• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.01.2021

00:00

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ! Желимо вам СРЕЋАН БОЖИЋ, најрадоснији хришћански празник!

Društvo

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ! Желимо вам СРЕЋАН БОЖИЋ, најрадоснији хришћански празник!

Podeli vest

Данас славимо рођење Господа Исуса Христа. Божић је празник целе породице и најрадоснији хришћански празник. Редакција Информера вам жели срећан Божић традиционалним поздравом - МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!

 

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди".

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

ОБИЧАЈИ:

Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњак, односно божићно дрво представља срећу, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Foto: Tanjug

Обавезно је и уношење сламе, јер је то обичај још из предхришћанског периода који заправо представља приношење жртве духу Христа који је и рођен на слами.

На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост.

ЧЕСНИЦА

Када домаћин дође из цркве, поздрави све у кући божићним поздравом, љубећи се међусобно и честитајући једни другима празник.

Foto: informer.rs

У кућу долази посебни гост "Положајник", који се обично договори са домаћином, а може бити и неки случајни намерник. Положајник поздрави све Божићним поздравом, и одлази код шпорета. Он отвори врата на шпорету или пећи, и џара ватру говорећи здравицу:

"Колико варница, толико срећица,
Колико варница толико парица (новца)
олико варница толико у тору оваца,
Колико варница толико прасади и јагањаца,
Колико варница, толико гусака и пилади,
а највише здравља и весеља, Амин, Боже дај."

Домаћица такође рано ујутру пече погачу, која се зове чесница. У њу се ставља новчић – златни, сребрни или обични, одозго се боде гранчицом бадњака, и та чесница има улогу славског колача на Божић. Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен Божићни ручак.

Домаћин исече део печења за Божићни ручак (обично леву плећку, главу и део од ребара). Када сви стану за сто, домаћин запали свећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, кадионицу преда неком млађем који кади целу кућу.

Ако нико не зна да отпева божићни тропар онда се наглас прочита "Оче наш“. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се ломи на онолико делова колико има чланова породице и једно парче за случајног госта.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tomas gustafsson

pre 3 godine

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!!! Већ годинама уназад,тачније деценијама,читам стереотип који су новинари прихватили(сви) а који гласи: БОЖИЋ-најрадоснији; ВАСКРС-највећи хришћански празник! И нико да вас исправи из редова СПЦ, ни да вам објасни! ВАСКРС је највећи и најрадоснији хр. празник! ВАСКРСЕЊЕ ИСУСОВО( ХРИСТОС, на грчком а не христ, МЕШИЈАХ,МЕСИЈА на арамејском-СИН БОГА ЖИВОГА, ПОМАЗАНИК БОЖИЈИ) ЊЕГОВА ПОБЕДА НАД СМРЋУ, је СМИСАО наше вере, КРВЉУ И ЖРТВОМ ХРИСТОВОМ искупљење људских грехова од Адама па занавек, утврђен нови савез између БОГА и људи! Рођење ЊЕГОВО је у сврси страдања и искупљења, без тога би било без смисла!

Zoki

pre 3 godine

Да ли је могуће објавили сте текст на ћирилици! Надам се да неће остати на овом тексту и да ћете увести могућност да сви ваши текстови могу да се читају и на ћирилици. То бар сада није тешко, потребна је само воља!

tomas gustafsson

pre 3 godine

У заблуди си!Све моје коментаре, који су УВЕК НА ЋИРИЛИЦИ, објављују(ако нађу за сходно)!

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СПЦ: АКО НАМ ЈЕ ТУГА ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ПРИТИСКАЛА СРЦЕ, НЕКА СЕ ДАНАС РОДИ РАДОСТ У ЊЕМУ ЈЕР СЛАВИМО РОЂЕЊЕ ХРИСТА!
Društvo

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СПЦ: АКО НАМ ЈЕ ТУГА ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ПРИТИСКАЛА СРЦЕ, НЕКА СЕ ДАНАС РОДИ РАДОСТ У ЊЕМУ ЈЕР СЛАВИМО РОЂЕЊЕ ХРИСТА!

Љубав новорођенога Богомладенца подсећа нас и позива да у овим данима великих искушења заблагодаримо лекарима и свему медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота... Славећи у таквој љубави Господа, зарадујмо се Богу и Божићу и прославимо Христа Богомладенца као једино ново под сунцем (2Кор 5, 17)! А ако нам је, можда, целе године туга притискала срце, нека се данас роди радост у њему јер славимо Рођење највеће Радости, Рођење Сина Божјег Исуса Христа!

06.01.2021

23:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija