• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink/Informer

12.01.2022

12:47

KOD OVE GRUPE PACIJENATA FIZIČKA AKTIVNOST TREBA DA BUDE OGRANIČENA! Dr Jovićević o SKIJANJU I SPONDILOZI!

printscreen

Društvo

KOD OVE GRUPE PACIJENATA FIZIČKA AKTIVNOST TREBA DA BUDE OGRANIČENA! Dr Jovićević o SKIJANJU I SPONDILOZI!

Podeli vest

Direktor Doma zdravlja ''West Medic'' Vladan Jovićević, naglašava da svi ljudi koji imaju spondilozu smeju da skijaju, ali da je ipak potrebno da budu oprezni

- Spondiloza je skup degenerativnih promena koje se uglavnom opisuju kao takve na kičmenom stubu. Suštinski ona je deo osteoartritisa koja svoje posledice ostavlja na ostalim zglobovima. Degenrativne promene nisu suštinski vezane za kičmu nego za ceo koštani i zglobni sistem - rekao je Jovićević.

Šta je spondiloza i koji su njeni uzroci?

Degenerativne promene na kičmi koje se javljaju starenjem, nekada uznapreduju toliko da izazivaju bolove i dovode do smanjene pokretljivosti - tada govorimo o spondilozi. Ako se čovek nedovoljno kreće i kičmu ne dovodi do krajnjih obima mogućeg, degenerativne promene se ubrzavaju. Ove promene mogu biti u obliku degeneracije diskusa između pršljenova i koštanih izrastaka, koji mogu pritiskati okolne strukture. Svi delovi kičmenog stuba koji omogućavaju pokret - zglobovi, ligamenti, i diskusi podložni su starenju. Ne korišćenjem ili nepravilnim i prevelikim opterećenjem, vremenom se gubi funkcija i pokretljivost, a javljaju se bolovi. Veliki uticaj na pojavu spondiloze može da ima i genetika. Ako neko u porodici ima spondilozu, veće su šanse da se pojavi i kod vas.

Kako je istakao ove primene se manifestuju na zglobovima.

- Što se tiče skijanja kod ovih pacijenata, posebnu pažnju obraćamo na to da se akutno ili hronično stanje ovih promena smiri i stavi pod kontrolu. Pacijenti svakako treba da se bave fizičkom aktivnošću. Mogu se baviti i skijanjem takođe. Ono gde je skijanje jedino ograničeno jeste kod onih pacijenata koji imaju problem sa kolenima zato što je skijanje aktivnost koja najviše opterećuje kolena - ukazao je on.

Degenrativne promene

Degenrativne promene nisu suštinski vezane za kičmu nego za ceo koštani i zglobni sistem

Vladan Jovićević

Jovićević je upozorio da preveliki pritisak na kolena može dovesti do povreda koje mogu biti bolne i zahtetevati opsežniju negu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kreću na Kijev?! Putin opasno nagomilao trupe! Stotine hiljada vojnika čeka.. Da li je kucnuo čas da Rusija izvrši ofanzivu na prestonicu?!
SVE JE SPREMNO

Kreću na Kijev?! Putin opasno nagomilao trupe! Stotine hiljada vojnika čeka.. Da li je kucnuo čas da Rusija izvrši ofanzivu na prestonicu?!

Ruska armija u svakom trenutku može brzo da napreduje ka Kijevu. Uprkos tome, ruska strana radije ne žuri i oprezna je. Pored toga, deo ruske vojske nalazi se na teritoriji Belorusije. Rusi su u velikoj prednosti na frontu. Sve ovo sugeriše da je „kraj Ukrajine blizu“, navodi američki pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

04.07.2024

15:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija