• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Tasić

24.12.2021

20:53

TAKOJ SE ZBORI NA JUG! ONODI TEKST ZA UREDNICI! Posle voditeljke RTS i ona se obratila "po vranjanski"!

Društvo

TAKOJ SE ZBORI NA JUG! ONODI TEKST ZA UREDNICI! Posle voditeljke RTS i ona se obratila "po vranjanski"!

Podeli vest

Simpatije prema govoru Vranja pobudila je pre nekoliko dana dopisnica javnog servisa iz tog grada, koja je ohrabrila i druge da govore bez ustezanja

Kad Vranjanac kaže "da onodi", to znači da može svašta da radi - od toga da zaista nešto fizički naporno radi do toga da uživa u seksualnom činu!

Razumeće ga svako južnije od Niša jer, kako južnjaci vole da kažu, "takoj se zbori na jug"!

Dug

Naš čuveni pisac Bora Stanković zadužio nas je na neki način da volimo svoj govor i da ga poštujemo
Danijela Manić Stojilković

Simpatije prema ovom dijalektu širom Srbije pobudila je pre nekoliko dana dopisnica javnog servisa iz Vranja Danijela Manić Stojilković kada se u direktnom uključenju obratila gledaocima baš onako kako se nekada govorilo, a mnogi i danas koriste bar poneki izraz.

Posle Danijelinog javljanja, kako se priča po čaršiji, svi Vranjanci s ponosom govore "po vranjski" onako kako su navikli i ne strahuju da li će u društvu omanuti u padežu.

- Naš čuveni pisac Bora Stanković zadužio nas je na neki način da volimo svoj govor i da ga poštujemo. Kao što njegovi junaci govore o najsloženijim osećanjima upravo na ovom jeziku, tako i danas koristimo dijalekat, da osvežimo stil izražavanja, da se našalimo, pokažemo bliskost... Mi Vranjanci volimo da si zborimo po vranjski. Do sada sam imala nekoliko priloga u dijalektu, ali nijedan kao ovaj poslednji nije izazvao toliku pažnju - priznaje Danijela i dodaje da u svakodnevnom govoru često govori u dijalektu i da joj je drago ako je zaista ohrabrila druge da se slobodnije izražavaju.

Učiteljski fakultet u Vranju izdavač je jedinstvenog Rečnika govora juga Srbije sa više od 20 hiljada reči i pojmova. Autor rečnika je književnik i univerzitetski profesor u penziji dr Momčilo Zlatanović, koji je u njemu objedinio i provincijalizme, dijalektizme, varvarizme...

Rečnik govora Južne Srbije na internetu


Na sajtu grada Vranja www.vranje.co.rs nalazi se i Digitalno izdanje Rečnika govora Južne Srbije. Urednica ovog rečnika Miljana Mladenović kaže da on sadrži 10.950 pojmova, a kreiran je na osnovu trećeg izdanja istoimenog Rečnika autora Zlatanovića, na čijoj izradi je radio 10 godina.

Profesor Zlatanović kaže da je neobično srećan što jedno veliko i sveobuhvatno delo o govoru juga Srbije ostavlja nauci i generacijama.

- U ovo moje veliko zadovoljstvo ugrađena je i velika muka. Sve reči sam sakupio na terenu, u različitim prilikama, slušajući skoro 50 godina živ, gibak, sočan i ćudljiv narodni govor od Crne Trave i Grdelice, preko Vlasine, do Preševske Crne Gore. Ovaj rečnik urađen je sa namerom da ljude upozna sa tradicijom našeg ambijenta i dušama naših ljudi, a služi i boljem upoznavanju krajeva jugoistočne Srbije - kaže Zlatanović.

Aka se, aka i onodi tekst


I dopisnica Informera obratila se čitaocima.
- Onodi više ovj tekst za Informer. Oguzuva, ne mogu da stignem, akam se po tereni stalno, ali urednici odiriše da u Vranje ima dobra priča.

- Završih više ovaj tekst za Informer. Odugovlačih, ne mogu da stignem, idem stalno po terenima, ali urednici saznaše da u Vranju ima dobra priča.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija