• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.09.2021

07:52

Ova 2 simptoma pokazuju da imate opasno oboljenje srca!

Društvo

Ova 2 simptoma pokazuju da imate opasno oboljenje srca!

Podeli vest

Epidemija korona virusa ne jenjava. O opasnosti ovog virusa i posledicama koje ostavlja na organizam lekari upozoravaju već mesecima, a jedan od organa koji može biti ozbiljno pogođen je i srce.

Jedna od posledica nakon korona virusa može biti i zapaljenje srčanog mišića, odnosno miokarditis.

Patofiziološki mehanizam nastajanja zapaljenja srčanog mišića je veoma složen i uzrok može biti mnogo faktora. Najčešće su u pitanju infektivni agensi – virusi i bakterije. Druga grupa oboljenja koje mogu da izazovu zapaljenje srčanog mišića su autoimune bolesti, objašnjava Svetislav Mališić, kardiolog i specijalista interne medicine.

Mladi su posebno podložni miokarditisu jer se, kako kaže, pripadnici te populacije nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja i specifičnosti njihovog imunološkog sistema čine ih „prijemčivim“ za takvo zapaljenje.

Osnovni simptomi su lako zamaranje i poremećaj srčanog ritma.

- Pacijent odjednom dolazi u situaciju da ne može da izvede svoje rutinske dnevne aktivnosti - navodi Mališić, dodajući da doktori u tom slučaju pregledima utvrđuju o kakvom je poremećaju reč.

Primetno je i da se sve veći broj onih koji su preležali kovid-19 žali na slične tegobe i ima produženi oporavak, a pretpostavka je da je to posledica uticaja virusa na srčani mišić.

Najčešći uzrok smrti kod pacijenata koji imaju kovid-19 je srčana slabost ili neki vid tromboze.

„Svim svojim pacijentima, najbližima, prijateljima savetujem da obavezno odu na preventivni, osnovni kardiološki pregled koji bi uključio fizički pregled, EKG i ultrazvuk srca. To je kardiologu dovoljno da utvrdi da li postoje elementi za neku bolest ili ne“, ističe Mališić.

Što se rekreativaca tiče, a u toj grupi je veći deo stanovništva, mnogi odlučuju da se bave nekom fizičkom aktivnošću bez prethodne provere zdravstvenog stanja.

Savet lekara je da svi koji žele da se rekreativno bave sportom, radi poboljšanja zdravlja, prethodno urade detaljan kardiološki pregled.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17