• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.08.2021

16:14

OGLASILA SE POVERENICA JANKOVIĆ! Navodi Vojnog sindikata neosnovani!

Društvo

OGLASILA SE POVERENICA JANKOVIĆ! Navodi Vojnog sindikata neosnovani!

Podeli vest

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas kao neostnovane navode Vojnog sindikata Srbije da je pogrešno primenila pravila o preraspodeli tereta dokazivanja prilikom donošenja mišljenja, navodi se u saopštenju

Donošenje mišljenja o tome da li je povređen Zakon o zabrani diskriminacije je zakonska dužnost i ovlašćenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, navodi Poverenica i naglašava da je "tužiti Poverenika zbog donetog mišljenja isto kao i tužiti sudiju zbog donete presude i podleže istim pravilima".

Kako dodaje svaka strana u postupku mora biti svesna da Poverenik ne postupa u skladu sa očekivanjima podnosilaca pritužbe već u skladu sa zakonom propisanom nadležnošću, te se ne može govoriti o pristrasnosti kako navodi Vojni sindikat, zbog mišljenja koje nije zadovoljilo njihova očekivanja.

Svaki slučaj je slučaj za sebe pa je tako u drugom postupku pre dve nedelje, doneto mišljenje gde smo upravo Ministarstvu odbrane utvrdili povredu prava.

Brojni su slučajevi iz prakse Poverenika gde je diskriminacija utvrđena različitim ministarstvima, ministrima lično i drugim javnim funkcionerima.

Kako je navela, izlišno je i govoriti da su brojna mišljenja upravo doneta u slučaju povrede prava brojnih sindikalnih organizacija i članova sindikata, kao i da je više puta pred Ustavnim sudom Poverenik pokretao postupak ustavnosti i zakonitosti u cilju zaštite sindikalnih prava.

"Poverenik će nastaviti da postupa isključivo u skladu sa zakonom, što znači da će mišljenja bazirati isključivo na utvrđenim činjenicama i dokazima, uz primenu pravila o teretu dokazivanja i poštovanje procedure, nezavisno od toga da li će to izazvati nezadovoljstvo neke strane u postupku", navela je Janković.

Vojni sindikat Srbije, podneo je u petak Višem sudu tužbu u kojoj traži utvrdenje diskriminacije i sudsku zaštitu od diskriminacije koju je prema sindikatu učinila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Sindikat je tada naveo da je postupajući po pritužbi u kojoj se administracija bivšeg ministra odbrane Aleksandra Vulina i Ministarstvo odbrane terete za diskriminaciju Vojnog sindikata Srbije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti izdala mišljenje u kome tvrdi da sindikat nije dokazao da je diskriminisan i da Ministarstvo nije izvršilo diskriminaciju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija