• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic žena

25.02.2021

13:49

Objava jedne majke IZ SRBIJE ZGROZILA JE SVE: Imam bebu od 7 meseci, VEGANČE JE OD ROĐENJA! /Foto/

Društvo

Objava jedne majke IZ SRBIJE ZGROZILA JE SVE: Imam bebu od 7 meseci, VEGANČE JE OD ROĐENJA! /Foto/

Podeli vest

Broj vegana je u porastu širom sveta. Mnogi od njih i decu od rođenja pokušavaju da odgoje kao vegane, iako lekari upozoravaju da je to težak, praktično nemoguć zadatak jer uvesti bebi u ishranu sve nutrijente, a pritom izbaciti ogromnu i važnu grupu namirnica je praktično nemoguća misija

Tako je juče na društvenim mrežama veliku pažnju izazvala dilema ove majke koju prenosimo u celosti:

- Dobar dan. Imam bebu od sedam meseci. Veganče je od rođenja, uvodim joj sad kašice. Radili smo pre neki dan krvnu sliku... Hemoglobin joj je 113, doktor kaže da je ok i da nije za uvođenje preparata gvožđa, ali da moramo hranom da izbalansiramo. Pedijatar je uporan da to mora mesom da se rešava. Moj muž nije vegan, on jede sve. Potpao je pod uticaj pedijatra i pritiska me da joj dajem meso. Razumljivo je zašto tako reaguje, jer samo želi da nam dete bude zdravo, a nije dovoljno informisan. Ali je tvrdoglav i neće da sluša šta mu pričam, slepo sluša lekara. A pre toga bio je za to da nam dete bude veganče. Juče sam bila prisiljena da joj dam kašicu koju oni misle da treba, da bih izbegla rat u kući. Beba je ne voli, ali jede sve što joj dam. Veruje mi, a ja sam je izneverila. Treba mi savet kako tako maloj bebi koja još ne sme sve da jede da rešim problem nižeg hemoglobina, a da ne jede meso. Pedijatar je za to da sad mora da se uvede meso makar jednom nedeljno, a da za mesec dana ponovimo krvnu sliku, pa ako sve bude u redu, onda da bude vegetarijanče. Za veganstvo baš i nije. Očajna sam. Teško mi je. Čak mi pada na pamet da joj dam par puta pa da kažem da sam primetila da joj smeta, da je alergična...Da nema stolicu od kad sam joj uvela ili da ima proliv...Da bilo šta složim kao priču da makar ne jede meso. A po mogućstvu ništa životinjsko. Imate li neki savet kako da se izborim sa ograničenim osobama? - pita majka.

Foto: printscreen

Pitanje je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Svi komentatori slažu se u oceni da je ova odluka majke u najmanju ruku problematična, dok se većina kaže i da je za svaku kaznu.

- Čime je dojila bebu-bademovim mlekom? I ko će da joj kaže da joj beba nije veganče već 7 meseci? - pišu Tviteraši.

Može li beba da bude vegan?

Podsetimo, nedavno je voditeljka Danijela Pantić za "Ženu" pričala o svom iskustvu.

Nedavno je Danijela Pantić, voditeljka Slagalice, za "Ženu" otkrila da je njen sin Ignjat (7) skoro pa od samog rođenja na biljnoj ishrani i od životinjskih namirnica jede samo med. U početku mu je davala mleko i jaja, ali je zbog alergija i atopijskog dermatitisa koji su se javili, po preporuci lekara, izbacila ovu hranu i problem su se rešili.

- Vegetarijanka sam od 2005. godine, tokom trudnoće sam bila na vegetarijanskoj ishrani, dosta sam istraživala o tome, slušala iskustva majki. Imala sam odlične rezultate u drugom stanju, krvna slika je bila sjajna. Kroz informisanje i istraživanje, shvatila sam da je to najbolji način ishrane za ljude. I onda sam odlučila da se tako hrani i moje dete - ispričala je Danijela, i otkrila da je Ignjat veoma aktivan i odlično raste. Boljeg je zdravlja u odnosu na drugu decu, ređe se razboljeva, ređe ima visoku temperaturu, koja, i kada se javi, brzo prođe.

- Kada je bio u predškolskog uzrastu, nije izostao iz vrtića nijedan dan, za razliku od većine dece - ispričala je voditeljka.

Foto: printscreen RTS

Danijela Pantić
Ipak, njeno mišljenje ne deli pedijatar

- Sva ispitivanja koja su do sada rađena pokazala su da nije poželjno da se deca hrane kao vegetarijanci. Posebno to važi za decu najmlađeg uzrasta i naročito se to odnosi na vegetarijansku ishranu bez jaja i što je još gore, bez ribe. U ovim namirnicama nalaze se proteini koji se teško mogu nadomestiti iz biljne ishrane, kaže dr specijalista medicine Saša Milićević, pedijatar.

Napominje da ima različitih preparata proteina koji mogu da se daju decu, ali to apsolutno nije preporučlljivo.

- Ne samo da razvoj deteta može da bude usporen već i njegov imunološki sistem može da bude malo drugačiji, malo slabiji. To nisu neke drastične razlike, ali je sigurno da su za normalan rast i razvoj deteta potrebne aminokiseline koje se nalaze isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Organizam je tako napravljen i adaptiran da i bez tih kiselina može da funkcioniše. Ali ako mu uskratimo nešto što mu pripada, može da dođe do zaostatka. Ishrana mora da bude raznovrsna i mora da sadrži sve namirnice, dovoljno je da jedne komponenta izostane i da se to odrazi na razvoj i na funkcionisanje dečjeg organizma - dodaje.

Foto: pink.rs

Saša Milićević
I strani pedijatri protiv veganske ishrane kod dece

- Teško je postarati se da beba dobije pravu količinu nutrijenata, čak i kada joj ne ograničavamo ishranu. Čak i u razvijenim zemljama, većina dece ne unosi dovoljno vitamima i minerala i postoje dokazi da je razlog za to delom veganska ishrana. Bebama treba mnogo nutrijenata. Samo u prvih 12 meseci života, one utrostruče svoju težinu. Tek razvijaju organe, kosti i kožu i njihove potrebe potpuno su drugačije od potreba odraslog čoveka. Recimo, zdravom odraslom čoveku treba manje masti i više vlakana. Za bebe to uopšte ne važi. U prvih šest meseci, bebe sve nutrijente dobiju iz majčinog mleka ili formule. Međutim, nakon perioda dojenja, deci treba visoko kvalitetna ishrana, iz kvalitetnih izvor proteina i masti, uz dodatak povrća, voća i žitarica, ali bez mnogo vlakana jer su vlakna zasitna, a ne daju mnogo nutrijenata. Ishrana deteta treba da bude što raznovrsnija, tako je manja šansa da će joj nešto od nutrijenata faliti - upozoravaju pedijatri na theconversation.com.

Šta roditelji vegetarijanci treba da znaju?

Roditelje koji hrane decu vegetarijanskom ishranom treba da imaju na umu sledeće:

- najčešči izvor kalcijuma je kravlje mleko, ali se ovaj mineral može naći i u obogaćenom biljnom mleku, orasima, pasulju, zelenom lisnatom povrću, brokoliju.

- cinkom su bogate žitarice i mahunarke, ali da bi ste mogli da iskoristite ovaj mineral, važno je kako pripremate ove namirnice. Potrebno je da ih potopite pre pripreme kako biste smanjili količinu antinutrijenata koji ometaju apsorpciju minerala.

- esencijalne masne kiseline poput omega-3 važne su za rast i moraju se konzumirati jer ih naša tela ne proizvode. Obično se nalaze u ribi, lanenom ulju, orasima i nekim semenima.

- vitamin D se ugavnom unosi kroz suplemente, pogotovu u doba godine kada se ne izlažemo sunčevim zracima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO FARMACEUTI KRIJU OD VAS! Doktorka Todorović OTKRILA KOJE BILJKE LEČE i istine i zablude o njima!
Ljubav

OVO FARMACEUTI KRIJU OD VAS! Doktorka Todorović OTKRILA KOJE BILJKE LEČE i istine i zablude o njima!

Verica Todorović, fitoterapeut i nutricionista, ispričala je jednom prilikom na koji način možemo da se lečimo prirodno, zašto grešimo kada pijemo dosta uvinog čaja kod urinarnih infekcija, zašto čaj gubi lekovito dejstvo ako se kuva duže, koliko zelenoj čaja sme da se pije dnevno i zašto ne sme da se pije uveče, zašto kamilicu ne smemo da dugo pijemo i još mnogo nepoznatih stvari o biljkama

25.01.2021

12:01

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17