• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

17.01.2022

19:48

NEVAKCINISANE TRUDNICE KOJE PRE POROĐAJA DOBIJU KORONU U RIZIKU SU DA IZGUBE BEBU! Evo kada je najbolje vreme za imunizaciju kada ste u DRUGOM STANJU!

Društvo

NEVAKCINISANE TRUDNICE KOJE PRE POROĐAJA DOBIJU KORONU U RIZIKU SU DA IZGUBE BEBU! Evo kada je najbolje vreme za imunizaciju kada ste u DRUGOM STANJU!

Podeli vest

Zaražene trudne žene ne samo da imaju veće šanse da razviju teške oblike kovida 19 već imaju i veće šanse da izgube fetus i bebu u prvom mesecu po rođenju, pokazalo je istraživanje u Škotskoj

Trudnice koje se zaraze koronom ne samo što su u većem riziku od razvoja teške bolesti već imaju i veće šanse da izgube fetus ili bebu ubrzo nakon rođenja.

Rizik od gubitka bebe mrtvorođenjem ili prvog meseca života najveći je među ženama koje su rodile u roku od četiri nedelje od početka infekcije kovidom, pokazuje nacionalna studija u Škotskoj.

Škotski istraživači su utvrdili da je tokom pandemije kod nevakcinisanih trudnica bilo 22,6 smrtnih slučajeva beba na svakih 1.000 rođenih, što je četiri puta više od stope u Škotskoj od 5,6 smrtnih slučajeva po 1.000 rođenih kod drugih porodilja. Njihova studija je pratila 144.546 trudnoća kod 130.875 žena.

- Prilično zapanjujuće, nije bilo smrti beba kod žena koje su imale koronu i koje su bile vakcinisane - rekla je dr Sara Dž. Stok, prva autorka rada, specijalista za medicinu majke i fetusa na Univerzitetu u Edinburgu Ašer instituta u Ekseteru, a preneo Njujork tajms.

DECA PREKO MAJČINOG MLEKA DOBIJAJU ANTITELA! Naši lekari rešili dilemu - Evo u kom mesecu trudnoće je idealno vreme za VAKCINU!

Ta studija otkrila je veću stopu prevremenih porođaja među ženama kojima je dijagnostikovan virus korone.

- Više od 16 odsto ovih žena rodilo je pre 37. nedelje trudnoće u poređenju sa osam procenata među ostalim ženama - naveli su škotski istraživači. Inače, u Škotskoj je stopa vakcinacije trudnica niska - protiv korone je vakcinisana samo jedna trećina njih.

U Srbiji je samo od početka imunizacije korona ubila 10 trudnica i porodilja koje nisu bile vakcinisane. Ipak, ginekolog i akušer GAK "Narodni front" Vanja Milošević rekao je da, iako Srbija nema tako frapantne stope neželjenih ishoda trudnoća, on je upozorio da trudnice ne smeju da se opuštaju i da treba da budu odgovorne i vakcinišu se.

- Treba biti veoma iskren prema trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku što se vakcinacije tiče. Ipak, ne treba ih plašiti - naveo je dr Milošević i dodao:

- Vakcine su bezbedne, ali je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 12. nedelje trudnoće. Ipak, i one trudnice koje su se vakcinisale u ranoj trudnoći a da nisu znale da su u drugom stanju nisu imale nikakve neželjene efekte.

Istakao je da je, što se tiče klinike u kojoj radi, tokom prethodne, 2021. godine, porođeno 8.500 trudnica, od kojih su 176 bile pozitivne na koronu, kao i da nisu imali nijedan smrtni ishod. On je dodao i da "nije primećen veliki porast" broja spontanih pobačaja, te da samim tim kod nas situacija nije tako alarmantna, ali da buduće mame treba da budu na oprezu i da se paze.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vakcine su bezbedne, ali je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 12. nedelje trudnoće

Lečeno 119 pozitivnih trudnica i porodilja

U četvrtom talasu u KBC "Dr Dragiša Mišović" bilo je 119 pozitivnih žena na koronu koje su hospitalizovane zbog trudnoće i porođaja. Kod osam trudnica urađeni su porođaji carskim rezom na odeljenju hirurgije zbog hitnosti stanja, naveo je pomoćnik direktora ove ustanove prim. dr sc. Zoran Vlahović u magazinu "Mišović".

Šanse da trudnice prežive bez vakcine samo 30 odsto

Nevakcinisane trudnice i porodilje koje je ubila korona 2021., od početka imunizacije

  • 7. aprila porodilja D. T. (29) preminula u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu
  • 19. aprila I. M. (32) iz Kostolca preminula u četvrtom mesecu trudnoće u Opštoj bolnici Požarevac, bila je majka petoro dece
  • 29. aprila porodilja M. P. (27) iz Zaječara preminula u KC Niš, prethodno je rodila zdravu devojčicu
  • 19. avgusta Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula u sedmom mesecu trudnoće u kovid bolnici u Kruševcu
  • 24. septembra porodilja Anja I. (23) iz Pirota preminula u UKC Niš, prethodno je rodila zdravu devojčicu od 3.400 grama
  • 6. oktobra trudnica Jovana Petrović (20) iz Knjaževca preminula u UKC Niš u četvrtom mesecu trudnoće, nosila je blizance
  • 8. oktobra porodilja Ana P. (36) iz Vrnjačke Banje preminula je u UKC Kragujevac, prethodno je hitnim carskim rezom rodila bebu u osmom mesecu trudnoće
  • 10. oktobra porodilja S. I. iz okoline Aranđelovca preminula je u KBC "Dragiša Mišović", prethodno je rodila zdravog dečaka
  • 10. oktobra Jelena D. (26) iz Mirijeva preminula je u kovid bolnici "Karaburma", a iza sebe je ostavila bebu od tri meseca
  • 11. decembar A. M. (42) iz Kragujevca preminula je od kovida u UKC Kragujevac pošto je prevremeno porođena, iza sebe je ostavila tek rođenu bebicu.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17