• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2021

10:20

KO NE MORA DA SE PRIJAVI ZA DRŽAVNU POMOĆ I KADA NOVAC LEŽE NA RAČUNE! Siniša Mali otkrio detalje isplate pomoći građanima!

Društvo

KO NE MORA DA SE PRIJAVI ZA DRŽAVNU POMOĆ I KADA NOVAC LEŽE NA RAČUNE! Siniša Mali otkrio detalje isplate pomoći građanima!

Podeli vest

Građani će u drugoj polovini aprila moći da se putem kol centra i sajta trezora Srbije prijavljuju za pomoć države od dva puta po 30 evra, a za penzionere sledi dodatnih 50 evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali


On je gostujući na TV Prva rekao da će penzinerima dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.


Naveo je da će za građane biti dovoljno jedno prijavljivanje i ko se prijavi za 30 evra koji se isplaćuju u maju, neće morati da se prijavljuje za drugih 30 evra koje sleduju u novembru, već će ih dobiti automatski.

Foto: printscreen TV Prva

Siniša Mali


Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju uopšte, jer, kako je objasnio Mali, postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Mali: Zdrave su nam javne finansije, imamo novac za pomoć

Hoćemo da podržimo građane u ovim teškim vremenima, onoliko koliko budzet može da izdrži. Nama su zdrave javne finansije, imamo novca i hoćemo deo da vratimo građanima, istakao je danas ministar finansija Siniša Mali,

Odgovarajući na promedbe zašto se pomoć daje svima a ne samo najugroženijima, Mali je za TV Prvu rekao je da je ocena vlasti u Srbiji da su ugroženi svi, manje ili više, ako ništa ono od stresa, nabavke lekova, vitamina, maski.

Podvukao je da se pomoć daje jer ima novca i nadeo da su januarski rezultati naplate poreza odlični.

Tu je zabeležen suficit od 13,3 milijarde dinara, a planiran je deficit od 13,4, tako da je rezultat za skoro 27 milijardi dinara bolji od planiranog.

Govoreći o pomoći privredi naveo je da se ide sa tri puta po pola minimalne zarade, odnosno 150 evra puta tri za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Idemo sa dodatnom pomoći da bi podržali i njihovu likvidnost i obezbedili punu zaposlenost. Daćemo i sektorsku pomoć transportnim kompanijama", rekao je Mali i istakao da je ukupna pomoć građanima i privredi vredna 235 milijardi dinara.

Kada je reč o pomoći velikim preduzećima, kazao je da odluka o pomoći njima još nije doneta, a da analize lanjskih podataka o tome ko je imao pad prometa veći od 70 odsto pokazuju da je to zabeleženo kod 25 velikih preduzeća gde radi 2000 radnika, a što se tiče malih, njih je bilo 10.400 sa više od 20.000 zaposlenih.

Ministar Mali je najavio da će u narednih par nedelja biti potpisan sporazum sa Američkom razvojnom agencijom DFC, sa kojoj se ide sa novom garantnom šemom od milijardu dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija