• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Intermagazin

19.08.2021

19:57

NATO I PENTAGON U ŠOKU! SRBIJA NEĆE U AMERIČKU KALJUGU U AVGANISTANU! Beograd ne pristaje ni na čije političke diktate i ucene!

Društvo

NATO I PENTAGON U ŠOKU! SRBIJA NEĆE U AMERIČKU KALJUGU U AVGANISTANU! Beograd ne pristaje ni na čije političke diktate i ucene!

Podeli vest

Bez obzira na nove pritiske koji očigledno slede od strane Zapada, odnosno Amerike, i to ovog puta po pitanju Avganistana, Srbija neće pristajati ni na čije političke diktate i u svim potezima i odlukama isključivo će se rukovoditi svojim interesima

Ovo bi ukratko bio odgovor srpskog državnog vrha na kritike zbog toga što naša zemlja nije potpisala dokument Stejt departmenta o mirnom povlačenju iz Avganistana. Zajedničku izjavu koju su inicirale SAD, od naših suseda nisu potpisale ni BiH, ni Mađarska, a paraf, između ostalih, nisu stavile ni Rusija ni Kina.

Nezavisna i suverena država!

Sagovornici „Novosti" naglašavaju da je Srbija nezavisna, suverena država, vojno neutralna, da to želi da ostane i ima najbolje moguće odnose i sa Zapadom i sa Istokom, pa će u skladu sa tim meriti i sve svoje poteze. Navode da ne vide zašto bi sada „nagrađivali" SAD u, kako kažu, istorijskom grehu koji su učinile prema avganistanskom narodu, a pogotovo imajući u vidu da je ta ista Amerika sa vlašću u Avganistanu radila na razbijanju Srbije. Smatraju i da odluka Srbije da ne potpiše dokument Vašingtona nema veze ni sa našom solidarnošću sa Rusijom i Kinom, a još manje sa argumentom nekakve naše zavisnosti od ovih država, već isključivo ima veze sa zaštitom naših interesa i demonstriranjem naše nezavisnosti.

KLJUČA U CRNOJ GORI! KRIVOKAPIĆ SAZVAO SEDNICU VEĆA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Hapšenje Milovog savetnika jedina tačka na dnevnom redu!

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, podseća da Srbija niti je nagovarala SAD i njene saveznike iz NATO da intervenišu u Avganistanu, niti ih je na kraju sokolila da, kako kaže, na ovako sraman način napuste tu zemlju i njene građane prepuste talibanima.

- Bajden je zbog Avganistana izgubio na rejtingu, on je na istorijskom minimumu od kada je došao u Belu kuću i za očekivati je da će zaoštriti retoriku prema onim krizama i izazovima u svetu kao što je Zapadni Balkan. Pritisci na Srbiju i na pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu će se pojačati. Pogotovo kada je reč o BiH, gde SAD zagovaraju modifikaciju Dejtonskog sporazuma u ekstremnijem obliku. Ne znači da će možda tražiti ukidanje RS, ali je za očekivati da će pod firmom stvaranja funkcionalnije BiH tražiti dalje oduzimanje nadležnosti entiteta. Zauzeće i čvrst stav prema pitanju južne srpske pokrajine i tu će pritisci ići preko „posrednika", poput Grčke i ostalih država EU koje nisu priznale Kosovo, a od kojih će se tražiti da taj stav promene - kaže Karanović.

U prvom talasu milion izbeglica

Iako Srbija sa situacijom u Kabulu nema apsolutno ništa, vrlo brzo će se suočiti sa ozbiljnim posledicama američke politike prema Avganistanu, a to je nova migrantska kriza. Naime, procene su da će zbog pobede talibana i napuštanja Avganistana na ovako haotičan način oko milion ljudi u prvom talasu migracija krenuti prema Evropi, pa samim tim i prema Srbiji. EU zasada sve oči drži uprte prema Vašingtonu, dok SAD očigledno svoja vrata prema Avganistanu zatvara i ne nudi nikakvo novo rešenje.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za „Novosti", da je američka intervenistička politika doživela ponižavajući debakl u Avganistanu, u kojem se zamak koji su zidali 20 godina srušio kao kula od karata za dva dana:

BLOKIRANE ULICE OKO KAPITOLA! OPKOLJEN ČOVEK KOJI IMA BOMBU! Na licu mesta FBI i specijalne jedinice!

- Zapad pod američkom hegemonijom počeo je da kolektivno obavezuje druge zemlje da ih slede u onome što su naumili. Ta vrsta traženja kolektivne solidarnosti je anahrona, prevaziđena i pomalo degutantna. Vlast u Avganistanu je među prvih pet država priznala nezavisnost Kosova, odnosno po diktatu iz Vašingtona glasala je za razbijanje Srbije. Zbog čega bismo mi sad morali da hitamo u susret da se na bilo koji način određujemo u svemu tome.

"Otvoreni balkan" brana za pritiske

Velika brana novim pritiscima iz SAD mogla bi da bude inicijativa predsednika Aleksandra Vučića u povezivanju regiona kroz projekat „Otvorenog Balkana", u kojem učestvuju i Albanija i Severna Makedonija.
- SAD imaju pozitivan odnos prema ovoj inicijativi i to može biti amortizer za eventualnu Bajdenovu agendu prema Zapadnom Balkanu. To bi moglo i da umiri jastrebove u Bajdenovoj administraciji, naravno, u zavisnosti od toga kako će proceniti koristi i štete: da li da pojača pritisak na Srbiju i ugrozi projekat „Otvoreni Balkan" ili da ga prigrli kao inicijativu kojom se zapravo neguju najvažnije političko-ekonomske vrednosti i SAD i EU - smatra Karanović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

pa naravno gospodo sa zapada ,to sto ste zasrali sada cete lepo da pojedete.Srbija nece da se mesa u vase brljotine

miki

pre 2 godine

Ko je ovde lud a ko zbunjen ?!!! https://rs.sputniknews.com/20210819/srbija-potpisnica-stejt-department-avganistan-1128596306.html

petar

pre 2 godine

Ovo je nečuveno. Još kad bi mogli da osude pola Srbije zbog Avganistana, ne verujem da bi i tad zadovoljili svoje životinjske nagone.

Baća

pre 2 godine

Ne znam zašto niste objavili moj komentar, sasvim korektan, da je juče "Sputnjik" objavio vest da je Stejt Department izašao sa ažuriranim spiskom zemalja koje su podržale njegovu izjavu o Avganistanu i da se na tom spisku nalazi i Srbija. Da li je to tačna informacija ili netačna? Ako je tačna, ne znam šta da kažem osim da sam, kao i svaki patriota, veoma razočaran jer to liči na ustupanje pred pritiscima. Šta mi uopšte imamo sa američkom politikom u Avganistanu?

Kjara

pre 2 godine

Ma Hrvatima neka se obrate Ameri. Oni su "uvek spremni"! Dovoljno krvolocni, agresivni, mucitelji, sjajno bi se proveli u Avganistanu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija