• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.11.2021

10:33

5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobiće ovu vrstu pomoći

Tanjug

Društvo

5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobiće ovu vrstu pomoći

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas na račune 1.757.000 prijavljenih građana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći, čime će ukupno 5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobiti ovu vrstu pomoći

Mali je podsetio da pored te pomoći, građani mogu očekvati i uplatu od 20 evra u decembru, za koju prijavljeni za pomoć "30+30 evra" ne moraju ponovo da se prijavljuju.

Gostujući na TV Hepi, ministar je dodao da će prijave biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju, kao i za one koji su u međuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

Mali je istakao da je ekonomija egzaktna nauka, ali da su veoma važni i optimizam i raspoloženje ljudi, koji su, kako kaže, prošle i ove godine videli koliko je naša država stabilna i jaka i da mogu da se na nju oslone.

- Direktna pomoć građanima budi optimizam, što znači da nema pada raspoloženja, podstiče se potrošnja, a doprinosi i performansama na poslu. Ne slažem se da je to pogrešna odluka, jer taj novac koji je podeljen i privredi i građanima ulazi u potrošnju, ljudi su bolje raspoloženi i vide pažnju, a s druge strane pokazujemo koliko smo jaki i stabilni, da imamo novca i to je uspeh svih građana - naveo je Mali.

Podsetio je da je za tri paketa pomoći država ukupno izdvojila osam milijardi evra, što je, dodao je, skoro 18 odsto našeg BDP-a.

Foto: Tanjug

Siniša Mali

On je istakao da će danas saopštiti detalje o projektu izgradnje metroa u Beogradu, a prethodno će imati sastanak radne grupe i biće potpisan ugovor sa kineskom kompanijom „Power China“.

- Krećemo u izgradnju na Makiškom polju, a ja ću tačno po datumima definisati faze. Do kraja 2028. imaćemo prvu liniju metroa u funkciji, a 2030. godine i drugu liniju. Spreman sam da odgovorim na svako pitanje teoretičara zavere. Suština je da građani Beograda i Srbije decenijama čekaju da se metro izgradi, i za ovo su urađene ozbiljne analize i studije - naveo je Mali.

Mali je podsetio da će danas na sednici Vlade Srbije biti Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba - podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto, dodao je on.

- Za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti sedam odsto, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali osam odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 odsto, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto - rekao je Mali.

Podsetio je da je još u septembru doneta odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara.

Objasnio je da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

- To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice i trenutno ih gradimo sedam, a predviđen je i novac za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo novac i za metro. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a ona zapošljava i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred - naveo je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na kritike povodom inflacije i ponovio da je ove godine ona u proseku tri odsto.

Dodao je da su neke cene veće, neke nisu, ali da je tri odsto prosek inflacije za ovu godinu.

- I Međunarodni monetarni fond i Svetska banka i Evropska centralna banka očekuju da će se situacija stabilizovati, da je reč o kratkoročnom poremećaju - naveo je Mali i naglasio da Srbija neće štampati novac, jer ne želi da ponovo ulazi u vrtlog iz 90-ih, jer se bavi odgovornom ekonomskom politikom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija