• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: objektiv

22.05.2021

09:17

NAKON PRELEŽANE KORONE OBAVEZNO URADITE OVAJ PREGLED! Srpski lekari upozoravaju: Posledice mogu da budu fatalne

Društvo

NAKON PRELEŽANE KORONE OBAVEZNO URADITE OVAJ PREGLED! Srpski lekari upozoravaju: Posledice mogu da budu fatalne

Podeli vest

Lekari apeluju na pacijente da posle preležanog virusa obavezno idu kod kardiologa i obave neophodne preglede jer postoji rizik od nastanka tromba, koji najviše pogađa srčani mišić

Tokom lečenja obolelih od koronavirusa, primećeno je da je njihova krv vrlo gusta, pa postoji rizik od formiranja tromba. Zbog toga lekarski pregledi nakon preležanog kovida-19 treba da obuhvate i kardiovaskularni skrining, posebno ako se kod pacijenta javljaju brzo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nepravilan rad srca – objašnjava za Objektiv specijalista kardiologije dr Dragana Rosić, ističući da se mnogi pacijenti, nakon što su imali koronu, ne javljaju redovno doktoru.

Prema rečima dr Ristić, koronavirus ostavlja posledice i na srce, pa može da se pojavi miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

Obavezan i RTG snimak pluća

– U česte probleme izazvane preležanom infekcijom spadaju i poremećaji srčanog ritma, nestabilna angina pektoris i infarkt miokarda. Srce i pluća su jedinstven sistem i svako oboljenje jednog organa odražava se i na onaj drugi – ističe naša sagovornica dodajući da pored kardiovaskularnog skrininga, postkovid pacijenti moraju da urade i RTG snimak pluća.

– Snimak pluća se uglavnom radi jer virus zahvata respiratorni trakt i izaziva upalu pluća i respiratornu insuficijenciju, pa pacijenti koji su ozdravili mogu imati ozbiljne posledice bolesti. One se, pre svega, vide na jednom ili na oba plućna krila – kaže dr Ristić.

Kardiolog na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Miljko Ristić navodi za naš list da je Srbija decenijama druga zemlja u Evropi po broju infarkta i srčanih oboljenja.

– Verovatno je da je ta brojka nešto povećana zbog koronavirusa. U prošloj godini 55.000 ljudi je umrlo od srca, 10 puta više nego od virusa. Zato kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odlaganja, mada je zbog trenutne pandemije broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto – ističe dr Ristić.

Foto: Printscreen/TV happy

Miljko Ristić

Koronavirus napada sve organe u telu čoveka, počev od srca, pluća, jetre i bubrega, do mozga, kože i  sistema organa za varenje, a prema rečima našeg sagovornika, pacijenti koji su oboleli od upale srčane kese i upale srčanog mišića, ta stanja imaju kao posledicu ove bolesti.

Tromboza kao ozbiljna posledica

– Virus dovodi do brojnih komplikacija, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje, dovodi do tromboze, nažalost, i do smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama – kaže kardiolog.

Američki naučni časopis Sajens objavio je studiju navodeći da je koronavirus pronađen u srcu 30 pacijenata, od 41 uzorkovanog.

Dr Ristić kaže da je ovo istraživanje dokazano i da je moguće prisustvo virusa u srčanim ćelijama.

– Postoje 173 simptoma koji ukazuju na prisustvo virusa. Neki od simptoma koji su zabeleženi su tegobe srca, jetre, bubrega – objašnjava naš sagovornik dodajući da virus iz vazduha kroz respiratorni sistem ulazi u plućne alveole, koje budu upaljene od infekcije.

– On iz pluća odlazi u plućni krvotok. Ide kroz krv koja dolazi u srčani organ. Kad dospe u srce, putem krvi odlazi u sve organe, razara organizam i nije ni čudo što imamo tu simptomatiku i prisustvo virusa na jetri, bubrezima, pa čak i na mozgu – ističe dr Ristić.

Naš sagovornik dodaje da je najvažnije voditi računa o srcu.

– Tokom studija uglavnom učimo kako da se borimo protiv opstrukcije pluća i srca, ako to držimo u funkciji, naš pacijent je bezbedan. Ako je srce oslabilo, a dođe do začepljenja krvnih sudova pluća, tada srce mora pojačano da radi, ako ono to ne može da radi, onda dolazi do srčanog zastoja i smrtnog ishoda – zaključuje naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija