• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

24.12.2020

22:30

SLAVA IM, ONI SU HEROJI KOJI SU ŽIVOT DALI U BORBI PROTIV KOVIDA-19!  Koronavirus ubio 50 srpskih lekara

Društvo

SLAVA IM, ONI SU HEROJI KOJI SU ŽIVOT DALI U BORBI PROTIV KOVIDA-19! Koronavirus ubio 50 srpskih lekara

Podeli vest

Na spisku umrlih vrsni hirurzi, kardiolozi, psihijatri, pulmolozi, lekari opšte prakse... * Ceo svoj radni vek posvetili su čoveku, bolesti, patnji, muci i nevolji

Koronavirus ubio je za devet meseci 50 srpskih lekara koji su bili u prvim borbenim redovima spasavajući obolele od ove opake bolesti!

Samo u poslednja tri dana bitku sa kovidom-19 izgubilo je petoro lekara, među kojima su specijalista opšte medicine dr Predrag Rosić, hirurg dr Miodrag Stojković, kardiolog dr Milorad Borzanović, pulmolog dr Danijela Gordić i neuropsihijatar dr Slobodan Drakić.
Na "crnoj" listi našli su se i vrsni hirurzi, psihijatri, pulmolozi, kardiolozi, anesteziolozi... Svi oni su spasavali na hiljade života, borili se za svaki otkucaj srca i dah pacijenata, ali svoju životnu bitku, nažalost, nisu uspeli da dobiju.

Oproštaj od kolega


Jedna od njih je i dr Danijela Gordić (47), pulmolog u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu i majka troje dece. Preminula je 20. decembra.

Neverica, muk, suze u očima svih koji su je voleli, poruke zahvalnosti i latice belog cveća ispratili su je juče na večni počinak u selu Metikoši.

Porodica, kolege, prijatelji, prethodno su se okupile ispred kraljevačke bolnice da isprate doktorku Danijelu koju su od milošte zvali Nela. Kovčeg sa njenim telom dočekan je jakim aplauzom, nakon čega je usledio minut ćutanja. Njene kolege kažu da je sve radila iz duše, da je bila puna dobrote.
- U svemu čega se takla naša Nela bilo je samo duše i dobrote. Trebalo je stići svuda da se dobrota razdeli, pokloni, ugradi... Tražila je samo malo mira za porodicu i sebe, a onda nas je tiho, zauvek napustila - poručile su u poslednjem pozdravu njene kolege.

Od koleginice se oprostila i Marija Mijajlović, glavna sestra bolnice.
- Uz razoružavajuće topao, gotovo dečji osmeh, obraćala se svakom pacijentu sa posebnom pažnjom. U razgovoru je bila ljubazna, beskrajno strpljiva, u poslu pedantna, precizna, odgovorna, požrtvovana. Za sve je imala vremena, snage i strpljenja. A onda nas jedne decembarske noći tiho, onako kako odlaze anđeli, zauvek napustila. Nebeska bolnica je od danas mnogo bogatija jer u svojim odajama ima vrsnog lekara, majku, ćerku, sestru, suprugu... Sa velikim poštovanjem i ponosom čuvaćemo uspomenu na našu Nelu, doktorku anđeoskog lika i čarobnog osmeha - kazala je u svom govoru sestra Marija.

Najbolji odlaze

Skoro u isto vreme juče je u Beogradu sahranjen i specijalista kardiologije sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" dr Milorad Borzanović.
Direktor Instituta dr Milovan Bojić potresnim rečima oprostio se od svog prijatelja i kolege.
- Čim sam ga upoznao, znao sam da nam takav stručnjak treba! Stručnjak koji će našu ustanovu učiniti prestižnom. Bio je naš biser. Bio je i ostao moj najveći stručni odabir - rekao je dr Bojić i istakao:
- Milorad Miško Borzanović bio je pun znanja i žrtvovanja. Omiljen i uvažen među kolegama i pacijentima. Ceo svoj radni vek posvetio je čoveku, bolesti, patnji, muci i nevolji. Više od četvrt veka neumorno je doprinosio uspesima i slavi Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". Bio je jedan od naših najistaknutijih doktora. Od njega se može oprostiti, ali nikako rastati. On se davao do kraja, bez izuzetka. Ćerka Sanja i sin Dušan će nastaviti svoje lekarske karijere tamo gde je njihov veliki otac ostavio neizbrisive tragove.






 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17