• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2022

14:19

Ovo su dve misterije koje će ostati nerasvetljene u slučaju nestanka Mateja Periša

printscreen

Društvo

Ovo su dve misterije koje će ostati nerasvetljene u slučaju nestanka Mateja Periša

Podeli vest

Dve misterije, koje verovatno nikad neće biti rasvetljene, obavile su nestanak Splićanina Mateja Periša (27) u noći 31. decembra u Beogradu.

Prva nedoumica je zašto je ovaj mladić u 1.43 izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali, pa narednih devet minuta trčao ka restoranu "Savanova" kod Beograda na vodi. Druga veoma čudna stvar je što je tamo bez ikakvog povoda ušao u reku Savu, gde mu se izgubio svaki trag i sve ukazuje na to da se utopio.


Možda je i jedini logičan odgovor na ove nedoumice to da je Matej dobio neku vrstu psihoze usled konzumacije alkohola i ekstazija, ali njegov otac, Nenad Periš, kao i deo javnosti u Srbiji i Hrvatskoj, uvereni su da je mladi Periš znao šta radi kritične noći. Međutim, ni oni ne mogu ni da naslute zašto je Matej sve to radio.

Prijatelji ništa ne znaju
Matej je, inače, 30. decembra došao iz Splita u Beograd sa šestoricom prijatelja. Čim su se smestili u iznajmljeni apartman na Dorćolu, u Ulici Žorža Klemansoa, otišli su u jedan restoran u Beton hali, a zatim su nastavili provod u obližnjem klubu "Gotik".
Šestorica Matejovih prijatelja su, posle njegovog nestanka, ispričali policajcima da nisu ni primetili kad je on izašao iz kluba i da su shvatili da ga nema tek pola sata-sat nakon što je on istrčao iz "Gotika". Iz tog razloga oni nisu ništa pomogli u rasvetljavanju Matejove sudbine.
Međutim, nedavno je otkriveno da je Matej, samo nekoliko sati pre nestanka, telefonom komunicirao sa jednom prijateljicom iz Splita, koja je tih dana takođe bila u provodu u Beogradu! Zbog toga se u hrvatskim medijima spekuliše da je on možda otrčao do Beograda na vodi kako bi se našao s njom!

Foto: printscreen

Policija je detaljno rekonstruisala Matejevo kretanje


Na drugoj strani, Matejova prijateljica je, prema pisanju hrvatskih medija, priznala tamošnjim policajcima da je on jeste pozvao nekoliko sati pre nestanka, ali ga ona, navodno, ništa nije čula od buke i muzike u klubu, pa nisu dogovorili nikakav sastanak. Ispričala je, navodno, i da je Matej bio sklon konzumiranju opijata, pa javnost u Hrvatskoj sada spekuliše da mu je ona možda dojavila od kog dilera u Beogradu može da kupi drogu, pa je Periš, prema toj verziji, istrčao iz kluba da se nađe s njim?!? Sve ove spekulacije su, ipak, neproverene i verovatno netačne, jer nijedno od tih nagađanja ne objašnjava činjenicu zašto je Periš, po dolasku do restorana "Savanova", bez ikakvog povoda ušao u Savu i - nestao!
Matejov otac Nenad Periš uveren je da njegov sin u noći nestanka nije bio drogiran, ali ni mortus pijan, jer je "trčao kontrolisano, a u jednom trenutku je čak i pokušao da zaustavi taksi i sa taksistom je vodio trezven razgovor, što se vidi na kamerama video-nadzora".
- Sagledavajući sve ono što smo videli na snimcima video-nadzora, vidljivo je da je Matej bio na ulici u kratkoj majci i da je trčao. Ono što mi pokazuje njegovu pribranost i demantuje priče da nije znao šta radi je činjenica da je trčao pravolinijski, da nije trčao po ulici kao bez glave. Zaustavljao je taksi, pokušao je da uđe u taksi, nešto je upitao taksistu i kada je ovaj odbio da ga vozi, Matej je nastavio dalje. Sve to mi ukazuje da je u tim trenucima, iako je možda i popio, znao šta radi. Nije bio obezglavljen da bi mogao uraditi nešto što se može očekivati od čoveka koji nema kontrolu nad sobom - kaže Matejov otac.

Otac se još nada
Nenad ističe i da kamere video-nadzora nisu snimile dva ključna trenutka - Matejov izlazak iz kluba i sam trenutak kad je ušao u Savu, pošto se na snimcima vidi samo kako silazi ka reci.
- Taj prostor do kada ga kamere prate kod restorana "Savanova" ograđen je visokom ogradom, koja ne dopušta da čovek slučajno upadne u vodu. Podignut je kao terasa. Dosta spretnosti treba to preskočiti, jer onda ide neka kosina ka reci, koja je mokra. Da li je tu mogao nekako skliznuti? Ali opet, zašto je išao preko ograde? Da li je želeo da se umije, osveži ili možda uopšte nije ni prešao preko te ograde, to su sada nagađanja... Ostaje mi da se nadam da se nije utopio i da je negde još živ - rekao je Nenad Periš.
Podsetimo, na osnovu pregleda snimaka video-nadzora, ali i praćenjem signala Matejovog mobilnog telefona, sve ukazuje na to da se on utopio u Savi i da ga je reka odnela prema ušću u Dunav i ko zna gde dalje. 


Potraga i u Pančevu, Smederevu...

Iz policije su juče saopštili da je potraga za Matejom Perišem proširena niz Dunav prema Pančevu, Smederevu i Požarevcu. U potragu, koja bez prekida traje duže od dve nedelje, uključeni su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i drugih jedinica MUP-a. Aleksandar Vulin, ministar policije, zatim i Veselin Milić, načelnik beogradske policije, kao i Igor Grcić, komandir Ronilačke jedinice Žandarmerije, u petak su bili na gliseru Žandarmerije i nadgledali potragu za Splićaninom. Sa njima je bio i otac nestalog Mateja, Nenad Periš.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 2 godine

Po meni to nisu misterije. Trčao je ravno bez teturanja jer ga alkohol nije u potpunosti uzeo pod svoje, ali mozak mu je bio pod uticajem opijata. Zbog toga je gubio realnost i nije znao gde se nalazi, pogotovu što je bio prvi put u nepoznatom gradu. Čim je počeo da oseča nelagodnosti istrčao je napolje misleći da će mu svežina popraviti stanje. Ali, na žalost, dejstvo opijata se pojačavalo i on se sve više i više gubio. Instiktivno je zaustavijo taksi misleći da će ga isti odvesti na neko sigurnije mesto, na primer u iznajmljeni apartman. Ali to se nije dogodile jer je, na njegovu nesreću, taksista bio zauzet. Da je njegovo lutanje imalo cilj sačekao bi na bilo kom drugom mestu novi taksi. Opijati u radili svoje pa je instiktivno krenuo ka reci Savi misleći da je na moru. Ušao je u vodu jer se u njoj uvek osečao najsigurnije i zbog osečaja da ga neko progoni. A taj neko nije postojao. A možda ga je i progonio neki lik iz Gotika iz ovih ili onih razloga, opet zbog uticaja opijata. To je stvar koju istražni organi mogu da proveravaju, ako ga ne pronađu živog. Tražio je izlaz u "moru," a to je, na žalost, bila ledena reka koja je u ovo doba godine negostoljubiva i nemilosrdna prema svakoj pridošlici.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17