• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.04.2021

09:15

KADA, KOLIKO I KOME DRŽAVA UPLAĆUJE NOVAC? Prijava građana za pomoć države počinje 28. aprila! Video

Društvo

KADA, KOLIKO I KOME DRŽAVA UPLAĆUJE NOVAC? Prijava građana za pomoć države počinje 28. aprila! Video

Podeli vest

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS. Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je naveo da penzioneri ne moraju da se prijavljuju. Za pomoć ne moraju da se prijavljuju ni građani na Kosova i Metohije, pošto je Kancelarija za KiM napravila evidenciju

 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se na rebalans budžeta u aprilu ide iz dva razloga - ublažavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa i povećan broj kapitalnih investicija, ali i zbog nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

"Nama je treći paket podrške mera naše ekonomije i građanima Srbije vredan 257 milijardi dinara. To je negde oko 4,3 odsto našeg BDP-a. Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara. Sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2, 17,3 odsto našeg BDP-a", rekao je Mali tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Naveo je da "nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju" i dodao da se treći paket mera već i sprovodi i da je polovina minimalne zarade već isplaćena za 1.120.000 građana.

Mali je istakao da će Vlada danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći građanima.

"Prva je pomoć za nezaposlene. Mi idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu mesecu", kazao je Mali.

Za građane na KiM po 100 evra, nezaposleni dobijaju dodatnih 200 evra 

Rekao je da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve - dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu", kazao je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.

Foto: printscreen RTS

Istakao je da građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da se registruju i da se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.

Ministar finansija je naglasio da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.

Kada će se isplaćivati pomoć 

Mali je pokazao i grafikon koji prikazuje kako će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra.

U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu.

Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Foto: printscreen RTS

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

"Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Dakle, ogromna, ogromna pomoć države u ovim uslovima pandemije koronavirusa. Mislim da je to dobro, to je dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije", istakao je Mali i naglasio da danas počinje i kampanja za pomoć građanima.

Prijava građana počinje 28. aprila, od 5. maja preko kol-centra 

Ministar finansija je da prijava građana počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.

"Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine", naglasio je Mali.

"Uzmi račun i pobedi" uz veći nagradni fond od 15. maja 

Govoreći o nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", Siniša Mali je rekao da će Vlada danas odlučivati i o nastavku te nagradne igre i da će prvo kolo krenuti 15. maja.

"Pozivam sve građane Srbije da učestvuju u toj nagradnoj igri. Svi fiskalni računi od 1. aprila pa od danas. Svako ko od danas pošalje kovertu, koverta će ući u onaj veliki bazen", kazao je Mali.

Naglasio je da će nagradni fond biti veći nego prošle godine i da će se dodeljivati 16 stanova i 60 automobila "fiat 500L".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A mi

pre 3 godine

Sta je sa nama, koji nismo na berzi rada? Imam preko 60 godina. Kada sam zavrsio fakultet, bio sam 5 godina na birou, jer su se pripravnici bas tesko zaposljavali. Oni sa radnim iskustvom su mogli da menjaju i biraju poslove i firme. Diskriminacija. Kasnije, kada su firme pocele da propadaju, gubio sam posao 2 puta. U medjuvremenu sam se prijavljivao na berzu rada. Sta sam imao od toga, sem sto sam bio na evidenciji. Sve poslove, koje sam radio, sam sam pronalazio. Nacionalna sluzba mi nikada nije pronasla posao. Vec desetak godina nisam na birou. Nisam imao vazecu licnu kartu i nisam dobio proslu socijalu. Imao sam vazeci pasos, koji je takodje izdala Republika Srbija, koji je ID za ceo Svet, samo za Srbiju nije. Sigurno je da necu da crknem glada, bez onih 100 i ovih 60 evra. Srecom deca su na vreme napustila Srbiju, salju i tako baba i ja prezivljavamo. Oni mogu tamo da zarade i za nas ovde, a maceha ne da nista.

KAKVA VEST! NOVA POMOĆ DRŽAVE! Svima koji menjaju staru stolariju i ložišta do 50 odsto! Evo kada možete da se prijavite!
Društvo

KAKVA VEST! NOVA POMOĆ DRŽAVE! Svima koji menjaju staru stolariju i ložišta do 50 odsto! Evo kada možete da se prijavite!

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je subvencije države za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta. Istakla je da država svakodnevno u svakoj oblasti, radi na tome da životna sredina bude zdravija i kroz donošenje propisa i kroz inspekcijski nadzor

11.04.2021

19:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija