle placa taj kredit ako su pare ulozene u hrvatskom regionu onda srbija nema obavezu da placa!

srbin iz srbije

pre 3 godine

Treba ga unovciti a ne da dzabolebari po Dedinju i jos pravi trosak.A naj bolje vratiti ga hrvatima da Srbija krene NAPRED.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija