• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.04.2021

07:24

Endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut: 4 NAMIRNICE SU VAM ZABRANJENE AKO IMATE POVIŠEN HOLESTEROL!

Društvo

Endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut: 4 NAMIRNICE SU VAM ZABRANJENE AKO IMATE POVIŠEN HOLESTEROL!

Podeli vest

Povišen nivo masnoća u krvi uglavnom se otkriva slučajno, na sistematskim pregledima. Ovaj metabolički poremećaj ne boli, niti upozorava osobu da se nešto dešava u organizmu. Prvi simptomi povišenih masnoća u krvi uglavnom su kardiovaskularni problemi, kao što su srčani ili moždani udar

 

Načelnica endokrinologije KBC Bežanijska Kosa doktorka Jelica Bjekić Macut kaže da reč holesterol nije opasna jer je u pitanju prirodni sastojak organizma – prirodni sterol.

"Opasno je kad je holesterol povišen, kao jedan od faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Vrlo je bitno razlikovati ukupni, loš LDL holesterol i dobar HDL holesterol. Kada procenjujemo stanje holesterola gledamo vrednost ukupnog i LDL holesterola".

Foto: printscreen happy tv

Dr Jelica Bjekić Macut

 

Doktorka objašnjava da jetra stvara holesterol u organizmu, ali da postoji i drugi način stvaravanja holesterola – putem hrane.

"Na taj deo možemo dosta da utičemo vodeći računa o ishrani", kaže dr Bjekić Macut, dodajući da osobe koje imaju povišen holesterol treba da izbegavaju crveno meso, iznutrice, jaja i peciva.

Povišen holesterol mora da se leči

Genetika i kod ovog, kao i kod drugih zdravstvenih problema, ima važnu ulogu.

"Imamo one sa familijarnom hiperholesterolemijom gde čitave familije imaju promene na genima koje dovode do povišenog holesterola. Imam pacijente, mlade devojke od 20 godina, mršave koje imaju povišen holesterol. Nisu one ni krive ni odgovorne za to, jednostavno genetika je odgovorna za to", naglašava dr Bjekić Macut.

Odgovorno ponašanje u slučaju porodične predispozicije ili povišenog holesterola podrazumeva primenu terapije.

"Mora se lečiti. Naši pacijenti dosta beže od lečenja. Nije lako ni sprovoditi dijetetske režime, a tu je i fizička aktivnost i postoji grupa lekova koji se zovu statini. Prema tim statinima, poslednjih godina, pacijenti su imali veliki otpor u smislu uništiće im jetru. To su zablude", navodi dr Bjekić Macut.

Foto: pixabay.com

Postoji nekoliko grupa pacijenata prema kriterijumima rizika koje su procenila evropska udruženja kardiologa, udruženja za aterosklerozu i druga udruženja.

"Vrednosti na koje ćemo snižavati LDL holesterol zavise od toga koliko je grupa rizična. Ukoliko je grupa sa niskim rizikom, taj LDL holesterol treba da bude ispod 3,5, a ukoliko je grupa sa srednjim rizikom ispod 2,5, a ukoliko je sa veoma velikim rizikom čak treba da bude ispod 1,8", precizirala je ona za RTS.

Stres može da bude važan faktor kao deo sveukupne situacije u kojoj se telo nalazi, kao i fizička neaktivnost.

"Kada smo pod stresom, ne gledamo ni šta jedemo, pomenuli ste pekaru. Čovek kad je pod stresom, on se ne bavi sobom, svojim načinom života, zdravljem. Stres je čudo koliko loše utiče na organizam", zaključila je dr Bjekić Macut.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 3 godine

Odličan tekst uz male ispravke. Statine bih izbacio. Sirova jaja prepuna su dobrog holesterola koji neutrališe štetni holesterol. Preporučujem 1 kom domaće kokošije jaje ili 1-2 kom jaja prepelice, pomeša se sa jogurtom i pije ujutro na tašte. Potrebno je piti doze antioksidativnih sokova koji leče krvne sudove i eliminišu loš holesterol. Primer aronija-divlja kupina, sirovo jaje, jogurt i začini kao npr. biber, cimet, origano, kurkuma, beli luk,...sve se izblendiše i pije 1-2 puta dnevno. Male doze crvenog mesa i iznutrica može zbog neviđenih benefita, a peciva se slažem treba ih izbegavati. Ishrana bez holesterola ne smanjuje holesterol u krvi jer ga telo samo stvara kao deo potrebne odbrane. Kada u krvi nema dovoljno prirodnog C vitamina i kada nema dobre elastičnosti krvnih sudova, telo proizvodi holesterol da zadrži elastičnost. Treba dakle lečiti uzrok bolesti a nikako lečiti posledice iste...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija