• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

14.02.2021

11:13

SUTRA POČINJE KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE! Prijave traju do 31. marta!

Društvo

SUTRA POČINJE KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE! Prijave traju do 31. marta!

Podeli vest

Vojna akademija, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola sutra će zvanično otvoriti konkurse za upis nove generacije kadeta i učenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane

U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće ukupno 210 kadeta na studijske programe osnovnih akademskih studija ­- Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Logistika odbrane.

Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta.

Kandidati koji ispune opšte i posebne uslove konkursa za Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA biće upućeni na selekciju.

Prvi deo selekcije podrazumeva prijemni ispit, koji obuhvata proveru znanja iz matematike za kandidate za Vojnu akademiju, odnosno biologije i hemije za buduće kadete medicine.

Proveru fizičkih sposobnosti moraju proći svi kandidati, a njoj će pristupiti samo oni koji ostvare barem minimalni broj bodova na proveri znanja iz matematike, odnosno biologije i hemije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Sutra počinje konkurs za upis u vojne škole

Drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu na koju se pozivaju kandidati, počevši od najbolje rangiranog nakon prvog dela selekcije, pa sve do popune potrebnog broja kandidata.

Vojna gimnazija ove godine upisaće 80 učenika u prvi, dok će po pet učenika iz građanstva dobiti priliku da se pridruže vojnim gimnazijalcima druge i treće godine.

Nova klasa učenika Srednje stručne vojne škole - „1.300 kaplara” brojaće 60 učenika na sledećim smerovima: Telekomunikacije i informatika, Jedinice za elektronska dejstva, Vazduhoplovno-tehnički smer, Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva i Vazdušno osmatranje i javljanje.

Selekcija za Vojnu gimnaziju, pored provere fizičkih sposobnosti i zdravstvenih pregleda, podrazumeva i test iz matematike i srpskog jezika, dok će njihove kolege za Srednju stručnu vojnu školu, umesto srpskog, polagati fiziku.

Diplomci Vojne akademije i Medicinskog fakulteta bivaju proizvedeni u čin potporučnika Vojske Srbije i dobijaju odgovarajuća stručna zvanja u odnosu na smer koji su završili.

Maturanti Vojne gimnazije imaju obavezu da krenu stopama svojih starijih kolega i školuju se za akademska zvanja, dok oni koji završe Srednju stručnu vojnu školu, posle četiri godine dobijaju čin vodnika i počinju svoju profesionalnu vojnu službu.

Foto: mod.gov.rs

Sutra počinje konkurs za upis u vojne škole

Pođednako pravo konkurisanja imaju oba pola, a rezultati dosadašnjeg školovanja i selekcije biće presudni za odluku ko dobija mogućnost da upiše neku od vojnih škola. Školovanje je besplatno, kao i smeštaj, udžbenici i zdravstvena zaštita.

Uz vrhunsko obrazovanje stiču se brojne veštine, tu su mogućnosti bavljenja sportom, aktivnosti u raznim sekcijama, druženje. Vojni poziv podrazumeva stalno usavršavanje i napredovanje u karijeri. I jedinstven osećaj časti za služenje otadžbini i svom narodu.

Zato - prihvati izazov. Prijavi se!

Konkurs za upis otvoren je do 31. marta, a sa detaljima se možete upoznati na sledećem linku http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole navedeno je u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija