• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: juznevesti.com/Informer.rs

13.01.2022

14:32

U Australiji je OVA bolest iskorenjena uz pomoć vakcine, a OD OVE GODINE BESPLATNA IMUNIZACIJA I ZA DECU SRBIJE!

prinstcreen

Društvo

U Australiji je OVA bolest iskorenjena uz pomoć vakcine, a OD OVE GODINE BESPLATNA IMUNIZACIJA I ZA DECU SRBIJE!

Podeli vest

Od 2022. godine u Srbiji će dečaci i devojčice od 9 do 19 godina moći besplatno da prime vakcinu koja, kako su istraživanja pokazala, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice i penisa, dok je o svom trošku mogu primiti i stariji

Srbija je druga po smrtnosti, a četvrta po oboljevanju od ovog tipa raka u Evropi, a da je učinak vakcine veliki pokazuju podaci iz Australije, u kojoj se pre oko 10 godina krenulo sa vakcinacijom dece i gde je ova bolest takoreći iskorenjena.

Iskorenjena bolest

 Australija je krenula među prvima dvojnu vakcinaciju i praktično iskorenila bolest 

Dušan Simić

Humani papiloma virus uzrok je raka grlića materice od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 1.400 žena. Vakcina koja će od sredine 2022. biti za decu dostupna o trošku Fonda, u velikom procentu štiti od infekcije kondiloma kao i od raka materice i penisa.

Vi se primarnom prevencije borite da ne dođe do infekcije. Za sada je preporuka da to budu deca od 9 do 19 godina. HPV virus prenosi se isključivo seksualnim putem, može izazvati i kondilome i kancer – objašnjava ginekolog Doma zdravlja dr Dušan Simić.

Foto: Shutterstock

Vakcina koja će od sredine 2022. biti dostupna za decu je o trošku Fonda

Nakon tendera biće poznato kog proizvođača će država odabrati, ali je svakako prema preporuci Simića najbolje odabrati 9-valentnu jer štiti od najvećeg broja tipova ovog virusa. Podseća da je vakcinacija važna i kod dečaka jer virus izaziva razne tipove kancera.

- Danas je dokazano da HPV virus je izazivač raka anusa, obraza, jezika, larinksa, neke studije govore da može biti i kofaktor kod karcinoma pluća. Australija je krenula među prvima dvojnu vakcinaciju i praktično iskorenila bolest – kaže Simić.

Podseća da vakcinacija ne znači da se treba zanemariti redovna kontrola, već da upravo se mere prevecije zajedno dovode do dobrog rezultata.

Značaj vakcine

Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj objasnila je značaj vakcine protiv ove opake bolesti:

Mi iz udruženja godinama pričamo o ovoj temi. 600 žena godišnje umre od raka grlića materica, a to je bolest koja može da se leči to je onda strašan podatak. Mi organizujemo kampanje kako bi se roditelji edukovali. Jako je važno naglasiti kada treba da krenemo da mislimo o tome i šta preventiva znači. Vakcina zaista daje rezultate, u Australiji imamo primer da su maltene iskorenili ovu bolest - objasnila je Plemić.

O svom trošku ovu vakcinu mogu da prime svi i nema gornjeg ograničenja u godinama.

Podsetimo, ova vakcina do sada je bila samo preporučena. Da je Srbiji izuzetno potrebna njena šira upotreba pokazuju podaci iz Batuta - u proseku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice u Srbiji.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija