• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

26.03.2021

21:11

"Uki, zapalila sam ikonu, nadam se da sam te sada vredna!" PAZITE VAŠU DECU, društvenim mrežama u Srbiji se širi GRUPA KOJOJ SE NAŠI NAJMLAĐI KLANJANJU! Foto/Video

Društvo

"Uki, zapalila sam ikonu, nadam se da sam te sada vredna!" PAZITE VAŠU DECU, društvenim mrežama u Srbiji se širi GRUPA KOJOJ SE NAŠI NAJMLAĐI KLANJANJU! Foto/Video

Podeli vest

Izvesna Una Kablar, koja se predstavlja kao Uki Ku, tvrdi za sebe da je "vanzemaljac" i traži od maloletnika da joj se potčine, zbog čega deca onda skrnave ikone, to snimaju i objavljuju!

Novi strašan skandal na internetu! Popularna tiktokerka Una Kablar, koja se predstavlja kao Uki Ku, tvrdi za sebe da je "vanzemaljac" i traži od svojih pratilaca da joj se potčine, posle čega deca pale slavske ikone, sve to snimaju, objavljuju i tako se priključuju njenoj grupi, svojevrsnom kultu koji nazivaju "ukizam".

Na ovaj skandal ukazali su nam roditelji koji su nam poslali snimak desetogodišnje devojčice koja se pohvalila video-klipom na kome pali kućnu ikonu.

"Uki Ku, nadam se da sam te vredna sad. Zapalila sam ikonu, kako piše na netu za ukizam, u koji verujem u potpunosti", napisala je ova devojčica ispod šokantnog snimka.

 

 

Ne znaju šta rade

Una (21) na svom TikTok nalogu okuplja stotine hiljada pratilaca, mahom decu do 15 godina, i nameće im svoje mračne stavove o životu, satanističke ideje, a što je najgore - indirektno im postavlja uslove koje treba da ispune kako bi postali njeni "ljubimci".

Tinejdžeri su toliko impresionirani njom da kače njene slike i postere po sobi, mole joj se i klanjaju kao što se u određenim kultovima vernici klanjaju svom vođi.

 

 

UNA KABLAR: Nisam sektaš, to je samo imidž

Una Kablar objavila je na svom Instagram profilu da ne promoviše nikavu sektu.

"Nisam ni u kakvoj sekti, niti me takve stvari zanimaju. To što je vama čudno vezano za mene i moje tetovaže je moj imidž i stil. Nema nikakva verska niti satanistička značenja jer ja to vidim kao vrstu umetnosti", napisala je ona.

 

Izmišljena je čak i "vera" pod nazivom ukizam (nastala po njenom nadimku Uki Ku), koja zagovara sve ono suprotno hrišćanstvu.

Ova tiktokerka u opisu svog naloga na društvenoj mreži kaže da je "napravljena od vanzemaljaca", a tako naziva i svoju armiju fanova. Neobično se šminka i oblači, po telu ima istetovirane lobanje, vanzemaljce, ptice i čudna bića, a usta i oči često boji u crveno, kao asocijaciju na krv i modrice. Kosu često boji u zelenu, crnu i bordo boju i šminka se veoma tamnim nijansama, uglavnom crnim. Koliko je njeni fanovi vole i bespogovorno slede, govori i činjenica da ima svoju internet prodavnicu "Uki Ku pijaca", gde deca kupuju rokovnike, majice, šolje i maske sa njenim zaštitnim znakom - vanzemaljcem.

 

 

Osim na TikToku, Una Kablar ima profil i na društvenoj mreži Instagram, u čijem opisu na engleskom jeziku piše da je "alergična na čoveka"!?! Takođe, jezikom koji je pun pirsinga liže guštera i objavljuje snimak zmije koja u njenoj sobi uživo guta miša!?!

 

Šta je ukizam?

Ukizam je izmišljena "vera" u koju veruju fanovi Une Kablar. Oni joj se mole, klanjaju i veličaju je kao neko božje stvorenje. Njeni poklonici napravili su grupe na svim društvenim mrežama pod nazivom "ukizam", gde promovišu ovu blogerku.

 

Slađan Mijailović, sektolog, kaže da je u osnovi ovakvo ponašanje čist satanizam.

- Verujem da ni ta Una sama ne zna šta radi, s obzirom na to da ima samo 20 godina, ali činjenica je da ima veoma loš uticaj na decu koja su mlađa od nje. Zaluđivanjem ovakvim stvarima preko društvenih mreža deca postaju laka meta za nametanje nekih ideologija, destrukcija, koje mogu biti veoma opasne, čak i po dečji život. I roditelji i nadležne institucije morali bi da reaguju kada su ovakve stvari u pitanju i treba da se sankcionišu ovakvi sadržaji koji decu uvlače u veoma ozbiljne stvari - kaže on.

Laka meta

Psiholog Aleksandra Janković kaže da su tinejdžeri i deca najpodobnija meta, i da lako mogu da "skrenu sa puta" jer nemaju izgrađeno mišljenje i spadaju u "ranjivu kategoriju ličnosti".

- Očigledno je da se radi o početku nekog sektaškog okupljanja i da je veoma zabrinjavajuće to što nam deca pale ikone i veruju u đavole, a ne u Boga. Ovim primerom možemo videti koliko društvene mreže imaju snažan uticaj na mlađu populaciju, koja zapada u nerealnost. Deca su izložena obilju materijala koji može da dovede do ogromnih posledica, pa čak i do samoubistva dece - kaže ona.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tomas gustafsson

pre 3 godine

Има лека за ову дебилну децу, и њега је записао велики наш владика Раде у бесмртноме "Горском вијенцу": ..."Куми врага у све манастире да остави снаху Анђелију; куми врага-ништа не помаже! Те ја узми троструку канџију,ужени јој месо у кошуљу; враг утече некуд без обзира, а оздрави снаха Анђелија"! П.С. Тако је то са омладином(делом, не свом на срећу) којој су идоли: Зоранах, Бака Прасе, Војаж, Бресквица и остале караконџуле и никоговићи са "друштвених мрежа"!

Ana

pre 3 godine

Svejedno je da li je ukizam ili bilo koja druga religija. Bitno je da okupljaju ne bas bistre ljude.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17