• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

09.05.2021

09:14

BOL U GRUDIMA, TRNJENJE LEVE RUKE I HLADAN ZNOJ! Povećan broj pacijenata sa infarktom, čak polovina njih su mladi!

Društvo

BOL U GRUDIMA, TRNJENJE LEVE RUKE I HLADAN ZNOJ! Povećan broj pacijenata sa infarktom, čak polovina njih su mladi!

Podeli vest

Samo za prethodna tri meseca imali smo 260 koronografija u angio-sali, a više od polovine tih pacijenata je i stentirano. A u 2020. godini svega 380, ističe dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac

Drastično i naglo je povećan broj pacijenata sa infarktom i drugim kardiovaskularnim teškoćama u poslednja tri meseca, ističe dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

- Samo za prethodna tri meseca imali smo 260 koronografija u angio-sali i više od polovine tih pacijenata je i stentirano. A u 2020. godini imali smo ukupno 380 koronografija. Doduše, to je bilo za 10 meseci, jer nam dva meseca nije radila angio-sala zbog zaraženog pacijenta - kaže dr Dimitrijević.

Ranije je u proseku bilo 38 pacijenata mesečno u angio-sali, sada ih je bezmalo 87 - više nego duplo! Nemaju, dodaje Dimitrijević, podatak koliko ih je imalo infarkt zbog korone, a koliko zbog izbegavanja posete lekaru od straha da se ne zaraze.

- Ljudi moraju da reaguju na svaki simptom - bol u grudima koji ide prema levoj ruci i leđima, trnjenje leve ruke, hladan znoj. Najvažnije je da se dođe u prvom satu posle srčanog udara. Te pacijente smo spasavali jer im odmah uradimo koronografiju i ugradimo stent, ako je potrebno. Umirali su mnogi koji nisu došli na vreme - objašnjava dr Dimitrijević.

Foto: AP/Photo

U šest manjih i starijih zgrada, ali i delimično renoviranih, koje su pored glavne, smeštena su 103 pacijenta, od kojih su svega dva na respiratoru

 

- Polako zatvaramo respiratorno, a najteže pacijente ćemo slati u Niš, da bismo oslobodili anesteziologe i počeli sa operacijama koje nisu hitne, poput operacija kuka, katarakte, žučne kese - kaže dr Dimitrijević za Kurir.

Poslednjih mesec dana, navodi infektolog dr Božidar Miljković, upravnik ove kovid bolnice, primaju samo teže pacijente:

- I čak polovina njih su mladi. Dolazi nam malo više i dece, ali njih šaljemo u Niš. Trenutno imam dva povratnika - opet su imali gušenje, otežano disanje, pneumonija im čuči negde i dođe do pogoršanja.

I do psihe je

Udri brigu na veselje

Pacijenti koj pozitivno razmišljaju prođu odlično. Evo, pre mesec dana imali smo čoveka od 60 i kusur godina, koji je doneo tranzistor i 24 sata slušao narodnu muziku. I uvek nasmejan, i kad je imao temperaturu i gušenje. I posle šest-sedam dana je otišao kući. A oni što stalno viču: „Ovo mi ne valja, kad će ovo, kad će ono...“ - kod njih ide komplikovanije - priča dr Miljković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija